DKV Mobility ve Andamur uzun vadeli stratejik ortaklık kurdu DKV Mobility ve Andamur uzun vadeli stratejik ortaklık kurdu

Pandemi süreci tüm dünyanın yanı sıra Türkiye’yi de etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerine göre; küresel mal üretimi 2019’da yüzde 2.8 düşüşle 18.9 trilyon dolar civarında gerçekleşmişti. 2020’de bu rakam bir miktar daha düşüşle 18 trilyon dolar civarında gerçekleşti.

Pandemi sürecinin lojistik sektörüne etkilerine bakıldığında, salgın sebebiyle özellikle treyler sürücülerinin yurt dışından gelişlerinde veya Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişlerinde uygulanan 14 günlük karantina süresi ilk etapta seferlerin azalmasına yol açtı. Diğer yandan, bazı malların ithalatı ve ihracatı durdu veya kısıtlandı. Bu süreç, lojistik sektörüne hizmet veren firmaları da yakından etkiledi. Daha sonraki süreçte ise alınan önlemlerle toparlanma başladı. Söz konusu toparlanma, sektörün paydaşlarına da olumlu yansıdı.

SGS TransitNet de lojistik sektörüne hizmet veren firmalar arasında yer alıyor. Adeta sektörün nabzını tutan ve sektörle çok yakından çalışan SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya, Lojiyol için 2020 yılını sektör ve kendi şirketleri açısından değerlendirdi. Mine Kaya, pandeminin ilk aylarından taşımacıların sefer sayılarının azalmasına veya durma noktasına gelmesine yol açtığını belirterek,  “Sonuç olarak da, taşıma sayılarının düşmesi ile bizim de hizmet hacmimizde doğal bir düşüşe yol açtı.” dedi.

“Kısıtlamaların kalkması ile birlikte yavaş yavaş toparlandık”

Kaya, ilk şokun geçmesinin ardından alınan önlemlerin etkisiyle toparlanma sürecine girildiğini belirterek, Özellikle uluslararası taşımacılık sektörü ve sürücüler için sınır kapılarında geliştirilen önlemler ve yeni uygulamalar ile birlikte, bir kısım malların girişlerine de getirilen kısıtlamaların kalkması ile birlikte yavaş yavaş toparlandık. Şu an işlerimiz düzene girdi, beyan sayılarımızda artış başladı. Bundan sonraki süreç de umuyoruz ki daha iyiye gidecek.” diye konuştu.

“Brexit sonunda müşteri taleplerini en avantajlı maliyetlerle İngiltere’den karşılayabileceğiz”

Yeni hizmetleri ve hedefleri hakkında da bilgi veren Mine Kaya, şunları söyledi: “Yunanistan öncelikli hedef. İngiltere ile ilgili gelişmelerden biraz söz edelim. Özellikle Brexit sürecinde İngiltere ve İrlanda da çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İngiltere’de yerel hizmet veren bir acente ile partnerlik anlaşması yaparak, Brexit sonunda müşteri taleplerini en avantajlı maliyetlerle İngiltere’den karşılayabileceğiz. Geçen ay İngiltere’den ilk pilot taşımamız başarılı bir şekilde gümrükte işlem gördü ve çıkış işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Keza İrlanda’da da SGS olarak izinli gönderici hakkını almış bulunmaktayız. Bu ülkeden yapılacak taşımalarda müşterilerimizin gümrük idaresine gitmesine gerek olmadan tüm işlemleri TransitNet sistemi üzerinden tamamlanabilecek.”

“Sürücülerimiz için vize hizmeti vermeye başladık”

Ağustos ayı ortasından bu yana Schengen ve bazı diğer ülkelerde treyler sürücüleri için vize hizmeti vermeye başladıklarını söyleyen Mine Kaya, “Ayrıca TransitNet arayüzü üzerinde bazı çalışmalar yapmaktayız. Böylece firmalar gerekli dokümanları sisteme yükleyerek bize ulaştırabilecekler.” diye konuştu.

“Sektörümüze katma değer yaratacak projelerimiz üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Mine Kaya, 2021 yılı hedeflerini ise şöyle özetledi: “2020 yılı olağan dışı durumların yaşandığı bir sene olmasına rağmen belirlenen hedeflere çok yakın bir şekilde ilerliyoruz. Pandemi sonrası 2021 yılında yine sektör ile birlikte yükseliş yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca, yine sektörümüze katma değer yaratacak projelerimiz üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılında bunları da devreye alacağız.”

 
ERCAN TOSUNOĞLU/LOJİYOL [email protected]  

Editör: TE Bilisim