Türk treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), tedarikçi işbirliklerini Orafol ve Kulpar firmalarıyla sürdürdü. 3 Haziran tarihinde Orafol’un İstanbul’daki merkezine gerçekleşen ziyarette, yansıtıcıların önemine vurgu yapılırken sahte ürünlere dikkat çekildi. Yapılan araştırmalarda doğru işaretlenmiş ağır vasıtaların, işaretlenmemiş ağır vasıtalara göre kazaları 30 kat azalttığı bilgisi paylaşıldı.
TREDER tarafından yapılan ziyarette Orafol Turkey A.Ş. Reflektif ve Kurumsal Satış Koordinatörü Sinan Ay, Orafol’un 250 yıllık bir Alman şirketi olduğunu söyleyerek, firmanın grafik ürünler, reflektif ve yapışkanlı bant sistemleri olmak üzere üç ana kolda hizmet verdiğini söyledi. Ay, sözlerine şöyle devam etti: “105 ülkede temsilciliği olan Orafol, kendi alanında dünyada üretim yapabilen en büyük üç ana üreticiden biri. Türkiye’deki şirketin hisselerinin tamamı, 2013 yılında satın alındı. Orafol Turkey, Türkiye ve çevre ülkelere satış ve dağıtım yapabilen bir merkez olarak değerlendiriliyor. 10 bin metrekarelik depomuzda güçlü stok avantajına sahibiz.”
2022 yılının en büyük karayolları ihalesini Orafol Turkey’in aldığını belirten Ay, ürünlerinin otomotivden, beyaz eşyaya, uçaklardan kıyafetlere kadar çok geniş bir kullanım alanı olduğunu söyledi.
TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektöre verdiği katkılardan dolayı Orafol Turkey A.Ş. Reflektif ve Kurumsal Satış Koordinatörü Sinan Ay ve Kulpar Genel Müdürü Ahmet Keçeci’ye plaket verdi.Orafol Endüstriyel Bant Sistemleri Satış Yöneticisi Kemal Kaya, 1500’ün üzerinde bant çeşitleri olduğunu belirterek, treylerde kullanılan ürünler hakkında teknik detaylar verdi. Kaya, şu bilgileri paylaştı:
“Akrilik köpük bantlar, sadece akrilik yapışkanlardan oluşan, viskoelastik özelliklere sahip 200 mikrondan daha kalın çift taraflı bantlardır. Bunların en önemli özelliği viskoelastik (mükemmel stres dağılım), esnek viskozite (yüksek yapışma gücü) ve elastik (mükemmel şok emilimi) olmalarıdır.
Akrilik köpükler, elistik yapıda çift tarflı bantlara (örneğin PE köpüklere) kıyasla üstün yapışma performansı gösterir. Akrilik köpük bantlar çok iyi sızdırmazlık özelliğine sahiptir. Güvenle kullanılabilir.”
Frigorifik treylere özel dayanıklı akrilik köpük bant
Yapışkan bantlarda, frigorifik treylerdeki panel güçlendirme ve profil yapıştırma için UHB 21120G ve UHB 25110G ürünlerinin olduğu bilgisini veren Kaya, ürünlerin son derece dayanıklı olduğunu söyledi.
Kulpar Genel Müdürü Ahmet Keçeci ise Konya merkezli firmalarının Türkiye’de 150 treyler üreticisiyle çalıştığını belirterek, reflektif konusunda Türkiye’nin tamamına hizmet verdiklerini söyledi. Keçeci, reflektif şeritlerin sağladığı trafik güvenliğinden bahsederek şunları ekledi:
TREDER üyeleri, Orafol’un ‘karanlık oda’ diye adlandırdığı ve birçok reflektif ürünü sergilediği alanı, Orafol Turkey A.Ş. Teknik Müdürü Turan Metin’in anlatımıyla gezdi.Reflektif işaretleme, aracı 1000 metreye kadar görünür kılar
“Ağır vasıtalar yollardaki araçların yüzde 1.7’sini temsil ediyor. Ağır vasıta araçları otomobillere oranla 4 kat fazla kaza yapıyor. Trafik kazalarında yaşanan ölümlerin yüzde 30’dan fazlasının ağır vasıta araçları ile yapılan kazalardan dolayı meydana geldiği tespit edilmiştir. Reflektif işaretlemeler, aracın arka ve yan bölümlerinin profilini net bir şekilde belirleyip aracın gece 1000 metreye kadar görünür kılınmasını sağlamaktadır. Sürücü tehlikeleri 5 ile 8 kat daha hızlı fark eder ve bu erken uyarı, sürücülerin gerekli tedbiri alması için onlara zaman kazandırır. Bu sayede birçok hayatın kurtarılmasına yardımcı olur.”
Keçeci, 10 yılı aşkın yapılan araştırmalarda doğru işaretlenmiş ağır vasıtaların, işaretlenmemiş ağır vasıtalara göre kazaları 30 kat azalttığını vurguladı.
Sahte ya da onaysız ürünler kullanıldığına işaret eden Keçeci, “Orijinal ürünlerde tip onay kodu ve markası üretim esnasında malzeme iç yüzeyine işlendiği için hiçbir şekilde silinmez, aşınmaz. Sahte ürünlerde onay kodları sonradan serigrafi yöntemiyle basıldığından tiner vb. çözücülerle silinebilir.” dedi. Araç muayenelerde bunların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Keçeci, TÜVTÜRK’e bu konuyla ilgili başvuruların yapıldığını ve gelecekte çözüm üreteceklerine inandıklarını söyledi.
Ziyaret ile ilgili açıklama yapan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, “250 yıllık bir firmayı ziyaret etmekten dolayı son derece memnunuz. Sağolsun, tecrübelerini bizlerle paylaştılar, ürünlerini üyelerimize ayrıntılarıyla anlattılar. Umarım ülkemizde de 250 yıllık sanayi şirketleri çıkarabiliriz. Bu ziyaretin her iki taraf için çok verimli geçtiğini ve iş birliğimizin devam edeceğini ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.