AKARYAKIT

Akaryakıt gündeminde zam var

Türkiye'nin değişken gündemine rağmen, akaryakıt konusu sürekli ilgi görüyor; kullanım şartları, fiyatlar ve benzin istasyonları gibi konularla.

Abone Ol

Türkiye’nin sıkla değişen gündem konularına rağmen, gündemden hiç düşmeyen bir konu var; Akaryakıt. Kullanım şartları, fiyatları, benzin istasyonları gibi birçok başlıkla gündemde olan akaryakıt konusunun sosyal medya yansımaları da oldukça yoğun.

MTM Medya Takip Merkezi’nin profesyonel dijital medya dinleme platformu DigiLUP verilerine göre, sosyal medya kullanıcıları, akaryakıt ile ilgili yorumlarını paylaşımlarına sıkça yansıtmakta. 

DigiLUP ekibinin hazırladığı yeni araştırmada, sosyal medyadaki akaryakıt yorumlarının öne çıkan detayları var.

En fazla değinilen konu Zam’lar

Araştırmaya göre, Mart ayında, akaryakıt ile ilgili toplam 1.600 (bin altı yüz) paylaşım yapıldı. En fazla paylaşım ise, 14 Mart’ta gerçekleşti. Bu tarihte yapılan paylaşımlarda, benzine ve motorine zam yapılması, içerik yoğunluğu oluşturdu. 

Ay boyunca en fazla bahsedilen konular; zam, motorin ve benzin oldu.

Sosyal Medyada Öne Çıkan Konular

No

Konular

Yüzdelik Dağılım

1

Zam

%26.5

2

Motorin

%23.3

3

Benzin

%21.7

4

İndirim

%6.3

5

LPG

%5.3

6

İstasyon

%3.2

7

Yasal Konular

%2.9

8

Çevre/İklim

%1.4

9

İhracat

%0.4

10

Kaçak Akaryakıt

%0.3

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi Sosyal Medya ölçümleme servisi DigiLUP'ın,  Mart ayında  Sosyal Medya üzerinden yaptığı araştırma sonucundan derlenmiştir.

Sosyal medyadaki algı Nötr

Araştırmaya göre, sektörün sosyal medyadaki algısı genel olarak nötr. 

Pozitif paylaşımlar arasında; bir benzin istasyonunda çalışan personel davranışı, Samsun Kavak’ta bulunan benzin istasyonundaki dünyanın dalgalanan ikinci büyük Türk Bayrağı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 15 akaryakıt şirketine lisans vermesiyle ilgili içerikler yer aldı.

Negatif paylaşımlar; NATO boru hattında yaşanan patlama nedeniyle Sapanca Gölü’ne akaryakıt karışması, Rusya’nın benzin ihracatını 6 ay süreyle yasaklaması ve EPDK’ya göre Ocak ayında LPG satışının önceki yılın aynı ayına göre %12.79 oranında azalmasına dair içeriklerden oluştu.

Nötr paylaşımlar ise; benzin, motorin ve LPG fiyatları, Turgut Altınok’un açıklamış olduğu mal varlığı listesinde bulunan benzin istasyonları ve EPDK’nın istasyonlarda farklılaştırılmış ürün fiyat farkını kaldırması ile ilgili yorumlar bulunuyor.

Demografide erkekler çoğunlukta

Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşım yapan profillerin demografik yapıları incelendiğinde, erkek kullanıcıların çoğunlukta olduğu görülüyor.

Sosyal medya kullanıcılarının cinsiyet dağılımının %22.6’sını kadınlar ve %77.4’ünü erkekler oluşturmakta. İçerik yoğunluğunu en çok arttıran sosyal medya kullanıcısı yaş aralığı ise 25-34 yaş aralığında.

Kullanıcıların öne çıkan mesleklerinde; Politikacı, Üst Düzey Yönetici, Öğretmen, Girişimci ve Yazar var.

Paylaşımların %61.3’ü kurumsal, %38.7’si kişisel sosyal medya hesaplardan yapıldı.