OTOBÜS

Daimler Buses, Elektrikli Otobüs Filoları İçin Yeni Gelişmeleri Berlin’de Tanıttı

Daimler Buses eMobility Days 2.0’da elektrikli otobüs filoları için geliştirilen araç, batarya ve dijital hizmetler Berlin’de tanıtıldı. Mercedes-Benz Türk, Türkiye’deki elektrikli dönüşüme önemli katkılar sunuyor.

Abone Ol

Elektrikli otobüs filoları için en yeni araç geliştirmeleri, batarya çözümleri ve hizmetlerin tanıtıldığı Daimler Buses eMobility Days 2.0 (eMobilite Günleri) Berlin’de gerçekleştirildi. Türkiye’deki e-mobilite çalışmalarını Daimler Buses Solutions çatısı altında yürüten Mercedes-Benz Türk sunduğu e-mobilite hizmetleri ile Türkiye’de elektrikli dönüşüm için önemli bir misyon üstleniyor. 

Dünya ağır ticari araç sanayisinin öncü markası Daimler Buses, otobüslerinde elektrikli mobiliteye geçişi bir dizi yenilikle hızlandırıyor. Bu kapsamda şirketin, elektrikli otobüs filoları için en yeni araç geliştirmelerini, batarya çözümlerini ve hizmetlerini tanıttığı Daimler Buses eMobility Days 2.0 (eMobilite Günleri) Berlin’de gerçekleştirildi. Açılışını Daimler Buses CEO'su Till Oberwörder’in yaptığı etkinliğe dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda basın mensubu katıldı. Daimler Buses ağında önemli bir yere sahip olan Mercedes-Benz Türk İstanbul AR-GE Merkezi ise yeni nesil otobüs modellerinin geliştirilmesindeki önemli katkılarıyla dikkat çekti. 

Yeni NMC4 Batarya İle Daha Fazla Kapasite, Daha Uzun Ömür

Daimler Buses, 2022 yılında Mannheim’da düzenlenen ilk eMobility Günleri’nde şehir içi ve şehirler arası otobüslerinin elektriklendirilmesi için strateji ve takvimini tanıtmıştı. O günden bu yana, bu stratejiyi hem araçlar hem de hizmetler ve dijital çözümler açısından kararlılıkla hayata geçirmeye devam eden şirket, 2024 eMobilite Günleri’nde, en son gelişmelerini, ürünlerini ve hizmetlerini tanıtarak geleceğin teknolojilerine genel bir bakış sundu. Etkinlikte sunulan seri üretime yakın prototip model yeni Mercedes-Benz eIntouro ile şirket, şehirlerarası ve yakın mesafe gezi rotaları için elektrikli mobilite ihtiyacını karşılayacak. Yeni Mercedes-Benz eCitaro K ile kompakt eMobilite; Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell ile de belirli işletim senaryolarında kullanılabilecek yeni ve tamamen hidrojenle çalışma yeteneği sunan “H2 modu” hayata geçirildi. Şirket, ayrıca daha fazla kapasite ve daha uzun kullanım ömrü sunan yeni NMC4 batarya, tek kaynaktan çok yönlü elektromobilite hizmetleri sunan Daimler Buses Solutions ve elektrikli otobüsler için yeni dijital hizmetleri temsil eden Omniplus’ı da katılımcılara tanıttı. 

Elektrikli Otobüs Testinde Mercedes-Benz Türk İmzası

Türkiye’deki çalışmalarını Daimler Buses Solutions çatısı altında yürüten Mercedes-Benz Türk, markanın kritik öneme sahip modellerinde şirketin geleceğe hazırlığında kritik bir misyon üstleniyor. 2018 yılında Daimler Truck tarafından, ilk elektrikli otobüs olarak üretilen Mercedes-Benz eCitaro’nun iç donanımı, karoseri, dış kaplamaları, elektrik altyapısı, diagnoz sistemleri, yol testleri ve ekipman dayanıklılık testleri gibi kapsamları Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul AR-GE Merkezi tarafından yürütülmüştü. eCitaro’nun ilk prototip aracı; 2 yıl süreyle, yaklaşık 140 bin kilometre mesafede, 10 bin saat boyunca Türkiye’nin zorlu iklim şartlarında ve farklı sürüş koşullarında test edilmesinin ardından yollara çıkmıştı. Türkiye’nin global sorumluluğu kapsamında zorlu testlerden geçirilen tamamen elektrikli eCitaro’lar Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde hizmet vermeye devam ediyor. 

Elektrikli Dönüşüm İçin Tek Kaynaktan Kapsamlı Hizmet Mercedes-Benz Türk’te

Türkiye’de ulaşım ve taşımacılık sektörlerinde, elektrikli dönüşümü gerçekleştirmek için elektrikli araçların satışını bütün bir paket halinde ele alan Mercedes-Benz Türk, hat ve e-mobilite danışmanlığı çerçevesinde müşterilerine en verimli şekilde operasyonunu yürüteceği araç kapsamı ve gerekli şarj alt yapısını belirliyor. Şirket, teklif aşamasından araçların operasyona çıkmasına kadar gerekli her türlü simülasyonu, müşteri ihtiyacına göre donanımı belirlenmiş araçları, şarj istasyonunu, elektrik alt yapısını, şarj ve filo yazılımlarını müşterilere kapsamlı paket halinde sunuyor.

