Modern otomobillerde zeka, birçok açıdan önem taşıyor ve Bosch araç bilgisayarları bu noktada rol üstleniyor. Otomotiv elektroniğinin yeni çok yönlü bileşenleri olan bu bilgisayarlar, ayrı kontrol ünitelerinin çok daha fazla sayıda fonksiyonunu; merkezi ve son derece güçlü elektronik modüllere entegre ediyor. Bosch araç bilgisayarları, bir yıldan uzun bir süredir, sürücü destek sistemleri ve üretim araçlarındaki hareketler gibi fonksiyonları kontrol ediyor. Çok yakında bunlara, kokpit fonksiyonları ve araç gövde elektroniği için merkezi bilgisayarlar da katılacak. Bu nedenle, modern otomobiller için üretime hazır bilgisayarlar sunabilen Bosch, başka hiçbir şirkette olmadığı kadar geniş bir portföye sahip. Bu durum finansal iş sonuçlarına da yansıyor.

Bosch, araç bilgisayarları konusunda milyarlarca Euro’luk siparişler aldı. Sadece geçtiğimiz yazdan bu yanabu rakam 2,5 milyar Euro değerindeydi. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, “Araç bilgisayarları, Bosch açısından büyük bir iş potansiyeli oluşturuyor. Daha şimdiden, yüksek performanslı bilgisayarlarımız sayesinde otomotiv üreticileri, bizi önde gelen mühendislik ve teknoloji iş ortaklarından biri olarak görüyor” dedi. Araç bilgisayarları, Bosch’un yazılım yoğunluklu elektronik sistemlerdeki öncü rolünü artırma çabalarının merkezini oluşturuyor. Bu sistemlerin pazardaki değeri yaklaşık 20 milyar Euro ve 2030 yılına kadar yılda yüzde 15 büyüyecek. Bu talebi karşılamak için, Bosch bünyesinde yeni Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümü, 17.000 çalışanıyla Ocak 2021’de faaliyete geçecek. Bosch, bu birimde araç bilgisayarları, sensörleri ve kontrol üniteleri için donanım ve yazılım mühendisliğini bir araya getiriyor.

Otomotiv elektroniği geleceğe hazır hale geliyor

"Otonom Araç Yönetmeliği Türkiye İçin Yeni Fırsatlar Sunuyor" "Otonom Araç Yönetmeliği Türkiye İçin Yeni Fırsatlar Sunuyor"

Yüksek performanslı kontrol üniteleri, gelecekte tüm otomobiller için olmazsa olmaz bir parça haline gelecek. Bu merkezi düğümler, arabanın tüm ‘sinirlerinin’ birleştiği yerlerdir. Saniyede birkaç milyar operasyon gerçekleştiren olağanüstü bilgi işlem gücü sayesinde merkezi bilgisayarlar; otonom sürüş, veri tabanlı hizmetler ve sürekli yazılım güncellemeleri için ihtiyaç duyulan büyük verileri bile işleme yeteneğine sahiptir. McKinsey’e göre, yazılımın bir aracın değerindeki payı bugün sadece yüzde 10 iken, gelecekte yüzde 30'a yükselecek. Bu gelişme, bitlerin ve baytların geleceğin araçları açısından ne kadar önemli olacağını vurguluyor. Bu nedenle, söz konusu yazılım fonksiyonlarını ve veri hacimlerini yönetebilen araç bilgisayarları, yakında ister kompakt, ister premium sedan veya 40 tonluk kamyonlar olsun, tüm araçlarda standart bir özellik olacak.

