DAF Trucks, bu yıl kamyon üretiminde yenilik, devrim niteliğindeki teknolojiler ve akıllı tasarımdan güç alan 75. yılını kutluyor. Şirketin önceki modellerinde olduğu gibi, verimlilik, güvenlik ve sürücü konforu açısından standartları belirleyen en yeni nesil DAF kamyonları, bu köklü geçmişin temelinde yer alıyor.
DAF, 1928 yılında Eindhoven'da "Van Doorne’un Makine Fabrikası" olarak kuruldu. Hub ve Wim, 1930'ların başında römorkları piyasaya sürdüğünde, kaynak ile birleştirilen hafif şasisi sayesinde büyük başarı elde ettiler. Bu değişimle birlikte şirket, "Van Doorne's Aanhangwagenfabriek" olarak, kısa adıyla DAF adını aldı.
İlk kamyon
Avrupa'nın yeniden inşası sırasında nakliye talebinin artmasıyla DAF, hızla büyüyerek römorklar ve yarı römorklar için üretim hattı kurdu. 1949 yılında, ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelik 3 tonluk ilk kamyon modeli A30 piyasaya sürüldü.
Manzaranın parçası
A30'un ardından ağır hizmete yönelik A50 ve A60 modelleri, 1950'de ise 1 tonluk teslimat kamyonu A10 piyasaya sunuldu. Kısa sürede DAF, manzaranın dikkat çekici bir parçası olacak bir kamyon markası haline geldi. 1953 yılında DAF, kendi kabinlerini üretmeye başladı ve 1955'te Hollanda Ordusunun 3.600 araçlık siparişiyle daha da özel hale gelen 10.000. şasisini üretti. DAF, dizel motorlarını geliştirmeye ve turbo kompresör ekleyerek verimliliği artırmaya başladı.
Uluslararası taşımacılık
1957 yılında DAF, 10 tonluk arka dingiliyle DO modelini sundu. DO, özellikle ağır ve uluslararası taşımacılığa uygun hale geldi. 1960'ların başında DAF, uluslararası taşımacılık için DAF 2600 kamyonunu tanıttı. 2600 serisi, konforlu kabini ve güvenliği artıran geniş pencereleri ile "uluslararası taşımacılığın annesi" olarak tanındı.
Trend belirleyici
1970 yılında DAF, F1600–F2200 serisini piyasaya sürdü ve yatırılabilen kabin kullanarak teknisyenlerin bakım işlemlerini kolaylaştırdı. 1973'te devrim niteliğindeki 2600, yerini iki yataklı ve yüksek konfor sunan 2800'e bıraktı. DAF, turbo intercooler'ı ilk üreten üretici olarak daha fazla tork ve güç sağladı.
Super SpaceCab
1980'lerde DAF, DAF 95'in piyasaya sürülmesiyle uzun mesafeli taşımacılık sektörüne yeni bir standart getirdi. Super SpaceCab, kullanım alanı ve lüks açısından en üst düzeyi ifade etti. DAF, bölgesel ve ulusal taşımacılık için DAF 65/75/85 serisini piyasaya sürdü.
Sürdürülebilirlikte bir numara
Yüzyılın başında DAF, hibrit kamyon süren ilk üretici oldu. 2010 yılında piyasaya sürülen LF Hybrid, kentsel alanlarda yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını yüzde 20 azalttı. 2018'de ise DAF CF Electric, Avrupa'nın ilk tam elektrikli kamyonu olarak piyasaya sürüldü.
Yeni Nesil DAF
2020'de Avrupa Birliği'nin yeni yönetmeliklerine uyum sağlayan DAF, 2021'de Yeni Nesil DAF kamyonlarını tanıttı. Modern tasarımları ve akıllı kamera sistemleriyle dikkat çeken bu kamyonlar, XF, XG, XG+ ve XD serisiyle "International Truck of the Year Award" ödülünü kazandı. Tamamen elektrikli güç aktarma sistemiyle XD ve XF serisi, emisyonsuz 500 kilometre menzil sunuyor.
Geleceğe hazır
DAF, sıfır emisyonlu hidrojen motorları geliştirerek geleceğe hazırlanıyor. PACCAR, yakıt hücresi teknolojisiyle testler gerçekleştiriyor. DAF kamyonları, Afrika'dan Okyanusya'ya, Güney Amerika'dan Asya'ya kadar dünyanın her yerinde satılıyor. DAF müşterileri, uluslararası kurtarma hizmeti, yedek parça tedariki ve finansal hizmetler gibi kapsamlı desteklerden faydalanıyor.
Orijinal DAF kamyonlar
DAF Trucks Başkanı Harald Seidel, "Hub ve Wim van Doorne, 2024 yılındaki ürünleri görebilselerdi gözlerine inanamazlardı" diyor. "Aynı zamanda, kamyonlarımızın orijinal DAF olduğunu tereddütsüz bir memnuniyetle onaylayabilirlerdi: yenilikçi, yüksek kaliteli ve maksimum verimlilik, maksimum sürücü konforu ve benzersiz güvenlik sağlamak için geliştirilmiş. Çok gurur duyarlardı. Tıpkı geçmişimizle, bugünümüzle ve geleceğe yönelik planlarımızla gurur duyduğum gibi."