Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, Bakü-Kars-Tiflis Hattı'nın (BTK) stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu hattı çok destekliyoruz. Bu hattan Türkiye’den ilk seferi biz düzenledik ve hala biz yapmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 10 tren oldu. Talep de her geçen gün artıyor. İlk başta ayda bir yapılan tren seferi Arkas Lojistik tarafından 15 günde 1 standart hatta dönüştü. Yakın zamanda da haftada bir tren çıkarmaya başlayacağız." dedi.
"HEM MALİYET HEM DE SÜRE AVANTAJI VAR"
Ford Trucks'tan aldıkları çekicilerin teslim töreninde konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Göçmez, "Bu hatta ülkelerin bazı stratejik yaklaşımları oluyor. Bunlar da zorluk olarak algılanabiliyor. Bu hat, Gürcistan devleti için alternatif bir hat. Poti Limanı’nı zayıflatan bir hat olma özelliğine sahip. Doğal olarak Gürcistan tarafında işler biraz yavaş yürüyor ama sorun çözülüyor. Hat giderek, oturuyor. Müşterilerimizin bu hatta ilgisini çekmek için pazarlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hem maliyet hem de süre anlamında avantajı var. Çok iyi bir hat oluşuyor. Başka hayallerimiz de var. Çin’den de buraya treni getirmek. Mersin’den Avrupa’ya bağlamak gibi... Arkas Lojistik olarak şu anda sadece biz faaliyet gösteriyoruz. İlerleyen dönemlerde rakipler de girebilir. Biz şu an ilk olmanın avantajını kullanıyoruz." diye konuştu.
[caption id="attachment_13890" align="alignnone" width="500"]Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, hattın açılışıyla ilgili olarak, “Biz Arkas Lojistik olarak Türkiye’den çıkan ilk trenin yükleyicisi olmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu bir başlangıç. Trafik Türkiye için çok önemli ve dünya tarafından da takip edilen bir trafik. O yüzden lojistik firmaları olarak, başta Arkas Lojistik olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. Yenice istasyonu bizim için stratejik önemi olan bir istasyon. Arkas Holding olarak Yenice İstasyonunun yanında 600 dönüme yakın bir arsamız var. Arkas Lojistik olarak bu arazinin 20 dönümlük kısmında terminal hizmetleri vermeye önceden başladık. Bu hizmetin ilk meyvelerini almaya başlıyoruz. Bu koridor daha da gelişecek. Özellikle Orta Asya’dan tahıl ürünlerinin buraya akması buradan da hazır gıdaların ve inşaat malzemelerinin ihracatı anlamında çok önemli bir trafik, geri dönüş sağlayacak." değerlendirmesinde bulunmuştu. Ekonomik ve uluslararası ilişkiler açısından bölgesel zenginliğe katkı sağlaması planlanan 838 kilometre uzunluğundaki hattın 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor. İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.