“Suriye taşımaları durdu, biz durmadık, Asya ülkelerine, Özbekistan'a yöneldik”

Suriye ve üzerinden Ortadoğu körfez ülkelerine, taşımalar durunca Saygınlar Nakliyat, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan taşımalarında uzmanlaştı.

Abone Ol

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş süreci, uluslararası taşımacılık ve lojistik sektöründeki dengeleri de değiştirdi. Savaş öncesi yapılan binlerce sefer gerçekleştirilemez oldu. Özellikle Hatay ve çevresinde faaliyet gösteren taşımacı firmalar bu durumdan çok etkilendi. Tıkanan karayoluna alternatif olarak Ro-Ro seçeneği gündeme geldi ancak bazı aksaklıklardan ötürü verimli olmadı. Yöredeki çoğu taşımacı firma zorunlu olarak başka güzergahlara yöneldi. İşte Saygınlar Uluslararası Nakliyat da https://www.sayginlarnakliyat.com/turkmenistan-nakliye söz konusu zorlu süreçte, alternatif arayışına giren ve başta Türkmenistan ,Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan olmak üzere Asya ülkelerine yönelen firmalar arasında yer alıyor. Babaları Hacı Müfit Kızgın'ın işe bir kamyonla başlayarak kurduğu şirketi şimdi bayrağı devralan çocukları yönetiyor.

Saygınlar Uluslararası Taşımacılık Yöneticisi Ömer Faruk Kızgın, şirketlerinin kuruluşundan bu yana geçen süreci, taşıma faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı.   

Şirketinizin kuruluş sürecini anlatır mısınız? Kim tarafından, kaç yılında kaç araçla kuruldu?

Babam Hacı Müfit Kızgın Tır şoförüydü. Kendisi, şoförlüğe 1978 yılında bir kamyonla başlamış. On yedi yıl boyunca kendi aracıyla şoförlüğü sürdürdü. 1995 senesinde limited şirketi çatısı altında akrabalarla çalışılıyordu. 2001 yılında ise bugün faaliyette olan şirketimiz Saygınlar Uluslararası Taşımacılık’ı kurdu. Babam, 2015 Mayıs ayında yaşama veda edince, işi ben ve kardeşlerim devraldık.

Firmamız kurulduğunda iki, üç aracımız vardı. Kısa süre içinde gerekli şartları yerine getirerek, 2001 yılında Ulaştırma Bakanlığı'dan C2 Yetki Belgesi aldık. ISO 9001 Kalite Yönetim Belgemiz var. Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB), Antakya Ticaret Sanayi Odası, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ne (UND) üyesiyiz.

Hangi güzergahlara taşıma yapıyorsunuz? Lojistik söz konusu olduğunda hangi tür hizmetleri veriyorsunuz?

Saygınlar Uluslararası Taşımacılık ağırlıklı olarak Orta Doğu ve özellikle Körfez Ülkelerine taşıma yapıyoruz. Ancak Suriye’de yaşanan karışıklıklar ve savaş nedeniyle, filomuzun da genişlemesiyle rotamızı Asya ülkelerine çevirdik. Özellikle son iki yıldır Avrupa ve Asya ülkelerine yönelik taşımalara ağırlık vermeye başladık.

İhracat yükleri yoğun olmak üzere, ithalat ve transit taşımalar da yapıyoruz. Söz konusu taşımalar için kendi firmamıza ait kapsamlı Global Teminatımız var.

Aynı alanda çalışan taşımacı firmalardan sizi ayıran özellikler nelerdir? Müşteriler sizi neden tercih ediyor?

Bizimle çalışan firmalara öncelikle finans sıkıntısı yaşatmıyoruz. Filomuzda görev yapan şoförlerin ailemizden olması daha güvenli taşıma yapmamızı sağlıyor. Bir başka ifadeyle gözümüz arkada kalmıyor.   

