Ford Trucks, 2016 model yeni çekicilerinin yanı sıra inşaat ve yol kamyonu serilerini de Antalya'da tanıttı. Özel olarak hazırlanmış parkurda çekici ve inşaat serisi araçları test etme imkanı bulduk.
Ford Truck İnşaat Serisi, kalbinde yer alan Yeni Ecotorq motor sayesinde rampada ve zorlu yollarda üstün çekiş gücüyle sürücülere konfor getiriyor. İnşaat Serisinde önceki nesilde sunulan 360 PS güç, 420PS’e kadar yükseliyor ve yüzde 55’lik tork artışı ile 2150Nm seviyesindeki torq değeri ile en zor inşaat koşullarında yüksek performans sunuluyor. Özellikle dekopaj kullanımında karşılaşılan şantiyelerin dik yokuşlu çalışma şartlarında yüksek tork ile yokuşları tırmanırken yeni 400 KW gücündeki motor freni ile gücü sürekli kontrol altında tutuyor. Daha zorlu şartlar için ise opsiyonel olarak sunulan 600KW gücündeki Intarder seçeneği ile toplam 1000 KW lık frenleme kabiliyeti sayesinde en dik rampa ve yokuşlarda en ağır yükler güvenli bir şekilde yol alabiliyor.
[caption id="attachment_5279" align="alignnone" width="600"]
İnşaat Serisinde önceki nesilde sunulan 360 PS güç, 420PS’e kadar yükseliyor ve yüzde 55’lik tork artışı ile 2150Nm seviyesindeki torq değeri ile en zor inşaat koşullarında yüksek performans sunuluyor. Özellikle dekopaj kullanımında karşılaşılan şantiyelerin dik yokuşlu çalışma şartlarında yüksek tork ile yokuşları tırmanırken yeni 400 KW gücündeki motor freni ile gücü sürekli kontrol altında tutuyor.[/caption]
[caption id="attachment_5280" align="alignnone" width="600"]
Ağır şantiye ortamları için en uygun şekilde tasarlanmış serilikte ve verimlilikte sınıfının lider özelliklerine sahip otomatik şanzıman sürücülere sunduğu; Off-road, Rocking (Beşik Hareketi) ve Ekonomi modları ile her türlü kullanım şartında sürücülerin sorunsuz ilerlemesini sağlıyor.[/caption]
Yeni Ford Trucks inşaat serisindeki bir diğer yenilik ise Otomatik şanzıman opsiyonu. Ağır şantiye ortamları için en uygun şekilde tasarlanmış serilikte ve verimlilikte sınıfının lider özelliklerine sahip otomatik şanzıman sürücülere sunduğu; Off-road, Rocking (Beşik Hareketi) ve Ekonomi modları ile her türlü kullanım şartında sürücülerin sorunsuz ilerlemesini sağlıyor.
Yüzde 22 oranında dönüş açısı iyileştirmesi ile dar şantiye şartlarında yapılacak manevra sayısı önemli oranda azaltılarak; dar şantiye sahaları sürücüler için her türlü manevrayı yapabilecekleri bir oyun sahasına dönüştürülüyor.
