Türkiye'nin öncü otomotiv sanayi şirketi Otokar, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmalar yürüten kurumları desteklemeye devam ediyor. Otokar ve Kaptanlar Kulübü Ulaştırma Platformu ortaklığıyla düzenlenen Ulaştırma Platformu Ödül Töreni beşinci kez İTÜ ARI Teknokent'te gerçekleştirildi. Sektörde kadın istihdamı konusunda ilklere imza atan Düzce Belediyesi, hayata geçirdiği örnek çalışmalarla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü”ne layık görüldü
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, Koç Topluluğu’nun “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesi kapsamında toplu taşıma sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin oluşması, özellikle sektördeki kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak sektörün önde gelen birlik, federasyon ve derneklerinin desteğiyle farkındalık çalışmalarına devam ediyor.
Otokar’ın öncülüğünde, Ulaştırma Platformu işbirliği ile sektördeki kadın istihdamını artıran ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmalar yürüten kurumların ödüllendirildiği Ulaştırma Platformu Ödül Töreni’nin beşincisi İTÜ ARI Teknokent'te gerçekleştirildi. Türkiye'de belediyelerde ilk kadın otobüs kaptan şoförü istihdamı sağlayan, itfaiye gibi birimlerde de kadın kaptan şoförlere görev vererek örnek çalışmalara imza atan Düzce Belediyesi, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü”nün sahibi oldu.
Toplu taşıma sektörünün önde gelen isimlerinin yer aldığı organizasyonda, Otokar Kamu Satışları Müdürü Mahir Özşeker, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e ödülünü takdim etti. Konuşmasına böylesine anlamlı bir ödüle layık görülmelerinden dolayı teşekkür eden Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş; “Düzce Belediyesi'nin yüzde 50'sini kadın çalışanlar oluşturuyor. Belediyemiz bünyesinde 30 yıldır kadın itfaiye şoförü ve otobüs şoförü istihdam ediyoruz. Hali hazırda belediye otobüslerimizde 2 kadın şoförümüz görevlerini layıkıyla yerine getiriyor. Yurtdışı seyahatlerimde kadın kaptan şoförlere sıkça rastlıyorum. Ülkemizde ilk başlarda şaşkınlık yaratsa da kadın kaptan şoförlerimiz göreve başladıktan sonra şikayetlerde azalma oldu. İşlerini büyük bir keyif ve özveriyle yapıyorlar. İş hayatında kadın elinin değdiği işlere düzen geliyor, güzelleşiyor” dedi.
Törende konuşan Mahir Özşeker ise “Öncelikle Düzce Belediye Başkanımıza kadın istihdamının artırılması konusundaki çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Toplumda erkek işi olarak bilinen itfaiyecilikte bile kadın istihdamı yaratarak, bu alanda kadınlar için yeni bir ufuk açtılar. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin benimsenmesi için bu girişimleri çok önemli ve değerli buluyoruz. Koç Topluluğu ve Otokar olarak bu alandaki çalışmalara büyük değer veriyoruz. Bugünkü Otobüs Kaptanlığı Bölümü’nden mezun olan öğrencilerimiz arasında bir kadın kaptanımız da var. Kendisini özellikle tebrik etmek istiyorum. O ve arkadaşları, bu alandaki algıları değiştirmek için öncü olacaklar. Önümüzdeki dönemde kadın otobüs kaptanlarının çoğalmasının toplu taşıma sektörü açısından oldukça değerli olduğuna inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
TOPLU TAŞIMA SEKTÖRÜ İŞBİRLİĞİ
Koç Holding’in “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesini toplu taşıma sektörüne taşıyan Otokar’a, 2016 yılında sektörden destek gelmişti. Kaptanlar Kulübü Ulaşım Platformu, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER), Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF), Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÜHOB), İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) ve Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) imzaladıkları sertifika ile sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verileceğine ve bu yönde yapılacak yönelik çalışmalara destek vereceğine söz vermişti.
Editör: TE Bilisim