Pandemiyle birlikte otomotiv sektörünün tedarik zincirini doğru yönetmesi ve planlaması her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Tedarik zinciri süreçlerinde kullanılan ambalaj ekipmanları satın alınmasının otomotiv sektörüne ciddi oranda finansal yük getirdiğini belirten CHEP Türkiye & Romanya Otomotiv Ülke Lideri Engin Gökgöz, otomotiv sektörünün ekipman kiralama modeline geçip maliyetten tasarruf elde ederek uzun vadede yatırımlarını farklı alanlarda değerlendirebileceğini söyledi.
Dünya genelinde otomotiv sektörünün yurtiçi ve yurtdışı tedarik zincirlerine yönelik yeniden kullanılabilir plastik konteyner ve kasa çözümleri sunan CHEP, kiralama modeline geçen iş ortaklarının tedarik zinciri yönetiminde etkin avantajlar sağlamasına yardımcı oluyor. Tedarik zinciri yönetiminde kiralama modeline geçerek finansal yatırım riskini de en aza indiren firmalar iş yükünden, zamandan ve maliyetten tasarruf elde ediyor. Yatırımlarını da farklı alanlarda değerlendirerek tedarik zinciri esnekliğini artırabiliyor.
CHEP’in iş modeli, hammadde, depolama ve satın alma maliyetlerini düşürüyor
Gökgöz, “CHEP olarak, bugün dünyanın birçok otomotiv ana ve yan sanayi üreticisinin çözüm ortağıyız. Sahip olduğumuz ağ ve bilgi birikimi sayesinde üreticilerin tedarik zincirinde ortaya çıkan aksaklıklarının temel sebeplerini saptayarak doğru çözümler sunuyoruz. Oluşan maliyetlerden tasarruf etmek için en iyi ve en hızlı çözüm, ekipmanların kiralanarak paylaşılması oluyor. İş modelimizle ciddi oranda sağladığımız finansal tasarrufun yanı sıra tedarik zincirinin her anında müşterilerimizin yanında olarak dağıtım ve toplama sırasındaki tüm iş yüklerini de ortadan kaldırıyoruz.” diye konuştu.
Gökgöz: “Ekipman kiralama modeli ile firmalara üretim ve rekabet gücü kazandırıyoruz”
Günümüzde yatırımların doğru şekilde kullanılmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gökgöz, “Pandemi dönemiyle birlikte birçok sektörde nakit yönetiminin değeri daha iyi anlaşıldı. Finansman modelini kiralama ve dışarıdan hizmet alma modeline göre kurgulayan firmalar, nakit akışının yavaşladığı dönemlerde istikrarını koruyabildi. CHEP olarak tedarik zincirinde ekipman kiralama yöntemiyle firmaları ek bütçelerden koruyor, farklı alanlara odaklanmalarına ve yatırım yaparak üretim ve rekabet güçlerini koruma fırsatı veriyoruz.”
Kaynakların paylaşılması tedarik zinciri esnekliğini artırıyor
Covid-19 ile birlikte otomotiv sektöründe üretimin yavaşladığını, buna bağlı nakit akışı ve yatırımların azaldığını belirten Gökgöz, “Sektörün hareketlenmesiyle birlikte, ekipman kiralama modelinin daha da önem kazanacağını düşünüyoruz. Çünkü bu modele geçiş, hem tedarik zinciri oluşturmak için harcanan finansman riskinin azalması hem de kaynakların paylaşımlı kullanılmasıyla tedarik zinciri esnekliğinin artması anlamına geliyor,” şeklinde konuştu.
Kaliteli hizmet ürünleri güvence altına alıyor
Tedarik zincirinde kullanılacak ekipmanların kalitesinin de maliyet açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Gökgöz, “Nakliye sürecinde ürünlerin zarar görmemesi için ekipmanların kalitesi ve güvenirliği kritik bir önem taşıyor. Kaliteli olmayan ekipmanlar, nakliye sırasında ürünlerin zarar görmesiyle birlikte tedarik zincirinin durmasına ve ağır maliyetlere yol açabiliyor. CHEP olarak, otomotiv sektörüne hizmet kalitemiz ve standart ekipman çözümlerimizle hem gelirlerini hem de itibarlarını güvence altında tutuyoruz.” dedi.