Motorlar düşük devirlerde yüksek tork sayesinde en düşük seviyede yakıt tüketimi, en uzun servis aralıkları ve mükemmel sürüş kabiliyeti sunuyor. Ayrıca en düşük seviyede CO2 emisyonları için, yeni güç aktarma organları HVO biyodizelle mükemmel şekilde çalışıyor.

Yeni nesil PACCAR MX-11 (220 kW/299 hp ila 330 kW/449 hp güç çıkışlarıyla) ve MX-13 (315 kW/428 hp ila 390 kW/530 hp) motorlar, DAF'ın başarılı XD, XF, XG ve XG+ kamyon serileri için kısa bir süre önce tanıttığı güç ünitelerini baz alıyor. Bu motorlar artık şehir içi ve şehirler arası otobüs uygulamaları için de sunulacak olup ilk olarak 7 Ekim - 12 Ekim tarihleri arasında Belçika'nın Brüksel şehrinde düzenlenecek olan Busworld 2023'te sergilenecek.

Kararlılık
DAF, son teknoloji ürünü yanmalı motorlara yatırım yapmaya devam etme konusunda kararlılıkla ilerlemektedir. Önümüzdeki on yıllık süreçte, yüksek verimli ve son derece temiz yanmalı güç aktarma organları, zorlu koşullarda çalışan ve uzun mesafeler kateden şehir içi ve şehirler arası otobüsler için en verimli tahrik gücü modu olmayı sürdürecektir.

Yeni, yüksek verimli güç aktarma organları

TAİD: Ağır Ticari Araçlarda Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem TAİD: Ağır Ticari Araçlarda Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem

Yeni PACCAR motorlar ve şehir içi ve şehirler arası otobüs uygulamaları için yeniden tasarlanmış egzoz son işlem sistemi, verimlilik ve sürüş konforu açısından bir sonraki seviyeye ulaşmak için son teknoloji ürünü yeniliklere sahiptir.

10,8 litrelik PACCAR MX-11 ve 12,9 litrelik PACCAR MX-13 motorların yanma işlemi; yeni enjektörlerin, yeni bir silindir kapağının ve bloğunun kullanımı ve yeni piston ve gömlek tasarımı ile optimize edilmiştir. En iyi hava yönetimi için yeni nesil verimli turboşarjlar uygulanırken yeni hava kompresörleri, yağ pompaları ve alternatörler parazit kayıpların en aza indirilmesini sağlamaktadır. 

Sonuç olarak, yeni verimli PACCAR MX-11 ve MX-13 motorlar düşük CO2 emisyonları ve mükemmel performans sunar. Maksimum tork 50 ila 150 Nm artırılmıştır ve 900 dev/dak'da doğrudan kullanıma hazırdır. Yeni motor freni, düşük devirlerde %20'ye kadar daha fazla tork sağlayarak yeni bir sektör standardı belirler niteliktedir. Ayrıca motorların yılda yalnızca bir kez servis işlemi görmesi yeterlidir.

Alternatif güç aktarma organları
Brüksel'deki Busworld fuarında Salon 6'daki DAF standında, kompakt şehirler arası otobüslere yönelik geleceğin elektrik şasisinin bir modeli de yer alıyor. DAF Components Direktörü Alfred Beuwer, "Bu şasi şu an geliştirme aşamasında ve sıfır emisyonlu DAF XB Elektrik şehir içi dağıtım kamyonunun platformunu baz alıyor. Şehir içi ve şehirler arası otobüs operatörleri, alternatif güç aktarma organlarına gittikçe artan bir ilgi duyuyor. Şehir içi ve şehirler arası otobüs taşımacılığının geleceği nasıl olursa olsun, DAF Components müşterilerine her uygulamaya göre özelleştirilmiş, en üstün güç aktarma organı çözümlerini sunmaya devam edecektir," şeklinde konuştu.

Editör: Ercan TOSUNOĞLU