Eksa Transport, 1995 yılından bu yana uluslararası karayollarında ağır, gabari dışı ve proje taşımacılığı yapıyor. Tam kapsamlı uluslararası bir lojistik firması konumunda olan Eksa'yı 1978’den beri sektöre emek veren Ekrem Karaoğlu kurdu. Geçen sürede Eksa Transport, karayolu taşımacılığının her alanında değerli deneyimler kazanarak kendini geliştirdi. 25 yıldır yerli ve yabancı birçok firmaya lojistik ve uluslararası taşımacılık hizmeti sunan Eksa Transport'un İdari İşler Müdürü Elif Karaoğlu, firmalarının gelişim çizgisini, bugünkü durumunu, gelecek hedeflerini ve ağırlıklı olarak erkek egemen bir sektörde kadın olarak uğraş vermenin artılarını ve eksilerini anlattı.
İşte Elif Hanım'a sorularımız ve yanıtları:
Eksa transport'un faaliyet gösterdiği gabari dışı taşımalar söz konusu olduğunda rakipleri karşısındaki konumu nedir? Ayırt edici özellikleri varsa, bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’de yurtiçi gabari dışı taşıma yapan başarılı ve deneyimli birçok firma olmasına karşın uluslararası platformda tam kapsamlı gabari dışı taşıma yapabilen firma sayısı azdır. Gabari dışı projeler özellikle yurtdışı karayollarında birçok detaya ve basamağa sahiptir. Senelerin verdiği tecrübe ve deneyimli iş gücümüz sayesinde bu alanda çok önemli olan stratejik güzergah seçimleri, ilgili izinler, yetkililerle iletişim gibi lojistik süreçleri hızlı ve etkili şekilde sunmaktayız. Her açıdan büyük bir organizasyon sağlamaya bağlı olan bu etkenler bizi bir adım öne çıkarmaktadır.
Taşıma türleri bazında, hangi taşıma türünün oranı nedir? Örneğin, gabari dışı, proje taşımaları toplam taşıma operasyonları içinde ne kadar yer tutuyor? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere taşıma yapıyorsunuz?
Taşımalarımızın % 90’ı gabari dışı ve ağır taşımalara ait proje yüklerinden oluşmaktadır. Avrupa’nın tüm ülkelerine karşılıklı olarak taşıma gerçekleştiriyoruz, Avrupa’dan da Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve İran’a ağır, gabari ve proje taşımaları hizmeti vermekteyiz.
"PANDEMİ SÜRECİNDE, DAHA ZORLU VE YAVAŞ OPERASYONLARLA BİZ DE BU SAVAŞTA BÜTÜN GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK"Taşımalarınızda karşılaştığınız en önemli sorunlar nelerdir?
Uluslararası taşıma yapan bir firma olduğumuz için en çok diğer ülkelere ait geçiş ve yol izin belgeleriyle ilgili sıkıntılar yaşamaktayız. Ayrıca sürücü vizeleriyle alakalı da zaman zaman farklı ülkelerin uyguladığı çeşitli politikalar yüzünden sorunlarla karşılaşıyoruz.
2019 yılı ciro bilgisi verebilir misiniz? 2020 yılının ilk 5 ayını geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığınızda, nasıl bir tablo görünüyor? Salgın süreci taşımalarınızı ne düzeyde etkiledi?
Bütün Dünya’yı maddi ve manevi şekilde etkisi altına alan pandemi sektörümüzü de birçok olumsuzluk içinde bırakmıştır. Buna rağmen çoğu ülke salgının ekonomik etkilerini göz önüne alarak sektöre sağladığı kolaylıklar sayesinde operasyonlar hızı düşürerek devam etmiştir. Daha zorlu ve yavaş operasyonlarla biz de bu savaşta bütün gücümüzle çalıştık. 2019 Yılında Euro bazında 7.000.000’luk bir ciro gerçekleştirmiştik, 2020 yılının ilk 5 aylık döneminde ise maalesef geçen yılki ilk 5 aylık dönemin gerisinde kaldık.
Araç parkınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Kiralık ya da özmal kaç aracınız var?
Araç parkımız jeopolitik bir konuma sahip olması sebebi ile İstanbul’da bulunmaktadır. Firmamızın değişik sınıflarda ve özelliklerde 33 adet özmal aracı bulunmaktadır. Ayrıca firma C2 yetki belgesine kayıtlı 13 adet kiralık aracımız da mevcuttur.
Yılın kalan diliminde yeni yatırım yapmayı planlıyor musunuz? Planlıyorsanız, yatırımlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sektördeki devamlılığımızı sağlayan en önemli unsur yatırımlardır. Bu sebeple yatırım hiçbir zaman bitmeyecek bir unsurdur. 2019 yılı sonunda ve 2020 başında 1.750.000 Euro’luk yatırım yaparak 9 adet çekici, 3 adet havuzlu lowbed, 3 adet uzayan platform ve 2 adet konteyner kilitli dorse satın alarak filomuzu genişleterek güncelliyoruz.
Yakın, orta ve uzun vadeli planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yakın ve orta vadede dünya genelindeki salgının gidişatını izleyerek planlamalar yapıyoruz. İlk hedefimiz geçen seneki ciromuzu yakalamak ve geçmek üzerine kuruludur. Uzun vade planlarımız ise filomuzu genişleterek kendi limitlerimizi arttırmak. Hizmet kalitemizi düşürmeden ve üzerine çıkarak portföyümüzü geliştirmek.
Kadın gözüyle sektörü değerlendirmeniz mümkün mü? Sektörde kadın olarak uğraş vermenin artıları ve eksileri nelerdir?
Lojistik sektörü dünya üzerinde sürdürülebilir büyük paydalara sahip ve insan emeğinin en çok hissedildiği unsurlarla birlikte başlı başına bir ekonomidir. Bir kadın olarak bu sektörde bulunmaktan gurur duyuyorum, maalesef Dünya’nın neresinde olursanız olun profesyonel anlamda kadınların yaşadığı sıkıntılar benzerdir. Türkiye’deki geleneksel yapıdan dolayı da bu sektöre emek veren bütün kadınlar cinsiyet ayrımcılığı ilgili sorunlar yaşamıştır diye düşünüyorum. Aslında sektöre büyük başarılar kazandırmış çok değerli duayen kadınlarımız var. Geleneksel yapıyı da onların öncülüğünde kırdığımıza inanıyorum, detaylara önem vermemiz ve daha planlı organizasyonlar yapabilme becerilerimizle sektörel kaliteyi yükselterek büyük bir dönemi geride bıraktığımızı düşünüyorum. Son yıllarda sektörün daha dinamik ve özgün bir yapı oluşturmasında kadınların payı çok büyüktür.