Hazar Transit Güzergahı üzerinde yaşanan sorunlar; 8 Mart Salı günü Trans Hazar Çok Modlu Güzergah Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türk Keneşi’nin ev sahipliğinde The Grand Tarabya Oteli’nde düzenlenen çalıştaya; Türk Keneşi’ne üye ülkelerin bürokratları ve sektör temsilcileri katıldı.
Türk Keneşi’ne üye ülkelerin kamu görevlileri, yerel vebölgesel girişimciler ile akademisyenler tarafından, güzergâhın önemi, sürdürülebilirliği ve güzergahın etkinliğinin arttırılması için yapılması gerekenler ile Hazar Transit Koridorunun güncel durumuna ilişkin bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Demiryolu ve İntermodal Çalışma Grubu Başkanı Kayıhan Özdemir Turan çalıştayda yaptığı sunumda, ‘Hazar Transit Güzergahı Üzerinde Yaşanan Sorunları ve Çözüm Önerilerini’ aktardı. Yurtiçi ve uluslararası demiryolu yük taşımacılığının yüzde 95’inin blok trenler ile sağlandığına dikkat çeken Turan, blok tren ücretlerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Hazar Transit Güzergahı’nın cazip hale getirilmesi için karayolu taşımacılığı yerine intermodal taşımacılığı tercih eden ithalat ve ihracatçılara teşvik uygulanabileceğini de belirten Turan, “Türkiye’den Orta Asya’ya taşımacılıkta Rusya’dan başka tek alternatif yolun Hazar Denizi üzerinden geçiş olduğu düşünülürse Ro-Ro gemilerinin tam kapasite çalışmasıyla maliyetler düşürülmeli” diye konuştu.
Çin’i AB ülkelerine bağlayan “Bir Kuşak Bir Yol” stratejisi kapsamında denizyolu ve havayoluna alternatif çözümler geliştiren UTİKAD üyesi DHL Global Forwarding’in İpek Yolu Güzergahı taşımalarından sorumlu yöneticisi Zafer Engin de 2015 yılının sonunda gerçekleştirdikleri Çin-Türkiye Blok Tren deneme seferine ilişkin tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Bölge ülkeleri temsilcilerinin hattın gelişimi konusunda yaptığı fikir alışverişleri ile süren toplantının sonuçları raporlanarak Türk Keneşi’ne üye ülkelerin bakanlarına sunulacak.
Editör: TE Bilisim