“OTOMOTİVDE YENİ YATIRIMLAR HER ZAMAN RADARIMIZDA” İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök otomotivde yeni yatırım alanlarını da araştırdıklarını söylüyor. Buradaki çalışmaları da şöyle aktarıyor: “Otomotiv bildiğimiz bir sektör. Ortaklıklarla büyüme hoşumuza giden, iyi başardığımız ve tercih ettiğimiz bir yol. Ama otomotivde yeni yatırımlar her zaman radarımızda. Bu konuda iştahımız var. Otomotive giren bir insanın başka bir sektöre girmesi zor. Otomotiv sektöründeki disiplin başka hiçbir sektörde yok. Jantta Brezilyalı Maxion Grubu ile ortaklığımız ile 4 fabrikamız var, yılda ortalama 11 milyon jant üretiyoruz. Bu yıl bitmeden 100 milyonuncu jantı üretmiş olacağız. Jant sektörü alüminyumla çok ilgili. Bizim ilk fabrikamız ağır vasıta çelik jant. 90’ların başında binek araçlar için çelik jant üretimine geçtik. 2005’te alüminyum jant için yatırım yaptık. Alüminyum çok hızlı büyüdü. Kapasite artırımı ve yenileme yatırımlarımız her sene devam ediyor.”Kaynak: Dünya
“Lojistikte ortaklığımız, aküde ortaklığımızı hızlandırdı”
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, “Lojistikte Japon Yusen ile ortaklığımız, aküde GS Yuasa ile ortaklığımızı hızlandırdı.” dedi.
ORTAKLIKTA LOJİSTİK ETKİSİ
Düna Gazetesi’nden Volkan Akı’nın yaptığı röportajda Neşe Gök, lojistik alanında Japon Yusen ile ortaklıklarını aküde GS Yuasa ile olan ortaklıklarına olan etkisini şöyle anlatıyor:
“Hem yurt içi hem yurt dışı satışlarımız güçlü. GS Yuasa’nın bizimle ortak olmasındaki en önemli amaç bu coğrafyaya açılabilmek, çevre ülkelere de ihracat yapabilmek. Hedefimiz bölgenin en büyük akü üssü olmak. Ürünlerimizin yüzde 70- 80’ini ihraç ediyoruz. 80’e yakın ülkeye ihracatımız var. Zaten ihracat en güçlü olduğumuz alan. Yeni yatırımlarla bunu kanıtlıyoruz. Biz aslında GS Yuasa ile ortak olmayı hedefleyerek işe başlamıştık. Çünkü sektöründe dünyanın teknoloji olarak en ilerideki şirketi. Hem de bu coğrafyaya girmek istediklerini, onlar için değerli olduğumuzu biliyorduk. Biz teknoloji, kalite standartları, iş güvenliği, Japon kültürünü fabrikamıza alırken onlar da pazara girmiş oluyorlar. Hedefleyerek gitmiştik. Çok benzer dönemlerde lojistik alanında da bir temas oldu. Tahmin ediyorum lojistikte Japon Yusen ile ortaklığımız, aküde GS Yuasa ile ortaklığımızı hızlandırdı.”
7 MİLYON ADET ÜRETİM
Manisa’da temeli atılan yeni akü fabrikası tamamlandığında akü üretiminde yılda 7 milyon adede ulaşacaklarını söyleyen Neşe Gök, “Bunun yanında bir Ar- Ge merkezimiz var, Türkiye’nin akü sektöründeki ilk Ar-Ge merkezlerinden biri. Ar-Ge çalışmalarımıza göre yol alıyoruz. Japon ortağımız GS Yuasa dünya akü sektörünün en büyüklerinden. Enerji depolama alanında çok ilerideler. Japonya’da lityum-iyon akü üretiyorlar, uzay araçları için, elektrikli araçlar için, hibrit araçlar için, denizaltılar için akü üretimleri var. Bu önemli bir knowhow. Lityum-iyon başka bir yatırım gerektiriyor.” diyor.
AKÜ SEKTÖRÜ DÖNÜŞÜME UĞRUYOR
Elektrikli hatta otonom araçlar geliyor ve bu araçların kalbi artık ‘akü’ ve sistemleri… Bu ise farklı bir yatırım konseptini içeriyor. Neşe Gök bu konudaki planlarını şöyle aktarıyor: “Bu alana yatırım yapılması için ana otomotiv sanayiinin elektrikli araçta seri üretime geçmesi gerekiyor. Yan sanayi, tedarik sanayi olarak ana otomotiv sanayiine bağlıyız. Onların yatırımına göre ilerliyoruz ve takip ediyoruz. Know-how'umuz kapasitemiz, yabancı ortaklığımız zaten var. Ama çok yakın takip etmek gerekiyor. Bizim üretim yapacak teknolojimiz mevcut. Mesele elektrikli otomobil üretilmesinde. Akü 100 yıldır aynı şekilde üretilen bir ürün. Hızlı bir değişime uğruyor. En büyük akü firmaları 1900’lü yılların başında kurulmuş. GS Yuasa da diğerleri de öyle. Aküde son 10 yıldır farklı kimyasallar kullanıyor, lityum-iyon üretiliyor. Akü sektörü dönüşüme uğruyor.”
Bunlar da ilginizi çekebilir