"5'inci Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi" kapsamında düzenlenen panellerin 2’ncisine; SAF Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, Nevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar,  Krone Homologasyon Uzmanı Heinz Fust ve TREDER Başkan Yardımcısı Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy katıldı. 

bilal-azizoglu

Panelin konuşmacılarından SAF Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, e-mobilite’nin amacı, faydaları hakkında bilgiler verdi. Firmanın ürünleri ve hizmetlerini anlatan Azizoğlu, elektrikli aks SAF TRAK/r ürünlerinin detaylarını anlattı. Bilal Azizoğlu, “Silobaslarda, kayar tabanlı treylerlerde, frigorifik araçlarda kullanabilirsiniz. Öncelikli hedefimiz soğutuculu araçlardır. Dişli ünitesi ve jeneratör olmak üzere 2 parçası var. Bir harekette 14 birim elektrik üretiyor ve depoluyor.” dedi.

Bilal Azizoğlu, Türkiye'de yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem nedeniyle süreç geçici olarak kesintiye uğrasa da Azizoğlu, BRF'ye gerekli desteği vereceklerini ve Türkiye'de ilk elektrikli aksı  yola çıkaracaklarını açıkladı.  

Burcu Cihan: "Kış Koşullarında Güvenlik İçin Her Araca Kış Lastiği Şart" Burcu Cihan: "Kış Koşullarında Güvenlik İçin Her Araca Kış Lastiği Şart"

mesut-sayar

Nevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar ise yaptığı konuşmada Yeşil Mutabakat kapsamında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ar-Ge merkezlerinde Avrupa standartlarında ürünler ürettiklerini söyleyen Sayar, ürünlerini hafifletip dayanıklılığını artırdıklarını söyledi. Sayar, "Şu anda treyler üzerine odaklandık. Nevşehir fabrikamızda da frigorifik araçlara yönelik ürünler geliştiriyoruz. Yurtdışında yerler açmaya başladık. Dubai’de yeni bir merkez açtık. 3 ay önce İngiliz bir firmayla orada satış deposu ve ofis açtık. Hedefimiz hem Türkiye’de hem Avrupa’da kendimizi geliştirmek.” diye konuştu. 

heinz-fust

Krone Homologasyon Uzmanı Heinz Fust, Treyler Karbondioksit Sertifikası (VECTO) hakkında bilgileri aktardı.   Fust, “Yeni bir Avrupa düzenlemesi var (2022/1362). Treylerde karbondioksit salımı olmuyor ama bu düzenleme ile karbondioksit salımının etki ettiği treylerler bu kapsam içinde bulunuyor. Tüm ağır vasıta araçları bu kapsama giriyor." dedi. 

Heinz Fust, ne zaman karbondioksit belgesini alınması gerektiği konusunda da bilgi paylaştı: "Zorunlu olarak 2024 Ocak ayından itibaren bunu almak zorundayız. Kayıtlarda tüm korbondioksit bilgileri yer almak zorunda. Bu hesaplama VECTO kullanılarak yapılacak. Tüm imalat sistemini, iç süreçleri hesaplamaya dahil etmemiz gerekiyor. araçla ilgili dokümantasyonları ve düzenlemeleri de dahil etmeliyiz. Aynı zamanda onaylanan otoriteyi denetlemek gerekiyor.” 

kartal-erkoy

Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy ise Yeşil Mutabakat sürecinin treyler sektörüne yansımalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Tüm otomotivde olduğu gibi treyler sektöründe de büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Erköy, Krone'nin de bu süreci çok yakından takip ettiğini ve gereklerini yerine getiren çalışmalara imza attığını ifade etti. 

Treylerin sadece yük taşıyan bir araç değil, yükün takip edebileceği araç sistemlerini kapsadığını söyleyen Erköy, "Dijitalleşmeye doğru önümüzde geniş ufuklar var. Konvansiyonel yan sanayiden değil bambaşka yan kollardan konuşabiliriz. Diğer bir konu da otomasyon. Operasyonlarını nasıl insan bağımsız, otonom olarak nasıl yapabiliriz bunları konuşuyoruz.  araç ürünü otomatik olarak nasıl alır, nasıl yükleme yapar onu konuşuyoruz.” diye konuştu. 

Editör: Ercan TOSUNOĞLU