Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) Genel Kurulu 29 Mart 2020 tarihinde yapılacak. Genel Kurul öncesi, "Birlikte Güçlüyüz Grubu" oluşturuldu ve yönetime talip olduğunu açıkladı. Söz konusu grup, bu niyetini bir basın toplantısı düzenleyerek açıkladı. Grubun sözcüsü ise lojistik sektörünün tanınan simalarından Ali Çiçekli idi.
Çiçekli, öncelikle neden böyle bir oluşuma gittiklerinin gerçeksini açıkladı. Çiçekli,
bir başkanı ortaya çıkarmaktan ziyade bir yönetim modeli oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Birbirine güvenen, danışan bir yönetim modeli oluşturmaktır. Başka bölgelerde toplantılar ve üyelerimizle iletişime geçeceğiz. UND’ye aidiyet duygusunu bugünden itibaren daha fazla gerçekleşmesini sağlayacağız” diyen Çiçekli, ”2 bin 300 C2 Yetki Belgeli firma varken, neden UND’nin bin üyesi var. Bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyoruz. Derneğe aidiyetlik sağlamayı çalışacağız.” dedi.
"UND'ye sahip çıkmak için yola çıktık"
UND’ye sahip çıkmak için yola çıktıklarını belirten Çiçekli, yeni dönemde seçildikleri takdirde, yönetim kurulu toplantılarını bölgelerde yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Dersimize çalıştık, konuları biliyoruz. Schengen vizeleri ile ilgili en büyük sorun, kalış süresi. Aldığımız vizenin ne kadar süre kalabileceği, asıl belimizi büken konu budur. Orta Avrupa ve Batı Avrupa’ya taşıma yapan sürücüler 90 günlük süreleri 4 ayda doldurabiliyor. Süre bitmeden yeni vizeye de başvuru yapılamıyor. Sürücülerin çalışma hakkında engelliyor. Tüm sınırlarda sürücüler bir gün beklensin. Çalışma hakkımız elimizden geldiği kadar özellikle yabancı basın kanalıyla aktarmayı istedik. Bu önerimiz dernek yönetiminde kabul görmedi." dedi.
"Biz taşımacılar olarak katılımcı, şeffaf, ortak aklın esas alınacağı bir anlayışla ve hepsinden önemlisi tüm sektörümüzü kucaklayan bir anlayışla değerli taşımacı arkadaşlarla bir araya gelip bir yönetim modeli oluşturmak üzere yola çıktık."
Birlikte Güçlüyüz Grubu Sözcüsü Ali Çiçekli tarafından okunan duyuru ise şöyle: “Dünya ve bölgemiz son zamanlarda zor günler geçiriyor. Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüsü maalesef düne kadar sınırlarımıza dayanmış iken dün yapılan açıklama ile bir vaka olarak ülkemizde de görülmüştür. Türkiye karayolu taşımacılarının iş ve etki alanı içerisinde bulunan çok önemli doğu kapılarımız kapanmış ve bölgelere taşıma yapma faaliyetlerimiz ya aksamış ya da tamamen durmuştur. İtalya’da etkilenen bölgelerin artması da batı taşımalarımızı tehdit etmektedir. Bunun yanısıra sınırımızda süregelen karşılıklı ve mülteci sorunlarından dolayı maalesef tüm ülke gibi sektörümüzde etkilenmektedir. Başta koronavirüs olmak üzere ülkemizi ve sektörümüzü tehdit eden bu sorunların kısa sürede çözüme kavuşmasını dilemekteyiz. Güncelliğini ve önemini koruyan bu aktüel sorunların yanısıra sektörümüzün süregelen sorunları da maalesef devam etmektedir. Geçiş belgesi kısıtlamaları, kotalar, geçiş ücretleri, vize ve kalış süreleri, gümrük kapılarında oluşan uzun beklemeler, mevzuattan kaynaklanan yetki karmaşalığı, yabancı taşımacıların haksız rekabeti, yurtiçinde belgesiz taşımacıların haksız rekabeti, Ro-Ro’da artan maliyetler ve buna benzer birçok sorun… Tabii bu olumsuzluklara rağmen hayat devam etmektedir. Sektör olarak bu sorunların