[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]
Suriye sınır kapısının kapanması, ardından oluşturulan RO-RO hattı ve bu hatta faaliyette bulunan şirketlerle ilgili yaşanan çeşitli sıkıntılar bölge taşımacılarının sorunlarını kendilerinin çözmek üzere harekete geçmeleriyle sonuçlandı. 2014 yılında Hatay RO-RO Kombine Taşımacılık İşletmeleri faaliyete geçti. Bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye ile Mısır arasındaki karayolu anlaşmasının sonlanması söz konusu oldu. Bunun üzerine, Hatay RO-RO yönetimi son derece stratejik bir karar alarak seferlerini Süveyş Kanalı üzerinden devam ettirdi. Sürücülerin transferi ise Mısır üzerinden yapılıyordu. Ancak, Mısır hükümetinin artık sürücülerin yaptığı yeni vize başvurularını kabul etmemesi bir başka engel olarak ortaya çıktı. Suudi Arabistan’ın vize uygulaması (sürücü ile aracın aynı sınır kapısında girme zorunluluğu) nedeniyle de sürücü transferleri direkt olarak bu ülkeye yapılamıyordu.
[/vc_column_text][vc_column_text]
ALTERNATİF LİMAN ARAYIŞI
Yaşanan bu sorunla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştiren Hatay RO-RO yönetimi, konuyla ilgili taleplerini iletti. Diğer yandan, Hatay RO-RO alternatif çözümler üzerinde çalışmaya başladı. Böylece Ürdün’ün Akabe Limanı olabilecek en uygun alternatif liman olarak seçildi ve gerekli yapıyı oluşturmak, maliyetleri tespit etmek üzere Ürdün’de konunun muhataplarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
İlk olarak Mayıs ayı başında Hatay RO-RO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Hatay, Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Kılıç ve Genel Koordinatör Mine Kaya’dan oluşan heyet, Türkiye’nin Amman Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğinin yoğun gayretleri ve destekleri ile Ürdün Ulaştırma Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Ürdün Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve Akabe yönetiminden sorumlu ASEZA Başkanı ziyaret edildi.
[/vc_column_text][vc_column_text]
Bu ziyaretlerde, Akabe Limanı ile İskenderun Limanı arasında kurulması planlanan hattın etkin, verimli ve rantabl olması için karayolu geçiş ücretleri ile liman ücretlerinde indirim yapılması talebi ana gündemi oluşturdu. Bu talepler Ürdün Hükümeti yetkilileri tarafından da son derece olumlu karşılandı ve gerekli çalışmaların yapılacağı sözü verildi.
Ardından, geçtiğimiz hafta Hatay RO-RO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Kılıç ve Genel Koordinatör Mine Kaya’dan oluşan heyet tekrar Amman’a bir ziyaret gerçekleştirdi; Ulaştırma Bakanı, Sanayi Odası Başkanı ve ASEZA Başkanı ile tekrar bir araya gelindi. Bu görüşmelerde olumlu sonuçlar elde edildi.
GÖRÜŞMELER OLUMLU SONUÇLAR DOĞURDU
Alınan bilgiye göre; bundan böyle limanda ihracat/ithalat araçlarına uygulanacak liman elleçleme ücretlerinde transit geçiş yapacak uygulanacak ücretler yüzde 40 indirimli olacak.
Diğer yandan, uzun yıllardır Türk karayolu taşımacıları tarafından Karayolu geçiş ücretinde indirim talep edilmekte ancak bir sonuç alınamamaktaydı. Nihayet yapılan düzenleme ile Karayolu Yol geçiş ücretinde yüzde 50 indirim (ton x km x 0,02 JD şeklindeki uygulama) yapılmasına dair kararın hazırlandığı ve yakında Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği HATAY RORO heyetine bildirildi. Hatay RO-RO yetkilileri, bu gelişmenin sektör için son derece önemli olduğunu ifade ettiler.
SUUDİ ARABİSTAN MÜJDESİ
Tüm gelişmeler olurken Hatay RO-RO yönetimi bir yandan da Suudi Arabistan’a sürücülerin transferi ile ilgili yoğun çaba sarf etti; kamu kurumları nezdinde yapılan girişimlerinin yanı sıra S. Arabistan ihracatçıları ve özel sektör ile de görüşmelerini sürdürdü. Böylece, heyetin Türkiye dönüşünde S. Arabistan’da Türkiye’ye önemli miktarda ihracat yapmakta olan bir firma ile yapılan ortak girişimler olumlu sonuçlandı. Söz konusu ihracatçı firma kefaletinde sürücülerin Suudi Arabistan’a uçakla transferi mümkün hale geldi.
Hatay RO-RO yetkilileri, konuyla ilgili gerekli tüm dokümanların hazırlanmakta olduğunu, uçak transferinin NAS AIR ve THY katkılarıyla sürdürülmesi yönünde çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu söylediler. İlk transferin ise Duba’da araçlarını gemiye bindirip Türkiye’ye gelecek olan sürücülerle başlatılması hedefleniyor.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Editör: TE Bilisim