Avrasya bölgesinin en büyük taşımacılık ve lojistik fuarı olan uluslararası
‘logitrans Transport Lojistik Fuarı’ 24 ülkeden 158 firmanın katılımıyla 13-15 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 13. kez düzenlenen fuarda dünyanın önde gelen lojistik firmalarına iş ortakları ile fikir alışverişinde bulunma, yatırım fırsatlarını değerlendirme ve network imkanı sunuluyor.
Almanya, İtalya, Fransa, Avusturya ve Litvanya’nın fuara gösterdiği yoğun ilgi Avrupa Birliği ülkelerinin halen Türkiye’nin en güçlü ticaret ortakları olduğunu bir kez daha kanıtlarken fuara devlet teşviki ile pavyon açan ülkeler arasında Kazakistan ile bu yıl ilk kez katılım sağlayan Kanada da yer aldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan
EKO MMI İdari Direktörü İlker Altun, logitrans’ın, Avrasya bölgesinin en büyük lojistik fuarı olduğunu belirterek “logitrans özellikle yeni İpekyolu ile bağlantılı olarak ve Türkiye’nin 2023 yılına kadar ihracatını 3 katına çıkarma hedefi doğrultusunda pek çok katılımcı için bir fırsat merkezi. Bu yıl Kanada, ilk kez Avrupa dışından bir ülke olarak logitrans’ta pavyon açtı. Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Almanya ile yine uzun soluklu partnerler olan Fransa ve Avusturya da ortak pavyonlar ile temsil ediliyor.” dedi.
Messe München Yönetim Kurulu Üyesi Gerhard Gerritzen konuşmasında, büyük altyapı yatırımları yapan Türkiye’nin kendini Kuzey Afrika ve Güney Doğu Avrupa’ya geçişte Akdeniz ve Orta Doğu’da güçlü bir lojistik üs, yeni İpek Yolu’nun bir parçası ve Çin için lojistik merkez olarak konumlandırmayı hedeflediğini dile getirdi. Gerritzen, “Türkiye yeni İpek Yolu için Kafkaslar’a olan yakınlığı ile orta koridorda önemli bir rol üstlenebilir. Türkiye’de demiryolu altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar son dönemde hız kazandı. E-ticaretteki artış hava kargoyu canlandırıyor. Otomotiv sektöründe yeni tesisler sayesinde üretim hız kazanıyor ve rakamlar artıyor. Türkiye kendini Avrupa’nın ve global lojistik zincirlerin güçlü bir yapı taşı olarak konumlandırmaya devam ediyor.” diye konuştu.
Törende konuşma yapan
Almanya Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı, Lojistik Bölüm Başkanı Peter Lüttjohann, “logitrans Fuarı Avrupalı komşular arasındaki yakın ilişki ve sektördeki önemini kanıtlamıştır. Türkiye ile Almanya arasında uzun yıllardır süren ve giderek büyüyen ticaret ve ekonomik işbirliğinin altında şeffaflık yatmakta. Sektörde iklim değişikliği, dijitalleşme, emisyon gibi zorluklara rağmen dostane işbirliğimiz ile bunların üstesinden gelebileceğimize inancım tam.” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ise fuar açılış konuşmasında, “Hız ve dakikliğin önemli olduğu günümüzde lojistik ve altyapı yadsınamaz bir önem kazanmıştır. Bakanlığımız çok yakın zamanda demiryollarına 19 milyon Euro yatırım yapmış, 2019 yılı sonuna kadar demiryolu yük taşımasını 32 milyon ton olarak hedeflemiştir. Büyük İstanbul Tüneli, Karadeniz Ro-Ro hattı, Akdeniz taze meyve sebze hattı gibi yeni projelerimizle sektördeki gücümüzü arttıracağımıza inanıyorum.” dedi.
Tedarik zincirinin tüm katma değerlerini içeren logitrans Fuarı; lojistik sektörünün sıcak gündem konularını ele alacak konferans programı, ticari araçlara özel Truck & Trailer, hava kargoya özel air cargo ve demiryolu taşımacılığını ön plana çıkaran rail cargo bölümleri ile yine dopdolu bir program sunuyor. Fuara, bu yıl özel davetler, ziyaretçi çalışmaları ve sosyal medya duyurularının odaklandığı otomotiv, perakende, tekstil, kimya ve ilaç sanayilerinden lojistik yöneticileri de içeren 15 bin civarında profesyonel ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilisim