11-12 Ekim tarihleri arasında Hilton Bosphorus Hotel’de gerçekleşecek Dünya Otomotiv Konferansı’nda Dünyada ve Türkiye’de sektöre yön veren trend ve teknolojilerin ele alınıyor.
650’NİN ÜZERİNDE KATILIMCI
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Dünya Otomobil Konferansı’da İstanbul ev sahipliği yapıyor. İstanbul Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen etkinlik kapsamında iki gün boyunca sektörün geleceği masaya yatırılacak. Yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin de katılımı ile birlikte otomotiv piyasasının global gelişmeleri ve yeni trendleri ele alınacak. Etkinlikte dünya devi otomotiv markaları, Kamu kuruluşları, STK’lar ve 40 ülkeden temsilcilerin dâhil olduğu 650’nin üzerinde katılımcı yer alacak.
AÇILIŞ OTURUMU TBMM KOMİSYON BAŞKANIYLA
Konferasın açılışında TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Sayın Mustafa Ilıcalı’nın konuşmasıyla başladı. Türkiye’nin büyüyen ekonomisinde sanayinin rolüne dikkat çeken ve otomotiv sanayisinin son yıllarda elde ettiği büyük gelişmelere değinen Ilıcalı, “sektörün büyümesi için kamu her zaman gerekli teşviği ve yardımı sektöre sunmaya devam edecek” dedi. Ilıcalı’nın ardından oturumda sırasıyla Iran Automotive Market Genel Sekreteri Maziar Beigloo ve Volkswagen Iran National Dealer Network Yöneticisi Mammut Khodro ülkenin yükselen otomotiv pazarıyla ilgili kapsamlı bilgiler içeren sunumlarını gerçekleştirdiler. İran otomotiv sektörünün Türkiye’deki üreticilerle birlikte başarılı projeler ortaya koyabilieceğine inançlarını dile getiren yetkililerin sunumları ilgiyle takip edildi.
İLK PANELDE GLOBAL TRENDLER VE TEKNOLOJİLER KONUŞULDU
İstanbul ev sahipliği yaptığı 4’üncü Dünya Otomobil Konferansı’nda ilk panel gerçekleşti. BPC Plus CEO Akin Adamson, Mercedes Benz Türk CIO Gökçe Bezmez, Panasonic Executive Director Hakan Kospeten ve Surgere Logistics’den Mike Silvio Global trendler ve teknolojiler panelinde söz aldı. START-UP köşesinde, genç girişimciler ve öğrenciler desteklenerek proje ve çalışmalarını sektöre tanıtma fırsatı verilecek. Panasonic Executive Director Hakan Kospeten’in “Mobilizasyon konusunu kendi içinde başlıklara ayırmalıyız. İnsanların, taşıtların ve verilerin hareketliliğiyle ilgili çalışmalara odaklanmalıyız. Silikon Vadisinde bir çok girişimci ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye’de teknoparklarda çalışmalar yapan gençlerin potansiyelleri çok yüksek. Doğru bir planlama ile 500 milyar dolarlık şirketler haline gelebilirler” sözleri salonda alkış aldı. Elektrikli ve otonom araçlar ile ilgili Google ve Apple’ın yatırımları hakkında oturum başkanının sorusunu yanıtlayan Gökçe Bezmez “Biz bu teknoloji devleri ile rekabet içine girmekten ziyade işbirliği içinde geleceğe yönelik sektörün gelişmesini hedefliyor” dedi.
14 OTOMOTİV ÜRETİCİSİ FİRMA
Konferansta Türkiye’deki 14 otomotiv üreticisi firmanın tamamının etkinliğe çeşitli aşamalarında katılacak. Ford Otosan, Toyota, BMC, Otokar, Isuzu, Renault, Karsan, Tofaş, Honda, Hyundai, Daimler, MAN, Temsa, Hattat gibi otomotiv devleri etkinliğe katılırken konuşmacılar arasında Mercedes Benz Turk CIO Gökçe Bezmez, TUBİTAK MAM Başkanı Dr. Orkun Hasekioğlu, Waycare Technologies CEO’su Noam Matial, Bosh Endüstri 4.0 Satış Direktörü Murat Kurtlar gibi birçok önemli isim de yer alıyor.
DÜNYA DEVİ KATILIMCILAR
Dünya Otomotiv Konferansı’nın en dikkat çekici etkinliklerinden bir tanesi ise sektörün kadın temsilcileri ile ilgili. Otomotiv sektörünün genelinde erkek temsilcilerin ağırlıkta olması sebebiyle, etkinlik yöneticileri bu yıl kadınlara özel bir kahvaltı etkinliği planladı. Yalnızca kadın yöneticilerin katılacağı kahvaltı programında sektörde kadının yeri konuşulacak. Dünya Otomotiv Konferansı kapsamında dünya devi katılımcıların yanı sıra girişimciler de unutulmayacak. Konferans süresince kendilerini ve projelerini tanıtabilmeleri için özel bir platform da genç girişimcilere özel programlar hazırlandı.
DÜNYA’DA OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GİDİŞATI İLK SUNUM İRAN’DAN
Dördüncüsü gerçekleştirilen Dünya Otomobil Konferansı’na İstanbul ev sahipliği yapıyor. İstanbul Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen etkinlik Secretary, IAPMA, Iran’dan Maziar Beigloo ve VW National Dealer Network Director’ü Nader V. Aghei’nin sunumları ile başladı. İkili İran ve Türkiye arasında gerçekleşen otomotiv sektörünün geleceğini ve Dünya’da otomotiv sektörünün gidişatını konuştu.
Konferansın ilk paneli BPC Plus CEO Akin Adamson, Mercedes Benz Türk CIO Gökçe Bezmez, Panasonic Exculisive Director Hakan Kospeten ve Surgere Logistics’den Mike Silvio Global trendler ve teknolojiler panelinde söz aldı. Panelistler elektrikli araçlar, otonom araçlar ve mobilitenin yükselişte oluşunu ve bu yükselişte otomotiv endüstrisinin doğasını aslında nasıl değiştirecek sorusuna cevap aradı.
ÜTÜLEMENİN ROBOTLA YAPILDIĞI İLK VE TEK ŞİRKETİZ
Konferansın 2’inci oturumu, Altın Sponsor Assan Hanil Genel Müdürü Atakan Güner ile başladı. Güner yaptığı sunumda Koltuk Hattı Ütüleme Robotu başta olmak üzere fabrika içi projelerinden bahsederek,” Sektörümüzde ütülemenin robotla yapıldığı ilk ve tek şirketiz. Bu projemiz sayesinde meslek hastalıklarında ciddi bir azalma gerçekleştirdik” dedi. Güner’in ardından kürsüye gelen Kuka Cauntry Manager Kağan Abidin Endüstri 4.0 ve Robotik’in Endüstri 4.0’da ki evrimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
TÜKETİM DE ÇOK YENİ TRENDLER GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Konferansın öğle yemeğinden önce ki son sunumu için Itelligenge’den Solution Group Manager Serkan Yıldırım kürsüye geldi. Yıldırım yaptığı sunumda,” Otomotiv sektörü TR’nin gururu. Bizim tüm bu konuştuğumuz teknolojilerin en iyilerini uyguladığımız bir sektör. Tamamen dijital dönemi konuşmayı başladık. Tüketim de çok yeni trendler geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.