Ayrıca çok sayıda ülkeye karayolu hizmeti veriyoruz. Her ülkede acente ağımız var. Bu sayede hemen hemen her talebe istenilen ülkeye taşıma yapabiliyoruz.

Şirketiniz açısından 2019 yılı karşılaştırdığınızda 2020 yılı nasıl geçti? Pandemi süreci işinizi nasıl etkiledi?

2020 yılı ülkemiz için maalesef sağlık açısından kötü geçti ama lojistik sektörü ve ihracatçılarımız için daha kazançlı bir yıl oldu diyebilirim. Dolayısıyla bizim için de hızlı bir yıl oldu.

Çekici ve treyler olmak üzere kaç aracınız var? Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?

Filomuz 60 adet özmal çekici ve 85 adet de yarı römorktan oluşuyor, bunların 15 tanesi soğutuculu yarı römork. Bünyemizde çalışan sayımız ise 75.

Taşıma operasyonlarınızda sizi en çok zorlayan sorunlar nelerdir?

Avrupa ülkelerindeki geçiş kotaları (Dozvola ), bir çok taşımacı şirketle ortak sorunumuzu oluşturuyor. Orta Doğu güzergahında karayolunu kullanamıyoruz, taşımalarımızı Ro-Ro ile yapmaya çalışıyoruz.

Asya güzergahında ise yabancı plakalı araçların piyasada vergisiz ve sorumsuz şekilde ülkemizden ihracat taşımaları bizim gibi elini taşın altına koyan taşımacı firmaları etkiliyor.

Türkmenistan’a yönelik taşımalarda oldukça deneyime sahibiz. Türkiye’den Türkmenistan’a yapılan taşımaları, Gürcistan ve İran üzerinden gerçekleştiriyoruz. Lojistik hizmet yelpazemizde Parsiyel (grupaj), komple TIR, ağır nakliye, frigorifik (soğutuculu) taşımalar yer alıyor. Taşıdığımız yükleri son alıcıya kadar teslim edecek organizasyonumuz var. Şoförlerimizin bu güzergahlarda deneyimli olması bize büyük avantaj sağlıyor. Taşıdığımız yükler varış noktasına sorunsuz ulaşıyor.    

Parsiyel taşımalarımız, İstanbul’dan Aşkabat’a yönelik olduğu gibi, İstanbul depomuzdan Türkmenistan’ın diğer şehirlerine de taşıma yapabiliyoruz.

Ortadoğu ülkelerine Suriye üzerinden taşıma yapıyordunuz, savaş nedeniyle taşımalar sekteye uğradı. Alternatif yol var mı?

Suriye’de 2012 Temmuz ayı içerisinde resmi açıklama ile kapılar kapanınca, alternatif güzergahımız, İskenderun’dan kalkan Ro-Ro gemisi Süveyş Kanalı’ndan geçip, Suudi Arabistan’ın Duba Limanı’na varıyor. Orada gerekli işlemler yapıldıktan sonra, Kuveyt ve Yemen gibi Körfez ülkelerine ulaşıyoruz.

İran üzerinden ise Katar ve Dubai nakliyelerimiz devam ediyor. Transit süremiz ise 7-8 gün.

2021 hedefleriniz nelerdir?

Avrupa ülkelerinden Asya ve Orta Doğu ülkelerine yönelik taşımalarımızı daha da artırmak istiyoruz. Ayrıca filomuzun yüzde 10-15’ini de yenileme hedefimiz var.

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Bu vesileyle ihracatçılarımıza seslenmek istiyorum. Yüklerini, büyük emeklerle kurulan milli, yerli Türk menşeli (Türk plakalı) filolarla taşıtsınlar. Türkiye'nin bugünkü milli filosu kolay oluşmadı. Ülke ekonomisine önemli oranda döviz girdisi sağlayan sektörümüz bugünkü konumuna büyük özverilerle ulaştı.

www.sayginlarnakliyat.com