TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, 6’cı Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nde “Bu özel gün, treyler sanayisinin geleceğini şekillendirecek önemli bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Bugün, "Geleceğin Treyleri, Türkiye'de Treyler Üretiminin Geleceği" ana teması altında, sektörümüzün dünü, bugünü ve yarınını ele alacağız.” diye başladığı konuşmasında şunları söyledi:

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) olarak kuruluşumuzdan bu yana geçen süre içinde, sektörümüzün gelişimine liderlik etmek amacıyla çeşitli faaliyetler yürüttük. Kuruluş yılımız olan 2007 itibarıyla, amacımız sadece treyler sektörünün değil, aynı zamanda ülkemizin ekonomisine de katkıda bulunmak olmuştur.

Schmitz Cargobull Türkiye Merkez Servisi Açıldı Schmitz Cargobull Türkiye Merkez Servisi Açıldı

Misyonumuz, Türkiye'de treyler sanayisinin üretim, kalite ve ihracat kapasitesini geliştirmek üzere çaba sarf etmek; sektörle ilgili tüm paydaşlarla işbirliği yaparak, sektörün tanınırlığını ve bilinirliğini artırmaktır. Bu doğrultuda, standardizasyonun kalıcı olmasını destekleyen çalışmalarla birlikte, treyler sektöründe üretim kalitesinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik adımlar atmaktayız. Vizyonumuz ise, ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için bir treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmaktır. Bu hedefler doğrultusunda, sektörümüzün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve global pazarda rekabet gücümüzü artırmak için yenilikçi ve kaliteli üretim anlayışımızla hareket ediyoruz.

“Pazar payımız ile sektördeki lider konumumuzu pekiştirmekteyiz”

2022 yılında büyüyerek yeni merkezimize taşındık. Üye sayımız 32 oldu. Bu sayı sektörümüzün birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin en büyük göstergesidir. Avrupa’da yıllık toplam üretim sayısı olarak ikinci sırada yer alan Türkiye, büyük bir başarıya imza attı. Treyler sektörü Cumhuriyetin 100. yılında 60 bin adetlik üretim gerçekleştirdi. Üretim hacmimiz, sektörümüzün gücünü ve kapasitesini açıkça ortaya koymaktadır. 2023 Türkiye iç pazarındaki toplam 36.500 adetten, TREDER olarak 30.861 adet römork/yarı römork satışımız ile yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynarken, pazar payımız ile sektördeki lider konumumuzu pekiştirmekteyiz. TREDER Dergimiz sektörel haberlerin buluştuğu bir nokta olmaya devam ediyor. 

İhracat rakamlarımız son ürün bazında 800 milyon dolara ulaşmış olup, ara mamüller ile 1.2 Milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Türk treyler sektörünün uluslararası arenada da güçlü bir oyuncu olduğunu göstermektedir. Gelecek hedeflerimize ulaşmak için belirlediğimiz stratejiler, sürdürülebilir büyüme ve inovasyon üzerine kuruludur. Türk treyler sektörünün gelecek hedefleri arasında en önemli başlık olarak ihracatı artırıp Avrupa’nın Treyler Üretim Üssü haline gelmek diyebiliriz. 

Tedarikçi ilişkilerimiz, sektörümüzün temel taşlarından biridir. Tedarikçilerimiz ile kaliteli ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflemekteyiz. Dernek olarak yurtiçi ve yurtdışı 50’den fazla ziyaret gerçekleştirdik. Tedarikçiler ve üreticiler arasındaki uyumu sağlamak için bu ziyaretleri vazgeçilmez bulduk. Onlar da bugün burada bizim zirvemizi  destekleyerek bize olan inançlarını gösteriyorlar. 

Devletimizin kurumları ile sektörümüzün sürdürülebilir gelişimi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkıda bulunuyoruz. Teknik komitemiz sektörümüzün sorunlarına eğilmekte olup çalışmalar yürütmekte ve araştırma grubu olarak bir çok çözüm üretmektedir. Uluslararası standartların ülkemizde uygulanmasındaki başarıları için kendilerini kutluyorum.

Geçen sene bu ayda ülkemizin başına gelen en büyük felaketlerden olan ve 12 ilimizi etkileyen depremlerde taşın altına elimizi koymaktan çekinmedik. Çalışanlarımız da etkilenmelerine rağmen kocaman bir aile gibi hareket edip güçlerimizi birleştirdik ve dayanışma ruhumuzu ortaya koyduk. Deprem gününden itibaren tüm lojistik ağımızı bölgemize seferber edip bir taraftan ileride olabilecek olası benzer felaketlerde hazır bulunması amacıyla Afet Treyleri projesinin AR-GEsine başladık ve hızlı bir sürede mühendislerimizin ortaklaşa çalışması sonucu harika bir proje ortaya çıkardık. İnsani Yardım Tugayına bağışladık. Afetzede çocuklarımıza destek olduk. Sadece felaket zamanı değil onlar için hep burada olacağız. Sektör olarak Sosyal sorumluluk projelerimiz ile toplumun ve çevrenin korunması adına önemli adımlar atacağız. Ülkemizle, toplumumuzla geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. 

Önümüzdeki dönemde, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirlik prensiplerinin rehberliğinde, sektörümüzü daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Birlikte çalışarak, Türkiye'nin treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz.”

Editör: Ercan TOSUNOĞLU