Arkas, simülasyon eğitimleriyle bir ilke imza attı
Arkas, gemilerinde görev yapan kaptanların teorik ve pratik eğitimleri için bir program hayata geçirdi.
HEDEF MİNİMUM HATA
Simülasyon eğitimleri ile kaptanların; durumsal farkındalıklarının ve acil durum reflekslerinin geliştirilmesi, bilişsel dayanıklılıklarının artırılması, teknik bilgilerinin pekiştirilmesi, hızlı ve doğru karar verebilmeleri, kriz yönetiminde deneyim kazanmalarıyla, Türk Boğazları gibi tehlikeli seyir alanlarında olağanüstü manevralara yönelik tecrübe kazanmaları, köprüüstü kaynak yönetimi artırılması ve hata oranının minimuma indirilmesi hedefleniyor. Eğitimlerde Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda görev yapan ve kaptanlığa terfi adayı olan 2. Kaptanlar, filoya yeni katılmaya aday kaptanlar ve mevcut filo kaptanları olmak üzere uygulamaya alınan gemi adamlarının geliştirilmesi gereken yönleri saptanarak bu alanda ilerlemeleri için adımlar atılıyor.
GERİ BİLDİRİM
Şimdiye kadar toplam 102 kaptan ve kaptan adayının değerlendirildiği Köprüüstü Simülatör Uygulaması, kişinin konsantrasyonu da göz önünde bulundurularak her katılımcı için bir gün ayrılarak gerçekleştiriliyor. Değerlendirme, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Arkas gözlemcileri tarafından belirlenmiş olan 160 kriter üzerinden ayrı ayrı yapılıyor ve sonuçlar katılımcıya geri bildirimlerle desteklenerek iletiliyor.
YENİ PROJELER
Farklı liman ve senaryolar ile filo ortalamasını ve kalitesini yükseltmek üzere ARSEM 2, tamamen Liman/Gemi Manevrası odaklı olarak kaptanların ve terfi adaylarının yeteneklerini geliştirmek üzere ARGEM Ship Handling ve Singapur Kanalı’nın dünyanın en kalabalık ve tehlikeli suyolu olması ve hâlihazırda Arkas’ın 5 gemisinin bölgede çalışıyor olması sebebi ile bu gemilerde çalışacak zabit ve kaptanların farkındalık seviyesini artırmak ve ön hazırlık için de ARSEM Singapur projeleri hazırlanıyor. Projede gelinen durumu rakamsal verilerle paylaşan Arkas Deniz Ticaret Filosu Genel Müdürü Ali İbrahim Kontaytekin, “Konteyner gemilerinin yılda ortalama 12 bin manevra yaptığı ve deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde servis verdikleri göz önüne alındığında projenin başarısı ortaya çıkıyor” sözleriyle sıfır hata hedefine dikkat çekti. Kontaytekin, “Filomuzun büyümeye devam etmesi ve seyir bölgelerinin genişlemesi gibi faktörleri düşündüğümüzde, ilk simülasyon projesinde yakaladığımız başarıyı önümüzdeki yıllarda da sıfır hata hedefini tutturabilmek adına Dokuz Eylül Üniversitesi ile ARSEM 2, ARGEM Ship Handling ve Singapur Kanalı Simülasyon projelerimiz ile çeşitlendirerek devam edilecektir” diyerek önümüzdeki dönem planları hakkında da bilgi verdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir