Ford Otosan'ın yeni motorunun üretime başlamasıyla ilgili düzenlenen törene; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Will Periam ve Ford Otosan çalışanları katıldı.
320 Ar-Ge mühendisinin çalıştığı ve 100 milyon doları aşan bir yatırımla Ford Otosan Eskişehir İnönü fabrikasında seri üretimi başlayan yeni nesil Ecotorq motor ailesi, yurt içinin yanısıra yurtdışı pazarlara ihraç edilen Ford Trucks kamyon ve çekici modellerinde kullanılacak. -50 dereceden +50 dereceye kadar her coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya tüm dünyaya ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak.
Ali Y. Koç: Türkiye'de yapılan özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 13’ü Koç Topluluğu'na ait
Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, "Ülkemizin özellikle teknoloji alanında rekabet gücünü artırarak, global arenada önemli oyunculardan ve merkezlerden biri olması en büyük arzumuz. Bu hedefin temelinde bilgi ve teknoloji üretebilmemiz ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetler sunabilmemiz yatıyor. Bu süreçte gerekli olan insan kaynağının da planlı ve sistematik şekilde ele alınması en önemli ihtiyaçlardan biri. Mesafe almış ülkelere oranla, daha gidilecek çok uzun bir yolumuz olsa da, Hükümetimizin bu hedefle sağladığı Ar-Ge teşviklerinin ve başlattığı reformların yatırımları cesaretlendirdiğini memnuniyetle söyleyebilirim. Geçtiğimiz günlerde devreye alınan ‘Ar-Ge Reformu Paketi’nin günümüzün önemli rekabet unsurlarından biri olan tasarıma destek vereceğine ve üniversite – sanayi işbirliği açısından da son derece önemli bir adım olduğuna inanıyoruz”dedi.
Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona öncülük ederek; yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlere odaklanmanın en önemli hedefleri olduğunu vurgulayan Ali Y. Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Koç Topluluğu olarak her işimizde yönümüzü geleceğe, Ar-Ge’ye ve inovasyona çevirerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hız kesmeyen teknoloji yatırımlarımızla, daha üstün nitelikli ürünler ve hizmetler geliştirmeye ve iş süreçlerimizi yenilemeye gayret ediyoruz. Geçmişe nazaran bugün daha uzun vadeli düşünüp planlar yapabiliyoruz. Bu felsefe ile, 2007-2014 yılları arasında yaptığımız Ar-Ge harcamaları toplam 4,6 milyar TL’ye ulaştı. Buna ilave olarak, sadece geçen yıl yaptığımız Ar-Ge harcaması da 1,3 milyar TL'yi buldu. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvenimizin en somut göstergesidir. TUİK verilerine göre, Türkiye’de özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 13’ü Topluluğumuz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, Topluluğumuza ait 15 Ar-Ge merkezinde, 4.300 mühendisimiz görev yapıyor. Ar-Ge merkezlerimizin, sektörlerindeki en başarılı Ar-Ge merkezleri olarak ödüller alması da bizleri ayrıca sevindiriyor.”
Ford Trucks 50 ülkedeki satış ağını 2020 yılına kadar tamamlayacak
Konuşmasında, Ford Otosan'ın, üretim kabiliyetleri ve 1.500’e ulaşan Ar-Ge mühendisi ile Ford’un global organizasyonunda gün geçtikçe artan önemde sorumluluk üstlendiğini de belirten Ali Y.Koç, Ford Otosan'ın Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezi ve sektörünün en büyük Ar-Ge merkezine sahip olmasıyla dikkat çektiğini söyledi. “Şirketimiz Ford kamyon ve çekicilerinin, ilgili dizel motorları için global mühendislik çalışmalarının sorumluluğunu üstlenmiş durumdadır. 2010 yılında imzalanan anlaşma ile şirketimiz, kendi geliştirdiği ve ürettiği Ford Trucks çekici ve kamyonları için, 3 kıtada toplam 60 ülkede satış yapma, organizasyon kurma ve distribütör atama haklarına sahiptir. Bu doğrultuda, 2020 yılına kadar, 50 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması tamamlamayı hedefliyoruz. " dedi.
