Schmitz Cargobull Türkiye Satış ve SSH Müdürü Nihat Özmen Ayhan, düzenledikleri basın toplantısında Türkiye treyler pazarını ve Schmitz Cargobull Türkiye'nin performansını değerlendirdi.
Schmitz Cargobull Türkiye Satış ve SSH Müdürü Nihat Özmen Ayhan, Schmitz Cargobull Marmara Bölge Müdürü Kaan Kayral, Ürün ve Pazarlama Müdürü Erkan Makaklı ve Halkla İlişkiler Temsilcisi Betül Arslan katıldı.
Öncelikle Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendiren Schmitz Cargobull Türkiye Satış ve SSH Müdürü Nihat Özmen Ayhan, ekonomideki gelişmelerin treyler sektörüne yönelik etkilerini değerlendirdi.
Son üç yıldaki ekonomik tabloyu özetleyen Özmen, “Pazar, yatırım yapmayı, büyümeyi imkansız kıldı. Çok nadir büyümeler gördük. Bunların da kendine özgü yapıları vardır. Çok zorunlu ihtiyaçlar bile kısıldı. Herkes kendi elindeki kaynaklarla idare etmeyi tercih etti. Bunun da bir sınırı var. Ancak Türkiye’nin kritik bir konumu var. Çok büyük bir sirkülasyon var. Dolayısıyla faizlerin düşmesi ve kurun stabil hale gelmesiyle birlikte acil yatırıma ihtiyacı olanlar ve çok bekleyenler, iki yıl önce yatırım yapmayı planlayanlar yatırım yapanların ilk dalgasını oluşturdu." dedi.
Toplantıda Schmitz Cargobull Türkiye’nin performansını değerlendiren Ayhan, ”Türkiye’ye geldiğimizden bu yana geçen süredeki performansımıza baktığımızda; kuru yük treylerde pazar payımız yüzde 6’dan yüzde 17’ye ulaştı.” dedi.
Türkiye’de üretime geçtikten itibaren pazar paylarını arttırdıklarını belirten Ayhan, yıla bir satış dalgası ile başladıklarını belirterek, treyler pazarında 2020 yılında yükseliş yaşanacağını ancak bunun dalgalı bir şekilde olacağını ifade etti. Ayhan, yurtiçi pazar hakkında ise şunları söyledi: “İstikrarlı bir şekilde pazar payımızı arttırıyoruz. Başladığımız yıldan bu yana geçen süredeki performansımıza baktığımızda, daralan pazarda payımızı arttırdığımız görülüyor. Tentelide yüzde 15’in üzerinde payımız var, frigorifik treylerde pazar payımızı yüzde 35’in üzerinde kapattık. Perdeli treylerde atılım yapacağız. Yüzde 15-20 oranında pazar payı elde etmeyi planlıyoruz. Frigorifik treylerde yüzde 40 seviyesinde büyüyeceğimizi öngörüyoruz.”
Son 10 yıllık ekonomi, taşımacılık verilerini paylaşan Ayhan, treyler pazardaki düşüşün temelinde; pazardaki gelişmelerden dolayı güvenin azalışı, ithalat ve ihracat taşımalardaki kırılma ve inşaat sektöründeki düşüş olarak gösterdi. Gelecek yıl için temel ekonomik verilerde de düzelme yaşadıklarını ifade eden Ayhan, bunun da pazara yansıdığını aktardı.
İnşaat sektöründeki düşüşün birçok sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Nihat Ayhan Özmen, “Mala ve malzemeye olan talep azaldı. Bu da taşımaları azalttı. Ülkenin lokomotif endüstrilerinden biri de otomotivde de düşüş yaşandı. Müşterilerimiz arasında otomotiv yedek parça üreticileri de var. Bunlar, doğrudan bizim sektörümüzü etkiledi.” diyen Ayhan, daralan pazarda paylarını istikrarlı bir şekilde artırdıklarını ifade etti. “İki ana ürün grubunda, başladığımızda tentelide yüzde 6 pazar payımız vardı. Frigoda ise yüzde 17 pazar payımız vardı. 2017 yılında 506 treyler ürettik Türkiye’de. Hedefimiz, 2018’de bunu yüzde 30 büyütmekti. 2020 için 1.000 adet hedefimiz vardı. Kriz, bu hedefimize ulaşmamızı ekledi. 2019 yılında 468 treyler sattık. Yüzde 6 oranında bir iyileşme var. Pazarın yüzde 45 seviyesinde düştüğü bir ortamda, pazarın altında kalmamak da bizim için başarı oldu." diye konuştu.
"Sektörümüzün geleceğinden umutluyum" 2020 ve sonrasındaki öngörülerini de paylaşan Özmen, "2020 yılında Türkiye treyler pazarında yüzde 40 büyüme olacağını tahmin ediyorum. 2025 yılında ise 18 bin seviyesine yükseleceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla pazar yukarı doğru dalgalı bir seyir izleyecek. Örneğin 20 araç ihtiyacı olan, önce 10 adet yatırım yapacak ve kalan kısmı için bekleyecek ve alıma hazır hissettiğinde, yatırımını yapacak.” diye konuştu. Ayhan, Türkiye treyler pazarının 2020 yılında yüzde 40 büyüyeceğini öngördüklerini belirterek Schmitz Cargobull Türkiye Satış ve SSH Müdürü Nihat Özmen Ayhan, söz konusu büyümenin dalgalı bir seyir izleyeceğini belirtti. Özmen, içinde bulundukları tabloyu ise şöyle özetledi: "Varolan durum, 2018 ve 2019 yılı ile karşılaştırıldığında olumlu bir gelişme ancak temkinliyiz. Gelecek açısından ise sektörümüz açısından umutluyum.”