Türkiye'de dijital ortamda yük organizasyonu yapan platformların sayısı artıyor. Bunlardan biri de Yük Cebinde (yukcebinde.com). 2105 yılında kurulan platform, başlangıçta yurt içindeki yüklerin organizasyonu ile işe başladı. Önümüzdeki günlerde ise uluslararası taşımacılığa konu yüklerle ilgili de faaliyetlerin hazırlıklarını sürdürüyor.

Yük Cebinde Kurucusu Onur Yiğit, yaptıkları işi “Lojistik sektöründe yükü olan firma ve fabrikalar ile yük taşıyan nakliyecileri buluşturup aracılık eden bir web ve mobil uygulamalı online nakliye platformuyuz.” diye özetliyor.

Onur Yiğit, Türkiye'de yüzlerce kamyonun atıl olarak dolaştığını belirterek, özellikle yurt dışından Türkiye'ye boş dönen binlerce treylerin de ekonomi için büyük kayıp olduğunu belirterek, “Her ay 70.000 tır yurda boş dönüyor, aylık kayıp 300 milyon Euro'yu aşıyor. Dolayısıyla amaçlarımız arasında boş dolaşan kamyon ve tırların sayısını olabildiğince azaltmak da yer alıyor.” diyor.

Anadolu Isuzu, Meltem Turizm’e 28 Adet NPR L Model kamyon teslim etti Anadolu Isuzu, Meltem Turizm’e 28 Adet NPR L Model kamyon teslim etti
Fabrikalar, imalatçılar, üreticiler, depocular, toptancılar, nakliye ofisleri, lojistik şirketleri, taşıyıcılar kooperatiflerinin potansiyel yük verenleri oluşturduğunu söyleyen, Onur Yiğit, “Yük verenler için uygun fiyat, güvenli taşıma, hızlı nakliyeci bulmak önem taşıyor. Nakliyeciler için ise olabildiğince yüksek bedelle yük taşımak, sürekli yük bulabilmek, sevkiyat ödemelerini erken almak ilk sırada geliyor. İşte Yük Cebinde uygulaması da burada devreye giriyor. Yükünüzün taşıma özelliklerini doğrudan siz belirleyip nakliye araçları talep edebiliyorsunuz. Yükler 100 bin liraya kadar ücretsiz olarak sigortalanıyor. Yükünüzü taşıyan aracı uygulama üzerinden ya da bilgisayarınızdan anlık olarak takip edebilirsiniz.” diyor.

Söz konusu platform, sadece yük verenler ile yük taşıyanlar arasında aracılık yapıp komisyon gelir modeli ile çalışıyor. Kendilerine ait yük ve nakliye aracı bulunmuyor. Yükü olan firma ya da fabrikalar, yük cebinde uygulamasıyla yükle ilgili tüm detayları kendileri belirliyorlar. Bu bilgiler yükün nereden nereye gideceği, istediği araç tipi, tonajı, fiyatı ve ödeme şekline kadar uzanan detayları içeriyor.

Onur Yiğit, sistemin işleyişini şöyle anlatıyor: “Nakliyeci de uygulamadan bakıp uygun gördüğü yüke başvuru yapar. Örneğin 1 yüke 5 araç başvurduysa, araç seçimi de yük verene aittir.Yük veren firma başvuru yapanların şoför resmini, araç resmini, araç bilgilerini, belgelerini inceler. Daha önce taşıdığı yüklerden aldığı yorum ve puanlar da araç seçimi büyük önem taşımaktadır. Yüküne en uygun gördüğü aracın başvurusuna onay verir.”

“Sistemimizde seçim tamamıyla yük verenin elinde”

Platformlarında insiyatifin tamamen yük verenin elinde olduğunu söyleyen Onur Yiğit, şöyle devam ediyor: “Örneğin aracı kurum yük verene 2000 model bir araç göndermiş olsun, yük veren buna hayır diyemez. Bizim sistemde ise yük veren 2000 model bir araç yerine 2019 model herhangi bir çekiciyi, kamyonu seçebilir. Ayrıca tarafımızdan 100 bin TL limitli ücretsiz sigortadan da yararlanır. Sistemimize yük veren için üyelik ücretsiz olduğu gibi nakliye sigortasından da faydalanmış olur.” 

“Türkiye'nin tüm illerinden yük bulma olanağı sunuyoruz”

Yük Cebinde'nin tam platform tanımının karşılığını verdiğini söyleyen Onur Yiğit, “Sistemimizi kullananların 81 ilimizden yük bulabilme olanakları vardır. Bu da bizi diğer platformlardan ayıran bir özelliğimizdir.” diyor.

