Kiralar özellikle büyükşehirlerde % 100’e yakın artış gösterirken, fiili durum ev eşyası depolama hizmeti veren şirketlere yaradı ve iş hacimleri büyüdü.
Türkiye genelinde kira artışları kontrolsüz biçimde artmaya devam ediyor. Büyükşehirlere dönüşün başlaması, okulların açılması, özellikle üniversite öğrencilerindeki ev bulma hareketliliğinden ötürü kiralar gittikçe yükseliyor.
Kiralar aldı başını gitti!Evlerde metrekare veya oda sayısı arttıkça kira fiyatları da iyice artıyor. Dolayısıyla özellikle son yıllarda küçük evlere rağbet bu anlamda artış gösteriyor. Fakat fazla eşyaların ne yapılacağı da ayrı bir sorun haline geldi. Kiralar alıp başını gitmişken evini az kullanan ya da fazla kira ödemek istemeyenlerin imdadına da eşya depolama sektörü yetişiyor.
Evinizi küçültüp bir kısmını depolayınGöztepe Nakliyat Ve Depolama CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Kira artışlarında bize göre artış olmasının ana nedenleri; kentsel dönüşüm sürecinde bu yıl yaşanan artış, geçen yıl pandemi nedeniyle düğünlerin ertelenmiş olması, online eğitim nedeniyle memleketlerine dönen üniversite öğrencilerinin tekrar büyükşehirlere gelmiş olması, salgın nedeniyle inşaat yatırımlarının azalması neticesinde yapı stoğunun erimiş olmasıdır. Hal böyle olunca da ev kiraları artarken, büyükşehirlerdeki ikinci evlerini depoya koyarak tasarruf etmek isteyenler, evler küçüldüğü için ya da fazla kira ödemek yerine depolama hizmeti alarak tasarruf etme niyetinde olanlar, eşya depolama şirketlerine adeta hücum etti.”
Hobi malzemesinden komple bir eve kadar her şey depolanıyorGümüşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çoğu zaman evimizdeki atamadığımız eşyalar için fazladan bir oda kiralarız. Bu da en iyi ihtimalle İstanbul gibi bir şehir için, fazladan aylık 1.000 ile 2.000 lira arası ek bir maliyete katlanmak demek. Bunun yerine müşterilerimiz cüzi bir miktar ödeyerek evlerine ek bir oda yaratma fırsatı yakalıyor ve depolama tesislerimizden bir oda depo kiralıyorlar. Bazen hobi malzemeleri bazen anneannesinden kalan manevi değeri yüksek objeleri depoda tutuyorlar ama sonuçta kendileri tasarruf etmiş oluyor. Tabi kentsel dönüşüm nedeniyle yazlıklarında yaşamayı tercih edenler ve arşiv depolama ihtiyacı olan şirketler de eklenince hacim iyice artıyor. Sektörümüzde bu şekilde büyümeye devam ediyor çünkü depo kullanıcımıza oldukça ekonomik fırsatlar yaratıyoruz.”