Ford Otosan, Türkiye’nin tek yerli kamyon motoru olan yeni Ecotorq'la dünya vizesi alıyor
Ali Y. Koç bugün geldikleri noktada, Türkiye’de sıfırdan geliştirilen ve üretilen, ilk ve tek kamyon motorunu sunmanın gururunu yaşadıklarını ileterek şunları söyledi, "Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, bugün yüksek Ar-Ge yeteneğimiz ile teknoloji ihraç eder hale geldik. Daha evvel de ifade ettiğimiz üzere Ford Otosan, yeni nesil Ecotorq motorlarının dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de üretimi için JMC firması ile teknoloji lisans anlaşması imzalamıştı. Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç eden şirketimiz, önümüzdeki dönemde yeni nesil Ecotorq’un da katkılarıyla yüksek katma değerli bu faaliyetini artırarak sürdürecek. Ford Otosan, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. Ayrıca şirketimiz, ülkemizde yan sanayi, üniversite ve KOBİ işbirliklerini de içeren bir yüksek teknoloji altyapısına da öncülük ediyor. En önemlisi de ülkemiz, otomotiv sektörüne teknoloji ve Ar-Ge gücünü bir kez daha kanıtlamış oluyor. İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil Ecotorq motorun fikri ve sınai haklarının yüzde yüzüne sahip olan şirketimiz; bu ürünü geliştirme, yenileme, yurtdışına pazarlama ya da teknoloji olarak satma hakkına sahiptir. Dolayısıyla, Ecotorq sürdürülebilir büyümemiz için stratejik bir ürün olarak önemini koruyor ve Ford Otosan'ın ağır ticari araç segmentinde dünyaya açılan kapısı rolünü üstleniyor. Özetle, Eskişehir İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz.”
Haydar Yenigün: Ürünlerimizi İnönü'de dünya standartlarında test edeceğiz
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de törende bir konuşma yaptı. "Sanayide yaratıcılığın, güvenilir üretimin ve başarının uzun soluklu bir hareket olduğunun bilinciyle, ülkemiz ekonomisine katma değer yaratmak için çalışıyoruz" diyen Yenigün sözlerine şöyle devam etti: "Güçlü Ar-Ge geleneğimizi, Sancaktepe ve Gölcük tesislerimizin yanı sıra İnönü Fabrikamızdaki Ar-Ge Merkezimiz ve ilgili tesislerimizle de sürdürüyoruz. 3 Milyon Euroluk yatırım ile İnönü'de hayata geçirdiğimiz, Gölcük’ten sonra ikinci Motor Test Merkezimiz, sahip olduğu ileri teknolojilerle dünyadaki benzerlerine öncülük ediyor. Yeni motor test merkezimiz 13 lt üzerinde motor test kabiliyetine sahip Türkiye’deki ilk tesis olarak global anlamda Ford’a hizmet vermekte. 5 farklı test odasında Euro 6 normlarını karşılayan Ecotorq motorları geliştiriyor ve dayanım testlerini yapıyoruz. Euro 6 emisyon seviyesini egzoz gazı filtreleme sistemi ile test edebilme yeteneğine sahip merkezimiz, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. Kendi Ar-Ge gücümüzle geliştirdiğimiz bu merkezde , gelecek dönemde Ford’un testlerini de yapabileceğiz. Kısa süre önce, Türkiye'nin ilk ve tek kamyon test pistini İnönü Fabrikamızda devreye aldık. Yakın zamanda otonom kamyon test sürüşlerine de başlayacağımız bu pist ile ürünlerimizi dünya standartlarında test edebileceğiz."