üstesinden gelebilmek için yan yana durmaya ve güçlü birliktelik sergilemeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunmakta. İşte bu nedenle biz taşımacılar olarak bir araya gelerek, tek meslek kuruluşumuz UND öncülüğünde daha etkin olabilmek adına “Birlikte Güçlüyüz” mottosu ile yola çıktık. Kamu-özel sektör işbirlikleri çok önemlidir. Güçlü bir irade ile yapılan hiçbir girişim ve ortaya koyulan iradeye kamunun sorunların çözümü noktasında gerekli duyarlılığı fazlası ile göstereceğine inanıyoruz. Lojistik sektörü önemlidir. Türkiye gibi ekonomik büyümesini ihracata göre kurgulamış bir ülke için lojistik olmadan başarıya ulaşmak mümkün değildir. Taşımacılık ve özellikle karayolu taşımacılığı dış ticaretin tamamlayıcı öğesi ve olmazsa olmazıdır. Biz taşımacılık faaliyetlerini icra ediyoruz ve sahada olduğumuzdan dolayı taşımacıların sorunlarını, dertlerini, ızdıraplarını ve önlerinde olan engellerin nasıl aşılabileceğini en seri ve doğru şekilde ilgili noktalara aktarıp, çözüm arar ve buluruz. Bu bağlamda kamu ile güzel bir birliktelik oluşturacağımıza inancımız sonsuzdur. Bildiğiniz üzere 29 Mart 2020 tarihinde UND genel kurul yapılacaktır.
Biz taşımacılar olarak katılımcı, şeffaf, ortak aklın esas alınacağı bir anlayışla ve hepsinden önemlisi tüm sektörümüzü kucaklayan bir anlayışla değerli taşımacı arkadaşlarla bir araya gelip bir yönetim modeli oluşturmak üzere yola çıktık. Oluşturacak olduğumuz yönetim modelinin temeli geniş katılım, ortak akıl ve çözüm odaklı olmasıdır. İnanıyoruz ki, bir araya gelip yan yana durduğumuzda hemen her sorun üstesinden gelebileceğimize inancımız sonsuzdur. Biz birlikte bunu başarabiliriz. İşte buradan hareketle bizler, “Birlikte Güçlüyüz” diyerek yola çıktık. Sektörün en temel ihtiyacı olan bu güçlü birlikteliğin kısa sürede meslektaşlarımız tarafından kabul görüp, güçlü bir bir dayanışma sağladığını gözlemledik. Bu birlikteliğin her gün artarak devam edeceğine de inanmaktayız. “Birlikte Güçlüyüz” hareketi olarak başından bu yana bizimle birlikte yola çıkan ve bir kısmı bugün aramızda olarak desteklerini belirten İstanbul ve diğer bölgelerdeki tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız. “
UND Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Değirmenci ise “Farklı bir yolculuğa çıkıyoruz, birlikte dertlendiğimiz bir yolculuk. Birkaç dönemdir başkan yardımcılığı ve yönetimde yer aldım. Biz bir Voltran oluşturmak istiyoruz. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diyoruz.” dedi.
Fevzi Çakmak: "Sektörü daha güzel yerlere getireceğimize inanıyoruz"
UND üyesi Fevzi Çakmak ise 2001 yılında yola çıkarken katılımcı bir model oluşturmak istediklerini belirterek, özetle şunları söyledi: "Biz üç yıl önce birlik ve beraberlik söylemi adına geri çekildik. Geçmişte parçalandığımızda en büyük sorunu sektör çekti. RODER ve UND yeni birleştirdiğimiz için sıkıntı olmasın diye geri çekildik. Ama biz sahiplendik. Sektör bize ne görev verdiyse yaptık. Bugünkü yönetim 15 yıldır yönetiyor. UND öyle bir hale geldi ki daimi üyeler oluşmaya başladı. Yeni arkadaşlar, C2 belgeli, bu sektörü daha güzel yerlere getireceğimize inanıyoruz. Yönetimler sıkıştığımız zaman ortak aklın gidecek yerlerinin olması lazım. Bizim eski başkanlarımıza ihtiyacımız var. Eğer derneğimize sahip çıkarsak sorunlarımızı halledebiliriz.”