Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Çağrı Haksöz dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden DHL’in Delivered Dergisi’ne röportaj verdi. Çağrı Haksöz, büyük verinin gelecekteki olayları tahmin etme kabiliyetinin tedarik zincirinin istikrarına bağlı olduğunu söyledi. Haksöz, "Önce bir çevreyi, karar aldığınız ortamı anlamalısınız. Bu istikrar ortamı olabilir - Kuzey Avrupa, Güney Avrupa'dan farklıdır, Balkanlar da yine farklıdır " dedi.
Tedarik zincirinde karar vermeyi sofistike matematiksel modellere devretmenin yöneticilerde aşırı güven yaratma riskini taşıdığını belirten Haksöz bu tür modellerin, belirsizlik ortamında bir olayı tahmin edememesi durumunda gerçek sorunlara neden olabileceğini ifade etti.
"Tedarik zincirinde, bir filoyu idare ediyorsanız, sürücüler farklı rotalarda kazaya sebep olabilecek ama son anda önlenen-kılpayı davranışlar sergileyebiliyorlar. Yani cüretkar riskleri cüretkar sürücüler alabiliyorlar" dedi. “Sürüş kalıplarının davranışı, sürücünün davranışına müdahale etmeden IoT (Nesnelerin Interneti) veya telematik yoluyla anlaşılabilirse, potansiyel olarak büyük kazalar ve buna bağlı tedarik zincir kesintileri önlenebilir” diye devam etti.
Çağrı Haksöz aynı yaklaşımın, tüketicilerin bir ürünü satın alacakken neden son anda vazgeçtiklerini belirlemek ve davranışlarını analiz etmek gibi olaylara da uygulanabileceğini belirtti. Haksöz "Müşterinin davranış kalıbı analiz edilebilirse, başarılı bir satış sağlamak için çalışmalar yapılabilir " dedi.
Haksöz “Büyük veri, sıkça yaşanan"beyaz kuğu" dediğimiz olayları tahmin etmek için uygundur. Kılpayı/ramak kala olaylar, daha nadir olmasına rağmen öngörülebilir olan "gri kuğu" olaylarını tahmin etmenize yardımcı olabilir. Büyük veri ise gerçekten öngörülemeyen düşük olasılıklı-yüksek etkili "siyah kuğu" olaylarıyla başa çıkmakta yardımcı olmaz.” dedi.
Editör: TE Bilisim