Ecotorq: Dünya pazarları için rekabetçi, sınıfında lider özelliklere sahip bir motor ailesi
Haydar Yenigün toplantıda, Ecotorq motorun gelişim sürecine de değindi: "Ecotorq motorun hikâyesine baktığımızda; orada, Türkiye’nin otomotiv sanayi ve teknolojisinin dönüşüm ve gelişim hikayesini de görüyoruz. Türkiye’nin ilk yerli dizel motoru Erk'i 1986 yılında üretmemizin ardından, 2003 yılında yepyeni bir ağır vasıta motoru olan Ecotorq'u geliştirdik. 2009 yılında Euro 5 emisyon normlarına uygun E cotorq 9.0 litreyi ve bugün sizlerle ilk üretim törenini gerçekleştirdiğimiz 12.7 lt hacminde ve Euro 6 emisyonları ile uyumlu yeni nesil Ecotorq motorumuzu da 2011’de geliştirmeye başladık. 1.500 kişilik Ford Otosan Ar-Ge organizasyonunun motor geliştirme biriminde çalışan 320 Ar-Ge mühendisimiz ile Ford Cargo kamyonlarında kullanılacak ve Euro 6 emisyonlarıyla uyumlu yeni nesil Ecotorq motor ailesinin geliştirme çalışmalarını 2015 yılı içerisinde tamamladık. Bu projeyle, inovatif bir mimariye sahip, Euro-6 emisyonlarını sağlayan, Euro-7 emisyonlarına hazır, dünya pazarları için rekabetçi, sınıfında lider özelliklere sahip bir motor ailesi geliştirdik. Yeni Nesil Ecotorq; 9 Lt ve 13 Lt ile 330 PS, 420 PS ve 480 PS güç üretiyor. Motorlarımız Türkiye için E6, ihraç pazarlarının değişik taleplerine göre de E3, E5, E6 emisyon seviyelerinde üretiliyor. Aynı zamanda yeni motorumuz oldukça rekabetçi yakıt sarfiyatıyla bize rekabette avantaj sağlayacak. Tüm motorlarımızda standart olarak sunulan yüksek performanslı motor freni özelliği de kullanıcılarımız için önemli bir ürün geliştirme çalışması. Sağladığı yakıt ekonomisi ile verimlilik beklentilerinin tümüne cevap verebilen ve sessiz çalışması ile göz dolduran, yeni Ecotorq motor ailesi, rakipleri arasından kolayca sıyrılacak. Dinamometrede yapılan 50.000 saate varan testlerle en az 1,5 milyon km motor ömrüne sahip olacak Ecotorq motorumuz, dayanıklılığıyla da adından söz ettirecek. "
Ecotorq 100 milyon doları aşan yatırım, yan sanayi ve üniversite işbirlği
Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün, konuşmasında, Ecotorq için yapılan yatırımlarla ilgili bilgi de verdi: "Ford Otosan olarak Ecotorq için, geliştirme, imalat, prototip gibi süreçlere 100 milyon doları aşan bir yatırım yaptık. Bizimle birlikte yan sanayilerimiz de Ecotorq projesi için 4 milyon Euro yatırım yaptı. Toplam 7 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiğimiz Euro 6 egzoz gazı arındırma sistemi, sürdürülebilirlik açısından, Ecotorq projesinin en önemli sonuçlarından biri oldu. Motor projemiz kapsamında üniversitelerle birlikte yapılan Ar-Ge çalışmaları için toplam 1,7 milyon lira, yüksek teknolojili KOBİ Ar-Ge iş birlikleri için de, 4 milyon lira harcandı. Patente büyük önem veren şirketimizde, bu proje kapsamında 2015 yılı sonuna kadar tasarımdan prototip fazına kadar yüzlerce inovatif fikir geliştirildi, bu fikirlerden 36’sı yurtdışı olmak üzere toplam 69 patent başvurusu yapıldı. Ford Otosan ekibi olarak, önümüzdeki süreçte de, sadece otomotivin değil, Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak çalışmalarımıza şevkle devam edeceğiz. -50 dereceden +50 dereceye kadar her türlü hava sıcaklığına ve koşullara uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya, tüm dünyaya ihraç edilecek. Ford Otosan ekibi olarak, önümüzdeki süreçte de, sadece otomotivin değil, Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak çalışmalarımıza şevkle devam edeceğiz."