SON DAKİKA

İhtiyaçtan fazla konteyner limanı olmasının sektörü zorladığını söyleyen TÜRKLİM Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Dölen, atıl kapasite oluştuğunu ifade etti.

Abone Ol
DÜNYADA 4 TANE KONTEYNER HATTI KALDI “Şu anda dünyadaki konteyner hatlarına baktığımızda 4 tane temelde hat kaldı.” Diyen İbrahim Dölen, şöyle devam etti: “Bir başka ifadeyle limanlar olarak  4 tane müşteri adayımız var. İşin kötü tarafı bunlardan ikisi aynı zamanda liman faaliyetiyle de uğraşıyor. Dolayısıyla şu anda müşteri sayımızın azaldığı, çok kuvvetli konteyner hatlarının egemen olduğu bir ortam yaşamaya başladık. Bu da liman işletenler üzerinde fiyat baskısı oluşturmaya başladı. Kendi limanlarını da yapıyorlar. Bir Çin firması Kumport’u inanılmaz bir fiyata satın aldı. MSC Asyaport’u kurdu. Asyaport’un kurulma nedeni sadece gemilerin Karadeniz’e çıkma ihtiyacını ortadan kaldırmak değildi. Amaç demiryolundan Özellikle Orta Avrupa’ya, Kuzey Avrupa’ya gitmeden tüm konteynerlerin indirilip transit edilmesiydi. Ama ne oldu bilmiyorum ama hayata geçirilemedi. Bunda Türkiye için büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum.
"İŞLETMECİLERİ ÜZERİNDE FİYAT BASKISI OLUŞTURUYOR" “Dolayısıyla geldiğimiz noktada Türkiye gereğinden fazla liman sahibi konumunda geldi. 210 tane liman var. Bunun 62’si TÜRKLİM üyesi ve konteynerdeki payı yüzde 95’in üzerinde. Bir başka ifadeyle elleçlenen konteynerlerin yüzde 95’inin işlemini TÜRKLİM üyeleri gerçekleştiriyor. Limancılık için zor bir dönem yaşıyoruz. Konteyner firmaları son dört yılda birleşerek, maliyetlerini azaltarak bugüne geldiler. Şimdi ise doğal olarak, para kazanabilmek için kendilerine hizmet verenlerin üzerine gelmek durumundalar ve geliyorlar. Bu ortamda konteyner limanı inşa edilmesi ya da varolan konteyner limanının alınması, sermayeder gözüyle baktığım zaman imkansız gibi.”