- Önerdiğim Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahı yaklaşık olarak 5 milyar $’a mal olmaktadır çünkü proje maliyetlerini arttıran tünel ve viyadük sayısı önermiş olduğum bu güzergahta daha azdır. Buna göre önerilen hat mevcut hattan 1 milyar $ daha düşük maliyetlidir.
- Günlük tek yönde 62.800 kişinin, yılda ise 46 milyon kişinin kullanacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 9 yıl olacaktır.
- YHT sayesinde Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 2 saat olacaktır. Bu güzergahtaki iller hızlı, ekonomik, konforlu, güvenli ve çevreci bir ulaşıma sahip olacaktır.
- Önerilen Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahı toplam nüfusu 25 milyon olan 6 il ve 4 ilçeyi birbirine bağlayacaktır. Ayrıca bu hattan Orta Karadeniz’de yer alan 7 il (Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Amasya, Sinop ve Samsun) faydalanacaktır. Bu illerdeki yolcular Gerede’ye kadar otobüsle gelip Gerede’den YHT’yi kullanarak İstanbul’a 1,5 saatte gidebileceklerdir. Böylece bu illerle birlikte 30 milyon insanımız bu ulaşım hizmetinden faydalanacaktır.
- D100 (E5) ve TEM otoyolu Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahından geçmektedir ve Ülkemizin en yoğun kullanılan yolları konumundadır. Önerdiğimiz güzergahın tercih edilmesi durumunda faal olan 2 karayolu ve 1 YHT hattı birbirini destekleyecektir. Herhangi bir kaza veya doğal afet esnasında ve ayrıca bakım onarım çalışmaları sırasında bu yollar ve YHT hattı birbirine alternatif olacak ve ulaşım hiç kesintiye uğramayacaktır.
- Önerilen YHT hattı ile bu bölgede yaşayan insanlar Sabiha Gökçen, Esenboğa ve 3. Havalimanına çok kısa bir sürede ulaşım imkanına sahip olacaktır.
- 2050 yılı nüfus projeksiyonuna baktığımızda İstanbul’un nüfusunun 30 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir. 2018 yılı itibariyle İstanbul’da 1 km2 de 3000 kişi, Gebze’de 631 kişi, İzmit’te 1 km2 de 520 kişi, Sakarya’da 1 km2 de 203 kişi, Düzce’de 1 km2 de 147 kişi, Bolu’da 1 km2 36 kişi, Ankara’da 1 km2 de 214 kişi yaşamaktadır. Bu güzergahın getireceği avantajlar sonucunda İstanbul’un yatay olarak büyümesi ile iller arasındaki nüfus, ekonomi, turizm, sağlık, sanayi, vb. dengesizlikler düzelecektir.
- Önerilen Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul YHT güzergahında Kuzey Anadolu fay hattı sorun oluşturmayacaktır.
- YHT’nin elektrikli olması nedeniyle ve araç kullanım oranında meydana getireceği düşüş sayesinde şehirlerdeki hava kirliliğine olumlu etkisi olacaktır.
- YHT sayesinde trafik kazaları, can ve mal kaybı azalacaktır.
- YHT sayesinde mazot ve benzinden tasarruf sağlanacaktır.
- YHT sayesinde ulaşımda zaman kazanılacaktır.
Editör: TE Bilisim