FLASH HABER

Cargo Plus'da kadınların ayak sesleri!

“Kadın Ustalar Projesi” adıyla hayata geçirilen proje, Cargo Plus adı altında kargo sektörünü de içeren bir yapıya büründü. Ercan Tosunoğlu/Lojiyol Özel

Abone Ol

Cargo Plus Genel Müdürü Seyhun Ayhan, eşi Sibel Ayhan'la birlikte, herhangi bir mesleği olmayan kadınların mesleki eğitim almalarını, daha sonra ise istihdam edilmelerini sağlayan bir projeyi hayata geçirdi. “Kadın Ustalar Projesi” adıyla hayata geçirilen proje, kargo sektörünü de içeren bir yapıya büründü. Seyhun Ayhan, projenin başından bu yana geçen süreci ve hedeflerini anlattı.

Bu fikir nasıl doğdu?

Kadın Ustalar Projesi yaklaşık 3 yıl önce, sosyal medyada karşılaştığımız genç bir annenin bıraktığı mesaj ile filizlendi. Şiddet mağduru bir kadın en küçüğü 6 aylık olan 3 çocuğu ile ortada kaldığını, iş bulamadığı için en küçük bebeğini evlatlık vermek istediğini belirten bir ilan bırakmıştı. Mesleki eğitim alamamış kadınlar da diledikleri işi öğrenerek yapabilmelilerdi. Eşim Sibel ile birlikte öncelikle bu anne daha sonra da bu durumdaki kadınlarla ilgili bir şeyler yapabilir diyerek yola çıktık. Kadınların erkek işi diye tanınan mesleklerde tamamen ücretsiz eğitimler alabilecekleri ve daha sonra kolayca işe yerleşip gelir elde edebilecekleri bir proje tasarladık. Hazırladığımız projemizi Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettik. Bakanlık tarafından çok takdirle destek aldı projemiz ve bir protokol imzaladık. Tüm Türkiye'deki meslek liselerinde eğitim yapma yetkisi aldık ve yola çıktık. Bugün 50'ye yakın meslekte Türkiye ve dünyanın sayılı şirketleri ile birlikte eğitimler verip kadınlara meslek ve gelir imkanı sunan kocaman bir organizasyona dönüştük. Bu meslekler içinde en büyük hayallerimizden biri kargo dağıtımı yapacak kadın ustalar yetiştirmekti. 2019 yılı sonunda, "Black Friday" ile başlayan kargo sektöründeki teslimat sorunlarının pandemi ile birlikte geldiği olumsuz duruma kadınların çare olabileceğini farkettik ve ülkemizdeki en büyük kadın istihdam projesi olan "Cargo Plus"ı geliştirdik.

Projeyi hayata geçirirken ne gibi zorluklar yaşadınız?

En zor kısımı elbetteki Kadın Kuryelerin tüm Türkiye'de işe alınması ve eğitimleri oldu. Avantajımız, Kadın Ustalar Projesine yapılmış yaklaşık 130.000 başvurumuz olmasıydı. Kadınlarımızla teknolojimiz sayesinde kolayca iletişim kurup iş duyurumuzu ve detayları paylaştık. Akabinde seçtiğimiz adaylarımızın eğitimlerine başladık. Kargo sektörünün geldiği zor durum nedeni ile bir çözüme ihtiyacı olduğu aşikardı. Firmalar ile anlaşma yapmamız bu nedenle oldukça kolay ve hızlı oldu çok şükür.

Sistem tam olarak nasıl işliyor?

0-6 desi aralığındaki ulusal şirketlerin e ticaret gönderilerini mahallelerde bulunan kadın kuryelerimiz teslim alıyorlar ve dağıtımı aynı gün içinde tamamlıyorlar. Partnerlerimizle ve kadın kuryelerimizle çok özel birer aplikasyon ve yazılım ile iletişim kuruyoruz. Kurumsal partnerlerimiz teslim edecekleri kargoları sisteme toplu olarak giriyorlar, sistemimiz o mahallenin sorumlularına yine otomatik olarak atamalarını yapıyor. Kuryelerimiz teslim edecekleri müşterilerin sadece ad soyad ve teslim adreslerine görebiliyorlar KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) gereği. Ama dilediklerinde müşteri ile ya da müşteriler de kuryelerimiz ile anlık olarak mesajlaşabiliyor ya da telefon görüşmesi yapabiliyorlar. SMS ile ilettiğimiz teslimat kodu sayesinde hem temassız teslimat yapıyoruz hem de evde bulunmayan müşterilerin diledikleri komşularına ürünlerini bırakabiliyoruz.

