2020’de korona virüsün etkisiyle daralan küresel ticarette ortaya çıkan sorunlar, lojistikte hızlı çözüm üretme becerisini her zamankinden daha çok öne çıkardı. Batu International Logistics Genel Müdürü Efe Göktuna, uluslararası ticaretteki karmaşa ortamının 2021 yılında lojistik sektörü için önemli bir sınav olacağını kaydetti.

2020 yılının başında ortaya çıkan korona virüs pandemisi, uluslararası ticareti ciddi anlamda yavaşlattı. Haziranda başlayan toparlanma eylül ayı ile yükselişe ve yeni yıl öncesi artan ihracatın da etkisiyle dış ticarette yoğunluğa dönüştü. O sırada tekrar tırmanışa geçen korona virüs vakaları, personel ve ekipman sıkıntıları ile birleşince küresel ticaret ikinci kez yavaşlamaya geçti. Birçok limanda indirme, yükleme ve teslimatta önemli gecikmeler yaşandı.

Efe Göktuna, uluslararası ticarette inişli çıkışlı karmaşa ortamının 2021 yılında lojistik sektörü için önemli bir sınav olacağını belirtti.

“Lojistikte ‘hız’ kavramı çok daha önemli olacak”

Küresel ticarette ortaya çıkan sorunların 2021 ile birlikte lojistikte “hız” kavramını çok daha önemli hale getirdiğinin altını çizen Göktuna, artık alternatif çözümler üretebilen lojistik şirketlerinin daha çok tercih edileceğini söyledi.

Karayolu taşımacılığındaki mevcut problemlerin, pandeminin de etkisiyle daha büyük problemlere dönüştüğünü belirten Göktuna, “Sınır kapılarındaki yığılmalar, geçiş belgesi sorunları ve ülkeler tarafından uygulanan pandemi önlemleri bunlardan bazıları. Önümüzdeki süreçte bu sorunlar devam ederse, çözüm olarak intermodal taşımacılık ve minivan gibi hizmetler karayolunu tahtından edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

İntermodal ile maliyet ve transit süre avantajı

Batu International Logistics olarak sektörel gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Göktuna, “Minivan taşımalarımız ile sınır kapılarındaki yoğunluklara takılmadan Avrupa’ya 2-3 günde ulaşabiliyoruz. Gerektiğinde grup şirketlerimizin altyapısını kullanarak intermodal taşımacılıkta önemli maliyet ve süre avantajı sağlıyoruz.” diye konuştu.

“2021’de lojistiğe teknoloji damga vuracak”

Yalçın Şentürk: “2022 yılında 60 bine yakın treyler üreterek tüm zamanların rekorunu kırdık" Yalçın Şentürk: “2022 yılında 60 bine yakın treyler üreterek tüm zamanların rekorunu kırdık"

Göktuna, pandemi koşullarının lojistik şirketlerini teknolojiyle daha çok buluşturduğunu ifade ederek, “Teknolojik altyapısı yeterli olmayan şirketler operasyonlarını yönetmekte zorlandı. Birçoğu ciddi kayıplar yaşadı. Teknoloji, lojistik süreçlerinin hızlanmasına katkı sağladı. 2021 ve sonraki yıllar, teknoloji yatırımlarına öncelik veren ve hızlı kararlar alıp çözümler üretebilen şirketlerin yılı olacak.” bilgilerini de paylaştı.

Editör: TE Bilisim