Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetler Üretenleri Derneği (UTİKAD), Kapıkule’deki bekleme sürelerinin uzamasıyla ilgili yetkililere çağrıda bulunuyor.
Ankara'da AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut ile bir araya gelen UTİKAD Heyeti Kapıkule sorununu gündeme getirdi. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özal, UTİKAD Bölgeler Koordinatörü Bilgehan Engin ve UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler’in katıldığı toplantıda; Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki beklemelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile amaçlanan emisyon azaltımı amacının yerine getirilmesine engel teşkil ettiği, sınır kapısını geçmek için bekleyen araçlar sebebiyle verimli kullanılamayan araç filolarının atıl kapasiteye sebep olduğu görüşüldü.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Karayolu Çalışma Grubu Başkanı İsmail Tekin ise, Bulgaristan’ın kaçak göçmen girişlerini önlemek amacıyla denetimleri arttırdığını, denetimler sonucu uzun kuyruklar oluştuğunu ifade etti. Göçmenlerin TIR'lara yönelik girişimlerini önlemek amacıyla Edirne Valiliği’nin her tesise gönderdiği yazı ile güvenlik personeli çalıştırılması talebinde bulunduğunu belirten İsmail Tekin, “Pandemi kısıtlamalarının azalmasıyla birlikte ihracatın arttı ancak sınır kapılarındaki bekleme süreleri sektörü zor duruma sokmaya devam ediyor. Bulgaristan’ın yoğunluğa cevap verememesi nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı önünde yaklaşık 11 kilometre TIR kuyruğu oluştu.” dedi.
İsmail Tekin, “Son dönemdeki temel sorun Türkiye’den ziyade diğer ülkelerin işi ağırdan almasından kaynaklanıyor. Türkiye daha çok geçiş yatırım yaptığı halde Bulgaristan tarafı buna karşılık verecek iyileştirmeleri yapmadı. Sınır kapısının Türkiye tarafında yapılan iyileştirmelerin verimli olması için Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapıları’nın eşgüdümlü çalışmalarının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye tarafında yapılan iyileştirmeler amaca hizmet etmekte yetersiz kalıyor; araç işlem kapasitemizi her ne kadar artırsak da Bulgaristan tarafıyla da eşgüdümün sağlanması gerekiyor. Kapıkule’deki araç kuyrukları şoförler için elverişsiz koşullar anlamına geliyor. Günlerce süren beklemeler ülkemizin araç filosu kapasitesinden en üst düzeyde yararlanılmasını engellerken bu sebeple artış gösteren navlun fiyatları da ihracatçımızın dış pazarlarda rekabet gücünü azaltıyor. Kapıkule’deki araç kuyruğu sorunu sadece lojistik sektörünün değil, ülkemizin dış ticaret erbabını da çok yakından ilgilendiren bir sorundur. Bu sebeple temennimiz sorunun acilen çözüme kavuşturulmasıdır.” diye konuştu.