[caption id="attachment_5282" align="alignnone" width="622"]
Yeni Ford Trucks çekici modellerinde 480 PS'lik motorun verimliliğinin % 8.5 varan yakıt tasarrufu ile artırıldığı, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan yol testleri ile kanıtlandı. 2016 model Ford Trucks Çekici Serisi % 20 daha yüksek torkun yanı sıra, iki katına çıkartılan bakım aralığı sayesinde % 25 daha düşük işletme maliyetleri sunmayı da başarıyor. Çekici serisine eklenen Ford Trucks Net isimli kabin içi wi-fi ise sürücülerin mobil cihazları üzerinden 4,5G hızıyla sevdikleriyle görüntülü konuşma yapabilmesine olanak tanıyor.[/caption]
ÇEKİCİ SERİSİNDE VERİMLİLİK ARTIYOR
Yol kamyonlarının yeni serisinde; arka dingilde mekanik süspansiyon yerine havalı körük sisteminin ve kampana fren sistemi yerine disk fren sisteminin kullanımı, sürücünün konforunu artırıyor. Arka tarafta kullanılan Havalı Süspansiyon sayesinde hem bir ton fazladan yük taşınabiliyor hem de sürücünün konforu en üst seviyeye çıkartılıyor. Şerit takip, Aktif Acil Durum Frenleme, Geliştirilmiş Ek Fren Sistemleri gibi yeni teknolojiler; herhangi bir dalgınlık anında sürücünün dikkatini toplamasına yardımcı olurken sürüş güvenliğini maksimum seviyede sunuyor
Opet Fuchs ve Ford Otosan işbirliğinde geliştirilerek pazara sunulan FMY Formula XLD 5W-30 motor yağı, kullanıcının yağ değişim maliyetlerini %50’ye varan oranda azaltıyor. Opet Fuchs tarafından geliştirilmiş olan tam sentetik formülü sayesinde yağ değişim periyodunun uzaması ve motorun daha iyi korunması sağlanıyor.
Ayrıca, Opet ve Ford Trucks işbirliği çerçevesinde araçlarda sunulan Yakıt Güvence Sistemi ile Opet istasyonlarından yakıt alınması durumunda yakıt kaynaklı olası motor arızaları da güvence altına alınıyor.
Yeni Ford Trucks Serisi nasıl geliştirildi?
- Ecotorq ve 2016 model Ford Trucks geliştirme çalışmaları için 150 milyon Euro yatırım yapıldı.
- 750 mühendis, 4 yıl süresince çalıştı.
- 8 farklı bölgede, 2 milyon km'nin üzerinde test sürüşü yapıldı.
- Yeni Ford Trucks Serisi, dünyanın en zorlu şartlarında 3 kıtada 8 farklı ülkede test edildi ve müşteriler için hazır hale getirildi.
[caption id="attachment_5274" align="alignnone" width="436"]
Lojiyol Genel Yayın Yönetmeni Ercan Tosunoğlu, Ford 1848 T ile deneme sürüşü gerçekleştirdi. [/caption]
Test etme olanağı bulduğumuz Euro 6 motorla donatılan Ford Trucks 1848 T çekicide en zor yükleri taşımayı sağlayan güçlü motor, yardımcı fren sistemleriyle kontrol altında.
Standart olarak sunulan, yeni entegre motor freni, 340 kW ilave fren gücü sağlar. Kademeli olarak verilebilen bu yüksek fren gücü, araçtaki yük durumuna göre, farklı frenleme ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılıyor. Cruise Control, sürüş esnasında motor freni ile araç hızının sabitlenmesini sağlıyor.
Ford Trucks Çekici Serisi’nde denediğimiz opsiyonel olan 600 kW gücündeki hidrolik yavaşlatıcı Intarder, özellikle araç yüklü haldeyken yokuş inişi gibi zor koşullarda, servis frenlerinin gereksiz kullanımını önlüyor.
Akıllı Fren Yönetim Sistemi, ön konsoldan etkinleştirilerek motor freni ve Intarder’ın kullanımını destekliyor. Böylece yardımcı frenleri ihtiyaca göre kullanır ve servis frenlerinin acil durumlar için her zaman hazır olmasını sağlıyor. Yardımcı frenler, direksiyon yanındaki kumanda kolu ile manuel olarak da kontrol edilebiliyor.
Bremsomat sayesinde yokuş iniş hızı sabitleniyor ve aracın aynı hızda kalması için motor freni ve Intarder eşzamanlı çalışıyor. Ford Trucks Çekici Serisi’nde Bremsomat fonksiyonu, direksiyon yanındaki kolun birinci kademeye çekilmesiyle aktif hale geliyor. Standart araçlarda kolun birinci kademesi, Intarder’lı araçlarda ise ilk 3 kademesi için maksimum fren gücünün % 50’si sunuluyor.
Editör: TE Bilisim