Bu teslimatlar esnasında kadın kuryelerimiz SOS+ adındaki özel uygulamamız sayesinde 7/24 güvenlik desteğimizden faydalanıyorlar. Olası bir risk anında butona basmaları halinde anlık konum verileri ve ortam ses kaydı serverlarımıza ulaşıyor ve anında çağrı merkezimiz kendilerini arıyor. Telefonu açıp riski doğrulamaları ya da aramaya cevap vermemeleri halinde en yakın kolluk kuvvetine destek ihbarında bulunuyor ve müdahale edilmesini sağlıyoruz. Hem kadınlarımızın hem de müşterilerin güvenliği ve sağlığı öncelikli hassasiyetimizdir.

Geleceğe yönelik yakın, orta ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Cargo Plus sadece ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir çözüm değil.Dünyada pandemiden önce bile çok hızla artan e-ticaret sektörüne yetişmekte zorlanan bir kargo sektörü sorunu mevcuttu. Pandemi bu dengenin iyice bozulmasına neden oldu malum. Ülkemizden çıkacak yeni bir dünya markasını yarattığımızın farkındayız ve tüm adımlarımızı ve yatırımlarımızı bu gerçeklik üzerine kurguluyoruz. 2020 Aralık ayında tüm kuryelerimizi ülkenin % 92'sinde anlık teslimat yapabilecek şekilde hazırlıyoruz.

Yaşadığımız Korona salgın süreci, işlerinizi olumlu/olumsuz ne yönde etkiledi?

Salgın malum, internetten ürün alımını oldukça yüksek oranda tetikleyen bir süreci doğurdu. Kargo şirketlerinin bu süreçte zorlandığı kısım gönderileri şubelere götürmekte değil, şubelere gelen ürünleri teslim etmekle ilgili süreçlerde oldu. Diğer taraftan daha önce hiç bilmediğimiz hassasiyetler oluştu. Temassız teslimat gibi, gönderilere bulaş olması riski gibi. Diğer taraftan sokağa çıkamadığı için gelirsiz kalan, işsiz kalan oldukça fazla insanımız oldu bir anda. İşte Cargo Plus bu noktada hem sektörün tüm ihtiyacını gideren çözümün projesi hem de evinden çıkamayan binlerce kadına oldukça güzel ve sürdürülebilir bir gelir kapısı oldu.

Projeyi kimler yürütüyor, ne iş yapıyorlardı, şu an ne iş yapıyorlar? Sadece bu işle mi uğraşıyorlar? Gönüllü bir yapı mı?

Kadın Ustalar bir şirket. Ekibimizin neredeyse tamamı Türkiye'nin en tanınmış şirketlerinde uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapmış isimlerden oluşuyor. Gönül bağı olmadan bu kadar anlamlı projeler tasarlamamız ve sabırla ilmek ilmek, maddi manevi her şeyimizi koyarak bu fikri buralara getirmemiz mümkün olmazdı. Eşim Sibel ve ben tam zamanlı olarak işimizin başındayız. Dış destek aldığımız firmalar ve çalışanlarımızla birlikte 20 kişilik yönetim ekibi ve sayıları 5 bin 500'e yaklaşan kadın kuryelerimiz ile gönlü çok güzel ve çalışkan bir takımız.

Kısa öz yaşam öykünüzü paylaşabilir misiniz?

Ben aslen Aydın'ın İncirliova ilçesinin Sınırteke köyündenim. Doktor olan babamın görevi nedeni ile tayinle gittiğimiz ve ilkokuldan üniversiteye kadar yaşadığım İzmir Ödemiş de ikinci memleketim. İktisat Fakültesi mezunuyum ve daha sonra MBA yaparak İşletme Yönetimi konusunda uzmanlaştım. İki tane evladımız var. Seramik ve boya sektöründe faaliyet gösteren sektörün en büyük şirketlerinde İş Geliştirme, Pazar Geliştirme ve Kamu İlişkileri alanlarında üst düzey yöneticilik görevleri yürüttüm. 2014 yılında transfer olduğum ve alanında dünyanın en büyük şirketi olan İtalyan şirketinden sonra kurumsal hayata veda ederek, sevgili eşim Sibel ile İzmir'de kendi işimizi kurmaya karar verdik. İnşaat ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren iki şirketimiz daha var. Ama en güzel işimiz Kadın Ustalar ve Cargo Plus. Çünkü insanların hayallerine kavuşmalarına vesile olmak, değiştirebildikleri şeylere şahit olmak nefis bir duygu ve bağımlılık yapıyor gerçekten."

LOJİYOL ÖZEL HABER: Ercan Tosunoğlu ercan@lojiyol.com