6. Koordinasyon Kurulu toplantısı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğine yapıldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka başkanlığında toplanan 6. Koordinasyon Kurulu toplantısı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğine yapıldı.
Kurul; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, İçişleri, Dışişleri Bakanlıklarından ve Sivil toplum kuruluşlarından üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın Türkiye’nin lojistik merkezlerinin ve iltisak hatlarının inşasındaki asli kriterleri, bu kriterleri ve değerlendirme ölçütleri hakkında teknik bilgiler içeren ve Teşekkülümüzce yürütülen projelerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen sunumların ardından yapılan yatırımlar ve yürütülen projeler hakkında eşgüdümün sağlanması için görüş alış verişinde bulunuldu.
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TOBB Başkan Yardımcısı Halim METE’nin de katıldığı toplantıda lojistik sektörünün durumu ile geliştirilmesi için proje, öneriler görüşüldü.
Toplantıda TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Türkiye’nin lojistik merkezlerinin ve iltisak hatlarının inşasındaki asli kriterleri, bu kriterleri ve değerlendirme ölçütleri hakkında teknik bilgiler içeren ve TCDD tarafından yürütülen projelerle ilgili sunum gerçekleştirdi.
[caption id="attachment_8269" align="aligncenter" width="448"]TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, liman, OSB, maden işletmeleri ve fabrikaların demiryoluna bağlanması için 33 adet bağlantı hattının belirlendiğini ve bunların toplam uzunluğunun 389 km olduğunu belirterek, 20’si liman olmak üzere, 12’si OSB, 7’si maden işletme tesisi ve 240 fabrika ile 279 yük merkezine bağlantı sağlanabileceğini söyledi.Veysi Kurt, yılda yaklaşık 45 milyon ton yükün demiryolu ile taşınabileceğine vurgu yaparak; “Kılçık demiryolu hattı olarak ifade edilen iltisak hattı bağlantısı önerilen yük merkezlerinden; demiryolu ile yük taşıma taahhüdü veya yapımına mali destek olabilecek firmalarla ilgili bir analiz yaptık. Bu durumun yanı sıra fizibilite çalışmalarımız sonucunda bağlantı hatlarının, yük merkezlerinin genelde Marmara ve Çukurova bölgesinde yoğunlaştığını tespit ettik. Ege, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da bu merkezler mevcuttur.” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Hayri Aka ise konuşmasında, her yıl yaklaşık 10-15 adet yeni demiryolu bağlantısının yapılmasının ülkemizde yük taşımacılığının geliştirilmesi açısından büyük önem arz ettiğini ifade ederek, ilgili özel sektör kuruluşları ile görüşmeler yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. UDHB Müsteşarı Suat Hayri AKA, TCDD Taşımacılık ile TCDD tarafından demiryolu ile yük taşımacılığının geliştirilmesi konusunda önerilen bağlantılara ilişkin ortak bir ön fizibilite yapılmasını ve sonuçlarının yaklaşık bir ay sonra yapılacak toplantıda paylaşılmasını istedi. Yapımı kolay, maliyeti düşük ve potansiyel demiryolu yükü ve sağlayacağı fayda yüksek bağlantılardan başlamak üzere, her yıl yaklaşık 10-15 adet yeni demiryolu bağlantısının yapılmasının ülkemizde demiryolu ile yük taşımacılığının geliştirilmesi açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. KAYNAK: TCDD VE TRENHABER