Yarış Kabin, 1979 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) traktör kabininin can güvenliği için önemini test ettirip traktör kabinlerinin taşıt ruhsatlarına işlenmesini sağlayan sektörünün lideri konumunda bir şirket. Yarış Kabin’in liderliğe erişmesinde ve başarısında lojistik süreçleri iyi yönetmesinin katkısı da büyük.
1976 yılında düzenli ve kaliteli üretim yapmak stratejisiyle Hüseyin Yarış, Hasan Yarış ve Nazmi Yarış tarafından traktör emniyet kabini yapmak üzere Balıkesir’de kurulan ve yurtiçi satışlara ek olarak 1995 yılında ilk ihracatını Yunanistan’a yapan şirketin, bu ihracatını 1997 yılında İspanya ve 2004 yılında İtalya ihracatları izliyor. Satış hacmi ve ihracat rakamları ile Fortune 500 listesinde de adını gösteren Yarış Kabin, ihracat bazında 2014 yılında 236, 2015 yılında 242’nci sırada yer alıyor.
YARIŞ KABİN’İN LOJİSTİK SÜREÇLERİ
İş lojistiğe gelince, Yarış Kabin Sorumlusu
Serap Arslan'dan süreçlerle ilgili bilgi alıyoruz. Arslan, şirketlerinin lojistik anlamında büyük bir işlem akışına sahip olduğunu olduğunu söylüyor. "Haftada ortalama 25 konteyner ihracat, ayda 100-120 dosya da ithalat yapıyoruz. İthalatımızı başta İtalya olmak üzere Almanya, İsviçre, Belçika ve Avusturya gibi ülkelerden yapıyoruz. Gereken hammaddeyi tedarik ettikten sonra fabrikamızda işliyor, montaja hazır hale getiriyor ve ihracatımızı ‘ex-works’ olarak organize ediyoruz.” diyor.
“NAVLUN ANLAŞMALARIMIZI SENELİK OLARAK YAPIYORUZ”
Türk Traktör, New Holand gibi sektörün dev firmalarına hizmet verdiklerini söyleyen Serap Arslan, şöyle devam ediyor:
"Meksika, Hollanda, Fransa ve Brezilya başta olmak üzere birçok ülkeye olan ihracat işlemlerimizi ise acenteler aracılığı ile yapıyoruz. Genellikle cuma ve cumartesi günleri fabrikamızdan yüklenen ürünlerin bir kısmı İzmir limanından bir kısmı ise Bursa Gemlik Limanı’ndan ülkeden ayrılıyor. Yarış Kabin olarak sipariş üzerine gönderim yapmamızdan dolayı navlun anlaşmalarımızı senelik olarak yapıyoruz bu da bizi herhangi bir riskle karşı karşıya bırakmıyor."
Serap Arslan'a göre Türkiye'de son yıllarda lojistik alanında çok iyi çalışmalar yapılıyor. Konuyla ilgili olarak şu görüşleri dile getiriyor: "Umarım bu çalışmaların sonucunu da en güzel şekilde alır ve ülke ekonomisine katkı sağlarız. Lojistik firmaları da ‘just in time’ stratejisi ile çalıştığından ulaştırma ve taşıma anlamında ülke olarak kalitemiz her geçen gün artıyor. Denizcilik anlamında da sefer sayısı ve hat satın almaları yapılarak lojistiğe katma değer sağlanabilir. Intermodal taşımacılık alanında yapılan çalışmalar (limancılığın ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi) mevcut; bu çalışmaların hızla ilerlemesi daha güzel bir seviyeye taşıyacaktır diye düşünüyorum."
