Dünyada ve Türkiye’de faaliyet gösteren enerji sektörünün dev firmalarını, İstanbul’da buluşturan
Petroleum İstanbul 2019’, açık kaldığı 3 günde 50 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Fuarın son gününde de düzenlenen
“Büyük Bayi Toplantısı”nda da sektörün sorunları masaya yatırıldı.
Büyük Bayi Toplantısına
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Abdullah İnce, EPDK LPG Piyasası Daire Başkanı Muhammed Demir, EPDK Denetim Dairesi Başkanı Yılmaz Tamer ve
Enerji Petrol Gaz Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya ile birlikte, Türkiye’de yakıt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda bayi temsilcisi de katıldı.
PÜİS Genel Başkanı Okumuş “Sorunları istişare ile çözeceğiz”
PÜİS (Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası) Genel Başkanı İmran Okumuş, “Büyük Bayi Toplantısı”nda yaptığı konuşmada zor bir dönemden geçtiklerini belirterek şunları söyledi;
“Ama tüm bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Akaryakıt camiası sorunlarını aşacaktır. Sendika olarak 3 ilke kararımız var. Adalet, mali disiplin ve şeffaflık. Bu 3 ilkeden taviz vermeyeceğiz. Sektörün sorunlarının dağıtıcı ve bayi yönüne olan çözümü istişare ile çözeceğiz. 2019 yılında sektörün tüm paydaşlarının uzun yıllardır beklediği sorun yumağının birçoğunu çözme imkanı bulduk. Kar marjları, elektronik satışlar, promosyonlar, nakliye ücretleri ve kaçak akaryakıt konusunda sorunlar devam ediyor. Mevcut uygulamada bayilerin sermaye ihtiyacı yüzde 30 arttı. Ancak kar marjları sabit kaldı. Kar marjlarını serbest piyasa şartlarına getirelim. Maliyetin altındaki satışlar sektöre büyük zarar veriyor. Ara dağıtım şirketlerinin depolarına da otomasyon sistemi kurulmalı ve denetim mekanizması işletilmeli. Kaçakçılık dışında ceza almış tüm sektör paydaşlarının 1 kereye mahsus affedilmesini istiyoruz.”
TABGİS Başkanı Zülfikar “Kar marjları enflasyona göre belirlenmeli”
TABGİS (Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar “Büyük Bayi Toplantısı”nda yaptığı sunumda Türkiye’de 13 bin istasyonun bulunduğunu belirterek “Bu istasyonların Türkiye satış ortalaması 6 bin 965 litre. Kar marjlarının acilen iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kar marjları enflasyona göre belirlenmelidir. Sadakat kart ve promosyonların da kalkması gerekliliği ortada. Elektronik satışlar da düzenlenmeli ve şeffaf hale getirilmeli. Ayrıca şeffaf fatura da istiyoruz “ dedi.
EPDK LPG Piyasası Daire Başkanı Muhammed Demir “Bürokrasiyi azalttık süreleri kısalttık”
EPDK LPG Piyasası Daire Başkanı Muhammed Demir de yaptığı konuşmada Amaçlarının bürokrasinin azaltılması olduğunu söyleyerek “EPDK olarak sadeleştirme ve iyileştirmeler yaptık. Teknolojiyi kullanmak temel yaklaşımlarımızdan birisi. İşlerin daha kısa sürede ve daha az maliyetle yapılmasına önem veriyoruz. 1 Ocak’tan itibaren LPG pazarında lisans işlemleri elektronik olarak yapılıyor. Elektronik ortamda dağıtıcı firmalara 4 bin 300 işlem yaptık. Eskiden 1 hafta süren lisans işlemleri, yeni sistemde aynı gün çıkarılıyor. Tadil işlemleri ise birkaç saat içinde tamamlanıyor. Eğitim sertifikaları konusunda tekrar eğitim şartı kaldırıldı. Sorumlu Müdür yetkisinde alt sınır kaldırıldı. Bayi beyanına göre belgelendiriliyor artık. Biz bayilerimize güveniyoruz” şeklinde konuştu.
EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı İnce “Verimliliğinizi arttırın”
EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Abdullah İnce de sektörün sıkça dile getirdiği sadakat kart, promosyon gibi ticari ilişkilerle halledilecek serbest piyasa işlerine müdahil olmak istemediklerini kaydederek “Bayilere önerimiz verimliliğinizi arttırın, rekabeti satış miktarını arttırarak geliştirin, böylelikle marjınız yükselecektir.” dedi.
EPDK Denetim Dairesi Başkanı Tamer “Yeni sistemde hemen cezaya başvurmuyoruz”
EPDK Denetim Dairesi Başkanı Yılmaz Tamer de “Büyük Bayi Toplantısı”nda yeni denetleme modeli hakkında bilgi verdi. EPDK olarak verdikleri tüm sözleri yerine getirdiklerini belirten Tamer “EPDK olarak doğalgaz, elektrik, petrol ve LPG olarak 4 ayaklı bir yapımız bulunuyor. Doğalgazda 15 milyon abone var. Elektrik 44 milyon 500 bin, Petrol, 22 milyon 922 bin 164 tane kişiyi ilgilendiriyor. Hepsinin denetim metodu aynı değil. Doğalgazda 320 lisanslı işletmeye 687 işlem ihtarı vermişiz. Ancak sadece 20 tane ceza uygulanmış. Petroldeki oyuncularda önce uyarılmalı, ihtar verilmeli, hemen ceza uygulamama kararı aldık. Fiili tespit yapıldıktan sonra düzeltilebilecek bazı filler için uyarılarımızı yapıyoruz. Bizler bir elmanın 2 yarısı gibiyiz. Çözülemeyecek sorun olmadığını düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Fuarı 50 Bin kişi ziyaret etti
Editör: TE Bilisim