Alstom, zeminden beslemeli kesintisiz güç temini sistemi olan APS sistemini 14 istasyondan oluşan ve 10.1 km uzunluğundaki Eminönü-Alibeyköy tramvay hattında uyguladı. 1 Ocak 2021'de Balat-Alibeyköy arasındaki 9 km'lik bölümünün açılışı yapılan tramvay hattı, hafif raylı hatların ayak izini azaltacak ve kentsel çevrenin estetiğini koruyacak.
Türkiye'de ilk kez uygulanan APS sistemi ile tramvaya katener sistemi yerine cadde seviyesinde yer alan ve iletken bölümlerden güç temin eden bir ray vasıtası ile enerji temini sağlanacak. İletken bölümler, yalnızca üzerleri tramvayla tamamen kaplandığında etkinleşiyor ve yayalar ve diğer karayolu kullanıcıları için tam güvenlik sağlıyor. Enerji, aracın altında, tramvayın merkezi bojisinde bulunan seyir pabuçları tarafından alınıyor.
Alstom Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Mama Sougoufara "Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerimizin İstanbul'un şehir manzarasının bir parçası olduğunu görmekten oldukça mutluyuz. Zeminden beslemeli APS sistemine ek olarak, Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı için yerli bir firma tarafından üretilen 30 adet tramvay aracı için ilgili araç üstü ekipmanları temin ediyoruz. Bu, sistemimizin ne kadar uyarlanabilir olduğunun bir göstergesidir. Sistem inovasyon, çevresel, estetik ve tarihi değerler açısından İstanbul demiryolu ağının eşsiz bir imzası olacak." dedi.
APS, havai seyir hatlarıyla aynı performansı garanti ederken kentsel çevrenin güzelliğini korumaya yardımcı oluyor. APS ile çalışan tramvaylar, güç kaynakları arasında basit ve kolay geçiş sağlayan havai hat ekipmanı ve/veya cer bataryaları da içerebilir. Bir hat uzatılırsa, APS sistemi de bu hatla beraber kolaylıkla uzatılabilir.
2014 yılında Alstom, BAE, Dubai'de dünyanın ilk yüzde 100 katenersiz tramvay sistemini teslim etti ve devreye aldı. Sistem şu anda üç kıtada yedi şehirde işletmede olup, APS ile çalışan tramvaylar yaklaşık 38 milyon kilometre yol yaptı.
Alstom, 60 yılı aşkın süredir Türkiye'de faaliyet gösteriyor. İstanbul ofisi AMECA (Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya) bölgesi için ve Alstom Dijital Mobilite (ADM) ile Sistem ve Altyapı projeleri için Bölge Merkezi olarak hizmet veriyor. Bölge Merkezi’nin faaliyetleri, teklif yönetimi, proje yönetimi, mühendislik, kaynak sağlama, eğitim ve bakım hizmetleri ve diğer hizmetleri içeriyor.