Bosch, kokpit ve bağlanabilirlik fonksiyonları, sürücü destek sistemleri ve otonom sürüş, güç aktarım mekanizmaları ve araç gövde elektronikleri için bilgisayarlar geliştiriyor. Bu durum da, tüm merkezi araç fonksiyonları üzerindeki kontrolün, sadece bir avuç yüksek performanslı merkezi bilgisayarda yoğunlaştırmanın mümkün olacağı anlamına geliyor. Bosch'un geliştirdiği araç bilgisayarını düşünün. Bir sonraki araç üretiminde, on kadar kontrol ünitesi tarafından yapılan görevleri bu bilgisayar üstlenecek. Günümüzde bazı araçlar toplamda 100'den fazla kontrol ünitesine sahip ve bu gelişme, otomotiv üreticilerinin bu sayıyı önemli ölçüde azaltmasına olanak sağlayacak. Kroeger, “Araç bilgisayarları, elektronik sistemlerin karmaşıklığını önemli ölçüde azaltmanın ve bunları mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmenin anahtarıdır" diyor. Tüm bunlara ek olarak da, daha merkezi yüksek performanslı bilgisayar kullanımı kablolamadan tasarruf sağlayarak maliyet, ağırlık ve montaj alanını azaltacak.

Otomotiv elektroniğinin öncüsü

Önümüzdeki yıllarda araç bilgisayarlarına, otomobilin farklı bölümlerinden veya uzmanların deyimiyle etki alanlarından görevler verilecek. Bu durum gerçekleştiğinde sadece tek bir merkezi bilgisayar araç hareketini kontrol etmekle kalmayacak, araç gövde elektroniğini de yönetecek. Bu tür merkezi bilgisayarlar zamanla daha da güçlü hale gelecek. Son 20 yılda, bir kontrol ünitesinin navigasyon amaçlı bilgi işlem gücü 3.000 kat artış gösterdi. Bu, işlem gücünün her iki yılda bir ikiye katlandığını belirten Moore yasalarının öngördüğü artışın neredeyse üç katıdır. Bunun neticesinde modern bir kokpit bilgisayarı yalnızca ekranları, bilgi ve eğlence sistemlerini ve ses komutlarını değil, aynı zamanda bazı sürücü destek işlevleri gibi diğer etki alanlarının görevlerini de kontrol edebilir.

Ocak 2021'den itibaren yeni Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümünün yöneticiliğini üstlenecek olan Dr. Mathias Pillin, “Bosch araç bilgisayarları, farklı araç etki alanlarındaki son derece karmaşık sürüş fonksiyonlarında bile ustalaşmayı mümkün kılacak" diyor. Yeni bölümün adı bir tesadüf değil. Burada Bosch, tek bir çatı altında sürücü desteği ve otonom sürüş, araç multimedyası, güç aktarım mekanizmaları ve araç gövde elektroniği alanlarından yazılım, elektrik ve elektronik mühendisliği yeteneklerini bir araya getirecek.

Modüler tasarım, iş potansiyeli sunuyor

Bosch araç bilgisayarlarını, tüm gereksinimler ve koşullar için donanım ve yazılım da dahil olmak üzere doğru elektronik sistemi içeren ölçeklenebilir bir kit olarak sunuyor. Nihai amaç, tüm merkezi bilgisayarların, sensörlerin ve kontrol ünitelerinin birbiriyle mükemmel uyumlu olduğu bir yazılım ve sistem mimarisidir. Otomotiv üreticileri için böyle modüler bir tasarımın avantajı, farklı araç modelleri için araç bilgisayarları geliştirirken onlara ekstra esneklik sağlamasıdır. Örneğin, donanım ve yazılım için temel bir mimari tanımlanmışsa, bilgisayar bu hatlar doğrultusunda müşterinin isteklerine göre tasarlanabiliyor. Premium bir araç olması durumunda, baskılı devre kartlarına ekstra yazılım modülleri veya özel yongalar eklenerek ilave fonksiyonlar sağlanabiliyor. Kompakt bir araç söz konusu olduğunda ise araç bilgisayarının yapısı, temel emniyet fonksiyonları üzerinde merkezi kontrol sağlayacak şekilde değiştirilebiliyor. Pillin, “Araç bilgisayarlarına yönelik modüler tasarımımız ve geniş portföyümüz, Bosch’un tüm otomotiv üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği anlamına geliyor" dedi. Bu tasarım ilkesi, Bosch'un büyük bir pazara erişmesini sağlayacağından, yüksek performanslı bilgisayarlar için de büyük bir iş potansiyeli anlamına geliyor.

Editör: TE Bilisim