Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), “Koronavirüs/COVID-19 Kapsamında Avrupa Yönlü Karayolu Taşımalarında Alınabilecek Önlemler” ile ilgili hazırladığı bilgilendirmeyi T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a yazılı olarak iletti.
Çin’de başlayan COVID-19 hastalığının dünyaya hızla yayılmasının ardından Türkiye’nin bir numaralı ticari partneri olan Avrupa ülkelerinde sıkı önlemler alındı. Küresel lojistik sektörünü de etkileyen önlemlerin ardından ülkemizin Avrupa ülkeleri ile en önemli karayolu sınır bağlantımız olan Kapıkule Sınır Kapısı’nda Türk ve Bulgar makamlarının aldığı önlemler sonucunda yük taşıyan araçların kapı geçişleri uzadı, uzun beklemeler ve yığılmalar meydana geldi.
Türkiye’nin aldığı önlemler kapsamında gerek salgının yaygın olduğu ülkelerin vatandaşı yabancı şoförlerin ancak 14 günlük bekleme süresinden sonra Türkiye’ye geçişine izin verilecek olması, gerekse Avrupa’dan gelen Türk şoförlerinin 14 günlük izlem sürecinde evlerinden çıkamayacak ve çalışamayacak olmasının yanı sıra, bazı AB ülkelerinin vize işlemlerini durdurması veya çok az işlem yapmasından kaynaklanan vize sorunu nedeniyle Türk TIR filosunun çalışması ve acil yükleri taşıması neredeyse durma noktasına geldi.
UTİKAD, bu noktada Avrupa’ya açılan ve diğer karayolu sınır kapılarında alınabilecek önlemleri ve aşağıdaki önerilerini T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a iletti.
SINIR KAPILARINDA KARAYOLU TAŞIMACILIĞININ DEVAMININ SAĞLANMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
1- Araçlarıyla Türkiye sınırına gelen Türk ve yabancı uyruklu şoförlere 14 gün karantina uygulaması yerine COVID-19 salgını ile mücadelede çalışmalarını aralıksız sürdüren Bilim Kurulu’nun da onayladığı hızlı tanı testlerinden Kapıkule’de kurulacak test merkezine yeterli miktarda temin edilerek, her şoföre testin yapılması ve sonucu negatif çıkan şoförlerin seferlerine devam ettirilmesi;
2- Türkiye’den ihracat taşımaları için Avrupa’ya doğru gidecek araçlar için de Bulgar makamlarıyla anlaşma sağlanarak, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yeniden yapılacak hızlı test sonucu negatif çıkan yabancı ve Türk şoförlerin Bulgar makamlarına bildirilmesi ve koordineli bilgi akışı sonrasında araç çıkışlarının yapılarak Avrupa Birliği ülkelerine geçişlerine izin verilmesi;
3- Kapıkule Sınır Kapısı’nda uygulanacak yöntemin, kurulacak test merkezleri aracılığıyla diğer karayolu sınır kapılarında da uygulanması;
4- Türk şoförlerin Schengen vizelerinin belirli bir tarihe kadar otomatik olarak uzatılması için AB nezdinde acil girişimde bulunulması;
5- AB ülkelerinin Türk taşıma araçlarına uyguladığı kota ve transit geçiş belgesi sisteminin askıya alınması için AB nezdinde acil girişimde bulunulması.
Koronavirüs salgınına yönelik alınan Avrupa ülkelerinde de çeşitli önlemler alınmakta, ancak lojistik akışların devam etmesi için yük taşımacılığına gerekli sağlık önlemlerinin alınması şartıyla farklı uygulamalar, istisnalar ve kolaylıklar sağlanmaktadır. AB kurumları taşıma işinin durdurulmaması için azami gayreti göstermekte, araç sürücüleriyle ilgili zaman kısıtlaması ve benzeri uygulamaları gevşetmektedir.
Önerilerin amacı yüklerin sınırlardan 15 dakikanın altında geçmesi, yolların yük taşımacılığı için açık tutulması, taşımacılığa yönelik ulusal sınırlamaların kaldırılması ve taşımacılık sektöründe çalışan herkese uygulanan idari prosedürlerin azaltılmasıdır.