Yiğit, sistemlerinin diğerlerinden ayrılan bir başka özelliğini ise şöyle özetliyor:

“Yük veren bir yükünü (Örneğin, İstanbul' dan Ankara'ya) 2.500 TL'ye diğer platformlarda veya lojistik şirketlerine vermektedir. Bunlar da kazanç sağlamak için 2.000 TL'ye nakliye aracı bulmaya çalışmaktadırlar. Bir başka ifadeyle fabrika 2.500 TL'ye aracı kuruma veriyor, aracı kurum 2.000 TL'ye nakliye aracına veriyor, bu durumda yük veren 2.500 TL veriyor ve nakliyeci de 2.000 TL’ye taşımış oluyor.)

Bizde ise yük veren aracı kullanmadan aynı yükü uygulamamıza 2.500 değil 2.250 TL'ye yayımlayabilir. Haliyle nakliyeci de aynı yükü 2.250 TL'ye taşıyabilir. Bu durumda yük veren aynı yükte her sevkiyat başına 250 TL kazanç sağlar. Nakliyeci de aynı yükte 250 TL daha fazla para kazanır. Dolayısıyla yük veren de memnun, yük taşıyan da memnun kalıyor."

Sistemi kurmalarının üzerinden 5 yıl geçtiğini söyleyen Onur Yiğit, kuruldukları günden bu yana sürekli aşama kaydettiklerini söylüyor.

Üyelik süreci nasıl gerçekleşiyor?

Ücretsiz üye olunan platformda, kişisel bilgiler, firma bilgiler ve belgeler sisteme giriliyor. Yük Cebinde'nin anlaşmalı olduğu sigorta şirketi yüklenilen bilgi ve belgeleri inceliyor. Ayrıca bir de saha araştırması yapılıyor. Firma hakkında herhangi bir sorun yoksa üyelik aktif oluyor. Üyelik onaylandıktan sonra; yükün nereden nereye gideceği, istenilen araç tipi, yük cinsi, tonajı, sevkiyat fiyatı, sevkiyat ödeme şekli yazıp yayımlanabiliyor.

“Lojistik firmalarına tasarruf sağlıyoruz”

“En fazla yük veren üyelerimiz de lojistik şirketleridir.” diyen Onur Yiğit, çalıştıkları bir lojistik şirketini örnek vererek şöyle devam ediyor:

“Firma, Bursa/İnegöl'den su yüklerini taşıtıyor. Geçen yıl bu operasyon için 4 personel görevlendirdi. 2019 yılında bizimle çalışmaya başladılar ve verdiğimiz destek doğrultusunda kendi 2 operasyon personellerini çektiler.Yani su yüklerini 2 personel ve Yük Cebinde platformuyla yürütüyor. Lojistik sektöründe iyi bir operasyon personeli en az 4.000 TL maaş alır. Bu işi yapan bir personelin şirkete tüm giderleri yaklaşık 6.500 TL dir. Yük Cebinde desteğiyle lojistik şirketi iki personelin maliyeti olan 13.000 TL aylık tasarruf etmiş oldu.

Çalıştığımız başka bir lojistik şirketi ise Türkiye geneli 7 noktadan yükleri bulunmaktaydı. Bizimle beraber çalışmaya başladıktan sonra şirketine 3 nokta daha yük sevkiyatı ekledi ve nakliye araç organizasyonuna fazladan personel eklemeden doğrudan bizim aracılığımızla yönetti ve toplam 10 noktadan nakliye yapmaya başladı.”

 

“Direksiyon başında otur, yükü cebine getirelim...”

Yiğit, şoförlerin garajları gezip zaman ve enerji kaybetmek yerine kendi sistemlerini kullanmaları sayesinde daha verimli bir taşıma yapabileceklerini belirterek şöyle devam ediyor:

“Nakliyeciler yük bulmak için ücretli olarak kamyon garajlarına gider ve orada bulunan küçük nakliye ofislerini tek tek gezip yük bulmaya çalışır. Bu arayış bazen günler, hatta haftalar bile alabilmektedir. Bu bekleme esnasında istenmeyen (araçlara zarar gelme, hırsızlık) olaylar sıkça yaşanmaktadır. Biz de diyoruz ki; oralara kadar gidip giriş ücret ödeyip günlerce yük bekleyip sorunlar yaşayacağına, otur direksiyonun başına biz sana yükleri cebine getirelim.”

Onur Yiğit, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Yurt dışı ve yurt içi yüklerine aracılık yapıp, lojistik sektöründe öncü bir kuruluş olma adına Yük Cebinde uygulaması olarak yatırım arayışlarımız devam ediyor.”

Editör: TE Bilisim