Almanya’nın Hamburg kentinde geçtiğimiz yıl hizmete başlayan ve Conti Urban HA3 lastikleri ile yollarda olan MAN elektrikli otobüsleri büyük ilgi gördü. MAN Lion's City otobüslerine teknoloji şirketi ve premium lastik üreticisi Continental’in, akünün ve aracın ağırlığını taşıyabilen Conti Urban HA3 lastikleri takıldı. Teknolojinin günlük hayatta karşılaştığımız tüm yol koşullarında ne kadar etkili olduğunu kanıtlamak için yapılan testler, daha fazla yük endeksine sahip lastiklerin elektrikli araçlar için ideal olduğunu gösterdi.
Almanya’da toplu taşıma şirketi Hamburg-Holstein GmbH (VHH) 2020 yılında otobüs filosu için yalnızca sıfır emisyonlu araçlar tedarik etmeye başladı. 32 elektrikli otobüsten oluşan VHH filosu, 2021 yılının sonunda iki katına çıkacak. 2030'lu yıllara kadar tüm filonun sıfır emisyonlu güç aktarma organlarına dönüşmesi planlanıyor. Ticari araç üreticisi MAN da, elektrikli Lion's City otobüsü ile VHH filosuna destek verdi. 12 metrelik bu otobüsün elektrik motoru arka aksta bulunuyor. Kurulu gücü 480 kWh olan akü modülleri motora enerji sağlıyor. MAN Lion's City otobüslerine teknoloji şirketi ve premium lastik üreticisi Continental’in, akünün ve aracın ağırlığını taşıyabilen Conti Urban HA3 lastikleri takıldı.
İş birliği ile gelen değerli kazanımlar
Almanya'nın en modern toplu taşıma firmalarından VHH'nın CEO'su Toralf Müller, "Birkaç hafta önce 17 adet MAN elektrikli otobüsünün ilk elektrikli otobüs filomuza katılmasıyla, artık müşterilerimize çevreye uyumlu bir şekilde Hamburg ve çevresinde ulaşım hizmeti verebiliyoruz" diyor. Hibrit ve tam elektrikli otobüsler sayesinde VHH, CO2 emisyonlarını 2018 yılında 224, 2019 yılında ise 233 metrik ton azalttı. 2020 yılında neredeyse 789 metrik tonla CO2 emisyonlarının azalma hızı keskin bir şekilde arttı. Continental Lastik Geliştirme Müdürü Hinnerk Kaiser ise “Hamburg'da VHH ile yapılan saha testleri gibi günlük hayatta karşılabileceğimiz yol koşullarında yapılan testler de bizim için çok değerli bir deneyim çünkü yeni elektrikli otobüslerin ve kamyonların ihtiyaçlarını karşılayacak lastik serilerimizi geliştirmemize yardımcı oluyor." dedi.
Elektrikli şehir içi otobüsler için özel gereksinimli lastiklere ihtiyaç var
Elektrikli şehir içi otobüsler için lastik geliştirmek özellikle teknik açıdan zor bir iş. Elektrikli otobüs lastikleri, içten yanmalı motorlu otobüs lastiklerine göre daha ağır yüklerle başa çıkmak zorunda. Aynı zamanda, aynı kilometreyi kat etmeleri ve aynı güvenlik standartlarını karşılamaları gerekiyor. Hinnerk Kaiser, elektrikli otobüsler için tasarlanan lastiklerin fren ve hızlanma sırasında daha yüksek torka maruz kaldıklarını söylüyor. Ayrıca yavaşlamak için fren yapıldığında, elektrikli motorları aküyü şarj etmek için güç üretiyor. Araç yeniden hız kazanırken çeker aks lastiklerinin iş yükü daha da artıyor. Şehir içi hizmet veren otobüslerde yuvarlanma gürültüsüne de özellikle odaklanıldı. Kaiser, "Şehir içi trafikte, elektrikli motorun konforu artıran faydalarının lastik gürültüsüyle geri planda kalmaması için araçların özellikle sessiz olması gerekiyor." diye sözlerine devam ediyor.
E-lastik geliştirme sürecinde araç üreticileri ile yakın iş birliği
Araçlarda motorların dönüşüm sistemleri yenilendikçe lastiklere yönelik talepler de değişiyor ve yeni konseptlere daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Continental, uzun yıllardır yaptığı ortak saha testleri ile farklı yol koşullarını deneyimleme imkanı elde ediyor. Hinnerk Kaiser, "Bu, beraberinde yeni zorluklar getiriyor, ancak kesin olan bir şey var ki, o da dayanıklılık ve fren performansından asla ödün vermeyeceğimiz gerçeği" şeklinde sözlerini tamamlıyor.