“TAM ZAMANLI LOJİSTİK KONUSUNDA OLDUKÇA HASSASIZ”
Günümüzde kar marjlarının giderek azaldığı, bu durumun da kıyasıya bir rekabete neden olduğu bir gerçek. Sadece fiyat odaklı hareket edildiğinde lojistik süreçlerin aksama riski olduğu da biliniyor. Serap Arslan'a çalıştıkları lojistik şirketini hangi kriterlere göre belirlediklerini soruyoruz. Şöyle yanıtlıyor: "Lojistik firmalarının navlun tarifelerini sabit tutmaları ve diğer maliyetlerini düşürmeleri verdikleri hizmet açısından büyük avantaj sağlıyor. Biz şirket olarak sadece düşük navluna değil hizmet kalitesine de son derece önem veriyor ve ona göre tercihimizi yapıyoruz. Çalıştığımız firmaların üretim bantlarını durdurmamak adına tam zamanlı lojistik konusunda oldukça hassasız. Kaliteli hizmet ve transit süre bizim için öncelik arz ediyor."
[caption id="attachment_10057" align="aligncenter" width="379"]
Lojiyol Balıkesir Temsilcisi Çağrı Söyler ve Yarış Kabin Lojistik Sorumlusu Serap Arslan.[/caption]
Eğitim gördüğü alanda çalışma şansını yakalayan Serap Arslan, eğitim öyküsünü özetliyor ve bu alanda çalışmayı düşünen öğrencilere de yaşam deneyiminden elde ettiği önerilerini aktarıyor:
"FORWARDER FİRMALARINDA YAPTIĞIM STAJLAR SAYESİNDE BİRİKİMİM OLDU"
2008 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünden mezun oldum. Eğitim hayatımda da sektörde çalıştığım için lojistiğe hakim biri olduğum söylenebilir. Forwarder firmalarında yaptığım stajlar sayesinde bilgi birikimim oldu. Mezun olduktan sonra 2 yıl İzmir’de özel bir taşımacılık firmasında çalıştım. Daha sonra Eskişehir’de bir fabrikada İhracat Sorumlusu olarak iş hayatıma devam ettim. Aslen Balıkesirli olduğum için Balıkesir’e taşınma kararı aldım. Nisan 2016 yılından beri de Yarış Kabin bünyesinde Lojistik Sorumlusu olarak görev alıyorum. Firmadaki tüm ithalat, ihracat ve tüm yurtiçi lojistik faaliyetleri sorumluluğum altında devam ediyor.
“YABANCI DİL BİLMEK LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE BÜYÜK AVANTAJ”
"Sektörde nitelikli eleman alımının çok fazla olduğunu düşünmüyorum açıkçası." diyen Arslan, sözlerini şöyle tamamlıyor:
"Yabancı dil bilmenin avantajının çok yüksek olduğunu söyleyebilirim bu konuda. Sektörde edinilen tecrübe ve kendinize kattığınız her türlü bilgi sizi işinizde en iyi noktaya taşıyacaktır. İşi sahada görmek adına teknik geziler düzenleyebilir ve zorunlu stajınız olmasa bile araştırıp gönüllü olarak uluslararası firmalarda kısa süreli de olsa çalışabilirsiniz. Erasmus sizler için büyük bir fırsat kesinlikle değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Lojistik teorik bilgilerle yapılacak bir iş değil ve sahaya indiğinizde bu işin ne kadar keyifli olduğunu anlayacaksınız."
PROFİL: YARIŞ KABİN
1996 yılında İzmir yolundaki 10.000 m2lik modern fabrikasında seri üretime başlayan yarış kabin 2001 yılında A.Ş. oldu. 2011 yılında en ileri teknolojiyle donatılmış olan 30.000 m2lik kapalı alanda (104.000 m2lik açık alan) yeni Balıkesir Organize Sanayi Fabrikasında üretime başladı. Firma şu an 80.000 ’si kapalı toplam 300.000 alanda faaliyet gösteriyor.
Yarış Kabin 2005 yılında kardeş kuruluş olan Yarış Otomotiv firmasını Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde açtı. Günümüzde Yarış Kabin’de ve Yarış Otomotiv’de toplam bin 500 kişi istihdam ediliyor.
Satış hacmi ve ihracat rakamları ile Fortune 500 listesinde de adını gösteren Yarış Kabin, ihracat bazında 2014 yılında 236, 2015 yılında 242’nci sırada yer alıyor.
HABER: ÇAĞRI SÖYLER/BALIKESİR
Editör: TE Bilisim