Şehirlerarası Ve Gezi Rotaları İçin Elektrikli Mobilite

Tamamen elektrikli Mercedes-Benz eIntouro, şehirler arası otobüsünün seri üretime yakın prototipi olarak öne çıkıyor. Dizel motorlu Mercedes-Benz Intouro modelini temel alan yeni araç, LFP bataryaları ve merkezi motorla çalışan bir batarya-elektrik sistemi ile donatıldı. Bu sayede Daimler Buses, ilk kez şehirlerarası güzergahlar, okul servisleri, servis otobüsleri, gezi rotaları ve kısa mesafeli yolculuklar için elektrikli mobiliteye geçiş yapabiliyor. Yeni Mercedes-Benz eIntouro ile ilk kez bir Avrupa otobüsünde yazılım güncellemeleri, servis ziyareti gerekmeksizin mobil ağ üzerinden yüklenebiliyor.

Şehir İçinde 400 Kilometrelik Menzil Sunuyor

10,63 metrelik kompakt boyutlarıyla öne çıkan Mercedes-Benz eCitaro K, sadece 17,28 metrelik dönüş çapıyla banliyölerde ve eski şehirlerdeki dar ve dolambaçlı rotalarda rahatça hareket edebiliyor. Özellikle sınırlı yolcu kapasitesiyle çalışmak için uygun olan araç, mevcut NMC3 versiyonunda kullanılan maksimum 588 kWsa kapasiteli bataryasıyla elverişli koşullar altında 400 kilometrelik bir menzil sunuyor. 

Mercedes-Benz eCitaro’ya Yeni İşletim Modu

Menzil artırıcı olarak bir yakıt hücresiyle donatılan Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell, belirli işletim senaryolarında kullanılabilecek yeni “H2 modu” sayesinde yalnızca hidrojenle çalışabilecek. Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell’de batarya artık durağan evrelerde harici olarak şarj edilmek zorunda değil. Bunun yerine araç hareket halindeyken yakıt hücresi tarafından şarj edilecek. Hidrojen bazlı yakıt hücresine sahip Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell, 2024 yılında İspanyol yayın grubu EDITEC tarafından düzenlenen ve 24 şirketin taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan 28 farklı model ticari aracının değerlendirildiği yarışmada; "Yılın Otobüsü" ve "Yılın Çevre Dostu Otobüsü" ödüllerine layık görülmüştü.

Yeni NMC4 Batarya İle Kapasite Artıyor

Daimler Buses, etkinlikte dördüncü nesil lityum-nikel-mangan-kobalt bataryalarını tanıttı. Yeni NMC4 batarya nesli, elektrikli otobüslerin daha uzun menzillere ulaşmasını sağlayan yüksek enerji yoğunluğunu çok uzun bir kullanım ömrü ile birleştiriyor. Bataryanın uzun ömrü, maksimum 150 kW şarj kapasitesine sahip daha yumuşak bir şarj süreci ve 300 kW’a kadar şarj kapasitesiyle düzenli hızlı şarj işlemleri sayesinde elde ediliyor. Yeni NMC4 bataryalar, 2026 başından itibaren eCitaro, eCitaro G, eCitaro K ve eCitaro yakıt hücreli modellerinde kullanılacak.

Daimler Buses Solutions: Tek Kaynaktan Çok Yönlü Elektromobilite

Daimler Buses Solutions GmbH, ulaşım şirketlerine danışmanlık yaparak onların elektromobiliteye geçiş yolculuğunda aktif destek sağlıyor. Elektromobilite altyapısının tasarımı, inşası ve danışmanlığında uzman olan şirket, bünyesindeki uzmanlarla iş birliği içinde çalışarak talep üzerine tüm eMobilite ekosistemini tek bir kaynaktan sağlayabiliyor. 

Elektrikli Otobüsler İçin Yeni Dijital Hizmetler

OMNIplus, Avrupa'nın en geniş servis ağına sahip olmanın yanı sıra, elektrikli otobüsler için uzmanlaşmış atölye ağını da sürekli büyütüyor. Dijital hizmetler alanında, OMNIplus, elektrikli otobüslere özel ek hizmetlerle yelpazesini genişletiyor. Bir diğer yenilik ise, yüksek voltajlı bataryanın durumu hakkında filo operatörlerine bilgi ve etkin kullanım önerileri sunan OMNIplus ON Batarya İzleme hizmeti. Ücretsiz Garanti Durumu hizmeti, bataryanın garanti durumuna dair iç görüler sağlayarak olası garanti ihlallerini önlerken yeni eIntouro modeli için ise, OMNIplus gelecekte atölye ziyareti gerektirmeyen kablosuz yazılım güncellemeleri sunacak. OMNIPlus sisteminin yakın zamanda Türkiye pazarında da sunulması planlanıyor.