Mercedes-Benz elektrikli dönüşüm ve müşteri deneyimi odağıyla liderliğini sürdürüyor Mercedes-Benz elektrikli dönüşüm ve müşteri deneyimi odağıyla liderliğini sürdürüyor
Çiftçilere akıllı tarım uygulamalarını anlatmak amacıyla yola çıkan Hektaş Akıllı Tarım TIR’ı, ilk yılda 19 şehre ve 30 ilçeye giderek 10 bine yakın çiftçiye ulaştı. Proje kapsamında teknolojik tarım teknikleri çiftçilerle paylaşılırken, tarımsal sorunlar ve çiftçilerin talepleri dinlendi. Bu bilgiler yapay zeka destekli özel bir sistemde toplandı ve Türkiye’nin tarım sorunları haritasını çıkarmak için önemli bir adım atıldı. OYAK Grubu şirketlerinden Hektaş, çiftçileri geleceğe hazırlama, milli tarımı güçlendirme ve dünyayla rekabeti artırma hedefiyle “Hektaş ile Akıllı Tarım Yollarda” projesini başlattı. Proje kapsamında hazırlanan özel TIR, 15 Temmuz’da İstanbul’dan yola çıktı ve Türkiye’nin 7 bölgesine giderek 19 şehir 30 ilçede çiftçilerle buluştu. Çiftçilere akıllı tarım tekniklerinin anlatıldığı TIR ile toplam 5 bin 200 kilometre yol gidilerek 10 bine yakın çiftçiye ulaşıldı. Gidilen her il ve ilçede çiftçiler sorunlarını ve taleplerini de aktardı. Bu bilgiler yapay zeka destekli algoritmik bir sistemde toplandı ve anlamlı verilere dönüştürüldü. Türkiye’nin tarım sorunları haritasını çıkarmaya hazırlanan Hektaş, benzer projelerle Türkiye’deki 3 milyon çiftçiye ulaşmayı hedefleyecek. "BİZ ONLARA AKILLI TARIMI ANLATIYORUZ, ONLAR DA BİZE DERTLERİNİ..." Bu yıl ilk etabı tamamlanan projeyle ilgili konuşan Hektaş Genel Müdürü Levent Ortakçıer, 62 yıldır Türkiye tarımını geliştirmek ve dışa bağımlılığı azaltacak teknik çözümler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Ortakçıer, şöyle devam etti: “Türkiye’de 3 milyona yakın çiftçi var. Bu çiftçilere güncel tarım teknolojilerini anlatmamız, onları geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Birinin bu konuyu sahiplenmesi gerekiyordu. 62 yıllık tecrübeye sahip bir kurum olarak bunu biz yapmalıyız dedik ve yola çıktık. Biz onlara akıllı tarımı anlatıyoruz, onlar da bize dertlerini, sıkıntılarını anlatıyor. Her bir çiftçimizin söylediğini not ediyor, yapay zeka destekli algoritmik bir sistemde bu notları anlamlı veriler haline getiriyoruz. Daha ilk yılda 10 bine yakın çiftçiye direkt, 100 bine dolaylı olarak ulaştık ve Türkiye’nin tarım sorunları haritasını çıkarmak için önemli bir adım attık. Proje önümüzdeki yıllarda devam ettikçe yeni bilgileri sisteme ekleyeceğiz. Buradan elde ettiğimiz veriler de yaptığımız işin ve sektörün pusulası olacak.” "ARTIK '4.0' ZAMANI' Milli tarım hedefini vurgulayan Ortakçıer, “Bir OYAK Grubu şirketi olarak yenilikçi olmak bizim en önemli özelliğimiz. Grubumuzun günceli takip eden stratejileri doğrultusunda, tarım alanında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Milli tarım hedefine ulaşmak için öncelikle tarım teknolojilerini çiftçilere ulaştırmak, istikrarlı bir üretim için teknolojiyi kullanmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçirmek gerekiyor. Hem çiftçinin hem de ülke ekonomisinin kazandığı bir tarım sistemi için güncel teknolojileri uygulamak zorundayız. Artık ‘Tarım 4.0’ zamanı” dedi.  
Akıllı tarım uygulamalarının ve geleceğin tarım teknolojilerinin gösterildiği TIR ile 19 şehirde 30 ilçeye gidilerek, toplam 5 bin 200 kilometre yol yapıldı. Proje kapsamında gezilen iller: Sakarya, Bursa, Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Antalya, Isparta, Konya, Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir ve Ankara. Projeyle 10 bine yakın çiftçiye ulaşıldı. Etkinlikte; çiftlik simülasyonu, drone kullanımı, uzaktan kumandalı tarım makineleri, iyi tarım uygulamaları eğitimi gibi içerikler yer aldı. Çocuklara yönelik atölye çalışmaları da düzenlendi.

Editör: TE Bilisim