Geçtiğimiz yıl 10 trilyon doları aşan ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) 2022 raporuna göre 2032 yılına kadar 18,2 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen küresel lojistik pazarı büyüdükçe, sektör teknoloji odaklı çözümlere daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu çözümlerden biri de yüklerin olduğu aracın yalnızca konum takibini yapmanın ötesine geçen ‘gelişmiş görünürlük’. Dijital lojistik şirketi Hubtic’in CEO’su Abdullah Cansu, gelişmiş görünürlük konusunun 2024 yılında lojistik sektörünün en kritik konularından biri olacağını söyledi.
Her geçen yıl büyüyen küresel lojistik pazarı, teknoloji odaklı yenilikçi çözümler ile gelişmeye devam ediyor. Uluslararası taşımacılık işlemlerinin tek bir platform üzerinden yönetilmesini sağlayan dijital lojistik şirketi Hubtic’in CEO’su Abdullah Cansu, 2024 yılında lojistik sektörünün en kritik konularından birinin ‘gelişmiş görünürlük’ olacağını söyledi. Yüklerin olduğu aracın konumunu takip etmenin ötesinde, gecikmenin detaylarını sunan ve gelecekteki benzer olaylara yönelik tahminlerde bulunan bu sistem, müşteri memnuniyetiyle birlikte rekabetçiliği de artırıyor.
Abdullah Cansu: “Gerçek zamanlı veri operasyonun başarısını artırıyor”
Gelişmiş görünürlüğün gerek uluslararası gerekse şehir içi taşımalarda yaşanabilen gecikmelerin detaylarından gelecekteki benzer olayların tahminine uzanan kapsamlı bir yaklaşımı içerdiğini söyleyen Hubtic CEO’su Abdullah Cansu, “Otomasyonun gücünden ve gerçek zamanlı veri analitiğinden faydalanılan bu yaklaşım, geleneksel yöntemlerin ötesine geçerek lojistik operasyonlarındaki şeffaflığı, hızı, verimliliği ve güveni artırıyor. Çünkü müşteriler gerçek zamanlı veriler ve anlık izleme sayesinde operasyonlarını çok daha başarılı bir şekilde yönetiyor. Bu da gecikme ve maliyet kayıplarının önüne geçiyor.” dedi.
“Karlılık ile beraber rekabet avantajı da getiriyor”
Cansu, gelişmiş görünürlük ile maliyet verimliliği arasındaki ilişkiyi şu sözlerle anlattı; “Taşıma süreçlerinin detaylı bir görünümüne sahip olmak, verimsizlikleri hızlı bir şekilde tespit etme ve düzeltme imkanı sağlıyor. Bu da taşıma ve depolama maliyetlerini düşürüyor. Öte yandan taşıma sürecinde ürünlerin nerede olduğuna dair gerçek zamanlı bilgi sahibi olmak, kesin planlama ve envanter kontrolüne olanak tanıyor. Böylece fazla stok tutmanın veya tam tersi stokların tükenmesinin önüne geçiliyor, envanter giderleri azaltılıyor ve tedarik zinciri sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Tüm bu önemli alanların optimize edilip ölçümlenmesi ise şirketlere karlılık ve rekabet avantajı getirirken ölçeklenmeyi de kolaylaştırıyor.”
Gelişmiş görünürlük nasıl sağlanıyor?
Lojistikte gelişmiş görünürlük için gerçek zamanlı veri alışverişini kolaylaştıran API'lar, gönderi durumunun takibini iyileştiren elektronik kayıt cihazları ve mobil uygulamalardan yararlanılıyor. Bu cihaz ve uygulamalar bir çeşit bilgi ve bağlantı merkezine dönüştürülerek, tedarik zinciri boyunca güncel ve doğru veri sağlıyor.