Doğru lastiğin güvenli ve akıcı bir trafiğin baş şartı olduğunu her fırsatta vurgulayan
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği, LASİD; çok tartışılan
kaplama lastikler konusuna da açıklık getirdi. ‘’Lastiklerin sertifikalalandırılmış tesislerde üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından kaplandığı takdirde ömrünün uzatılabileceğini’’ belirten LASİD ; ‘’Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastik tehlike saçabilir. Mutlaka sertifika sorunuz’’ uyarısında bulundu.
Ticari araç sürücülerinin ekonomik nedenlerle tercih ettiği kaplama lastik uygulaması kafaları karıştırmaya devam ediyor.
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD; çok tartışılan kaplama lastik konusunda kamuoyunda yanlış bilinenlere açıklık getirdi; R 109 Sertifikalı ve standartlara uygun şekilde doğru kaplanan lastiğin, lastiğin 2., hatta 3.ömründen de faydalanılmasına imkan sağlayarak hem araç operasyon giderlerini azalttığını hem de doğayı koruduğunu belirtti.
LASİD; R109 sertifikasına sahip olmayan ve "merdiven altı" diye nitelenen tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike yaratabileceğine dikkat çekti: ‘’Kaplama lastik; bilenlerden çok bilmeyenlerin konuştuğu bir konu.
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği olarak kaplama lastik konusunu ve bu konunun doğru bilinmesini önemsiyoruz. Lastik kaplama, aşınmış olan lastiğin sırtının yenilenmesidir. R109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde kaplanmış bir lastik, performansından herhangi birşey kaybetmeden aynı servis koşullarında yeniden kullanılabilir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi; lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Kaplama; lastiğin ömrünü uzatarak yeni lastikler kadar güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin , mutlaka R109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir.
Lastik üreticileri; geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla, konusunda uzman ekipler tarafından bu uygulamayı yapmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; ilgili yönetmelikte güvenli lastik kaplama standartını oluşturmuştur. Buna göre UN / ECE R 108 ve R 109 standartına sahip kaplama tesisleri Bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik; sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere; bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Bu standartlar dışında ve tesislerde yaptırılan kaplama lastik trafikte sorun yaratabilir. Kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinizde lütfen uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere başvurun."
MALİYET DÜŞER, HAMMADDE İHTİYACI VE ATIK AZALIR
Genellikle kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde kullanılabilen kaplama lastik uygulamasının
lastiklerin 2. ve hatta 3. ömründen faydalanılmasına fırsat sağlayarak çevreyi koruduğunu belirten LASİD ; “Uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacı yaklaşık 5 defa daha azalmaktadır. Daha az atık lastik oluşmaktadır. Kullanıcılar açısından, lastiğin kilometre/maliyeti azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik; çevreye önemli bir tasarruf sağlamaktadır” diye konuştu.
Lastikler neden kaplanır?
- Yeni lastiklere benzer performans ve güvenlik özellikleri ile lastiklere birden çok ömür sağlamak,
- Filoların ve bireysel araç kullanıcılarının işletme maliyetlerini önemli ölçüde düşürmek,
- Aynı karkas’ı birden çok defa kullanarak, daha az hammadde tüketmek suretiyle çevre konusunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri önlemek,
- Daha az ÖTL/Ömrünü Tamamlamış Lastik oluşmasını sağlamak.
LASİD hakkında: Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği kısa adıyla LASİD; Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli’den oluşan kurucu üyeler tarafından 27 Ocak 2014 tarihinde bir sektör derneği olarak kuruldu. 2015 yılında Hankook’un katılımıyla üye sayısı 6’ya çıktı. Sektör temsilcilerini; lastik üretimini ve lastik sanayiini geliştirmeye hizmet etmek amacıyla aynı çatı altında buluşturan LASİD; doğru ve bilinçli lastik kullanımı konusunda kamuoyunu ve tüketicileri bilgilendirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak resmi merciler ve diğer ilgililler nezdinde öneri ve görüşler sunmayı ve bu sayede sektör temsilcileri ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi görmeyi hedefliyor.
Editör: TE Bilisim