Liman ve Lojistik Merkezlerinde Dijital İkiz Dönemi Başlıyor Liman ve Lojistik Merkezlerinde Dijital İkiz Dönemi Başlıyor
2019'un Ocak-Haziran döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiği 2018'in aynı dönemine göre yüzde 3'lük bir artışla 17,9 milyon ton seviyesine yükseldi. Yılın ilk yarısında yük trafiği artış hızı geçen yıl ile yaklaşık aynı hızda devam etti. Söz konusu gelişmede ihraç edilen yükler ile transit yüklerinin katkısı oldu. 2018 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6'ncı sırada iken, 2019'da 5'inci sıraya yükseldi. Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yük trafiğinde yılın ilk çeyreğindeki artışın ikinci çeyrekte de devam etmesiyle 2019'un Ocak-Haziran döneminde geçen yıla göre yüzde 9'luk artışla 7.7 milyon tona yükseldi. Söz konusu gelişmede başta 'ham ve üretilmiş minareller, inşaat malzemeleri' olmak üzere 'makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grupları etkili oldu. Mersin Liman Başkanlığı bazında ithal edilen yüklerde 2019'un ilk çeyreğinde gözlenen azalışın, ikinci çeyrekte yerini artışa bırakmasına karşın, yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 1'lik sınırlı azalışla 9.5 milyon ton olarak gerçekleşti. Yıllık bazdaki azalışta petrol ürünleri ile tarım ürünleri ve canlı hayvanlar en fazla etkisi olan yük grupları olurken, makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubundaki güçlü artış, ithal edilen toplam yük trafiği azalışını sınırlandırdı. Yılın ilk altı aylık döneminde dahili taşımacılık yükleri petrol ürünleri yük grubunun etkisiyle geçen yıla kıyasla yüzde 32'lik hızlı azalışla 439 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde transit yük taşımacılığı makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubunun etkisiyle geçen yıla göre hızlı artış kaydederek 237 bin tona ulaştı. Elleçlenen konteyner miktarı yüzde 13 arttı Yılın ilk 6 aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı, geçen yıla göre yüzde 13'lük artışla 916 bin 748 TEU'ya ulaştı. Söz konusu artışta hem yükleme hem de boşaltma yüklerinin etkisi gözlendi. 2018 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2'nci sıradaki yerini, 2019 yılında da korundu. 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin Limanı tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 17'lik azalışla 1.845'e geriledi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yıla göre 1 sıra gerileyerek 5'inci sırada yer aldı.
RO-RO taşımaları Uluslararası taşıma hatlarına göre Mersin'deki Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde; Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları Mersin-Trieste ve Mersin-Magusa hatlarında yoğunlaşıyor. Türkiye genelinde Avrupa hattında taşınan toplam araç sayısı ile Mersin-Trieste hattı yüzde 11.4'lük dördüncü sırada yer alırken; Akdeniz hattında ise Mersin-Magusa hattı yüzde 42.9'luk payla ilk sırada geliyor. Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesinde ise liman tesislerinde gelen giden araç trafiğine göre; Mersin Uluslararası Limanı yüzde 1.2'lik payla Türkiye genelinde 7'nci sırada yer alıyor.
KAYNAK: MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI