[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]
Toplumsal sorunlara kalıcı çözüm sağlamak üzere çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren Ford Otosan, “Arka Pencere” projesiyle 14. İSO Çevre ve Enerji Ödülleri organizasyonu tarafından Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi kategorisinde ödüle layık bulundu. Düzenlenen törende, ödülü Ford Otosan Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın elinden aldı.
Törende bir konuşma yapan Kabatepe, projeye gönüllü katkıda bulunan Ford Otosan çalışanlarına ve işbirliği yapan OİB Eğitim Vakfı’na teşekkür ederek şunları söyledi: “Ford Otosan olarak ticari işlerimize olduğu kadar; engellilik, eğitim, sağlık ve çevre konuları öncelikli olmak üzere toplumsal sorunlara da büyük önem ve öncelik veriyoruz. Bizim gibi büyük çaplı şirketlerin bunu yapması gerektiğine içtenlikle inanıyoruz.”
[/vc_column_text][vc_column_text]
Ford Otosan’ın bugüne kadar su bazlı boya arıtma tesisleri ve yüzde 85 oranında geri dönüşümlü araç üretimi ile çevreye duyarlılıkla hareket ettiğini hatırlatan Kabatepe, “Atıl panelleri sanat eserine dönüştüren bu proje ile çevreye olan duyarlılığımızın ödüllendirilmiş olmasından mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.
Bu okuldan mezun olan öğrencilerin çevre bilinci ile eğitildiklerini dile getiren Kabatepe, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’nin gelişen endüstrisi ile enerji ihtiyacını gün geçtikçe artmaktadır.‘Yeşil Bina’ gibi tasarruf sağlayıcı faaliyetler bu ihtiyacın dengelenmesinde önemli rol oynamaktır. Ülkemizin diğer bir önemli sorunu nitelikli işgücü ihtiyacına hizmet eden okulumuzda enerji tasarrufu adına böyle önemli bir proje gerçekleştirerek çifte katkı sağladığımıza ve Türkiye’nin aydıınlık geleceğine bir pencere açtığımıza inanıyoruz. ”
[/vc_column_text][vc_single_image image="2748" img_link_target="_self"][vc_column_text]
Amerika’ya ihraç edilen Transit Connect modellerinin şoför koltuğu arkasındaki camı üretmek için yapılan parça geliştirme çalışmalarından arta kalanlar, ‘Arka Pencere’ projesi ile yeniden kazanıldı. Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi’nde sergilenen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi’nin en özel karelerine kadar birçok fotoğraf, üretim fazlası panellere bastırılarak birbirinden güzel tablolar elde edildi. Bu tablolar bağış usulüyle satıldı ve elde edilen gelir, Bursa’da bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin çevreci bina olması için gereken dönüşüme harcandı.
YEŞİL BİNA SERTİFİKASI İNGİLTERE'DEN GELDİ
Okul yönetimi İngiltere’deki Bina Araştırma Kurumu (BREEAM) Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulun ekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı. Proje kapsamında okulda; yüzde 30 elektrik ihtiyacını karşılayacak solar sistem kuruldu, yüzde 30 su tasarrufu sağlamak amacıyla musluklara kartuş/perlatör takıldı. Elektrik ve su tasarrufu için selonoidli vanalar ve sensörler takıldı. Çevre çalışmaları için, sivil savunma uzmanları eşliğinde acil durum raporları hazırlandı, yangın ve afet risk analizleri yapıldı. Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı, yangın ihbar santralına acil durumda telefonla çağrı gönderecek modül takıldı. Acil durum planları hazırlanarak ilgili personel ve öğrencilere eğitim verildi. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu. Bina kullanım kılavuzu, satınalma ve çevre politikası kitapçığı hazırlandı, kullanıcı memnuniyet araştırmaları yapıldı. Tüm hazırlıkların ardından,İngiliz menşeili BREEAM firmasına başvurularak, okula ‘‘Yeşil Bina Sertifikası’’ alındı. Böylece TBMM ödüllü Türkiye’nin ilk Otomotiv Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, “Türkiye’nin ilk Yeşil Bina Sertifikalı Okulu” haline getirilmiş oldu.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Editör: TE Bilisim