Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, iş dünyasının uzun zamandır talep ettiği demiryollarının serbestleşmesi kararını Yüksek Planlama Kurulu'nda imzaya açtıklarını açıkladı. Yeni dönemde özel sektör hem yolcu hem yük taşımacılığı yapacak. Altyapıya belirli ödeme yaptıktan sonra devlet demiryollarını kullanabilecek.
MECLİSE SUNULACAK
Ayrıca şirket tasfiyesinde sicilden silme kolaylaşıyor. Arsa temininde kolaylık sağlanıyor, arabuluculuk zorunlu hale geliyor, faizsiz kredi mekanizması yaygınlaştırılıyor.
Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi Meclis'e sunacaklarını belirten Başbakan Yardımcısı Elvan, paketin ayrıntılarını SABAH'a anlattı:
ARADAKİ MEKANİZMALAR DEVRE DIŞI: Şirket kurmada maliyetler düşüyor. Aradaki mekanizmaları devreden çıkarıyoruz. Limited, anonim gibi şirket türlerinde değişim olacak. Kapatma ilanları kolaylaşacak.
GÜMRÜKLERDE UYGULAMA BİRLİĞİ: Gümrüklerde uygulama birliği sağlayacağız. Şirketlerin tasfiye sürecinde Gümrük Bakanlığı'na sicilden resen silme yetkisi vermeyi düşünüyoruz.
DAMGA VERGİSİNE AYAR: Damga vergisinde mükerrerlikler var. Kaldırma değil de birden fazla yerde alınması önlenecek. İşyeri açma kolaylaşacak. Vatandaşların işlemleri de kolaylaşacak. Her türlü ruhsat işlemleri basitleştirilecek.
ARABULUCULUK ZORUNLU OLACAK: Kıdem tazminatı başta olmak üzere on binlerce dosya var. İş mahkemelerinde yoğun bir iş yükü var. Mahkemeye gitmeden önce belirli bir miktarını sonuçlandırmak için arabuluculuk zorunlu hale gelecek.
SİGORTA ACENTELERİ RAHATLAYACAK: Sigorta acenteleri mevcut uygulamada hem Hazine'den hem de belediyeden izin alıyor. Sigortacılık kuralları basitleştiriliyor. Çalışma ruhsatları, işyeri açmaya yönelik sorunlar çözülecek. Mükerrer uygulamalar bitecek.
FİNANSMANDA ALTERNATİF MODEL
FAİZSİZ KREDİ YAYGINLAŞIYOR: Devlet destekleri yeniden düzenleniyor. Yeni dönemde yatırımcının önünü açabilmek için faizsiz kredi desteği yaygın hale getiriliyor.
ESNAFA 30 BİN LİRA KREDİ: Esnafa faizsiz kredi için 1.5 milyar liralık kaynak ayrıldı. Şu anda kullandırılan miktar 700 milyon lira. 800 milyon lira daha limit var. Onlar tamamlandıktan sonra tekrar değerlendirilebilir. 24 bin esnafımız yararlandı. Doğu ve Güneydoğu'da kullanılmak üzere de çalışma yapacağız. Talebin üzerinde olursa ilave kaynak ayırmak söz konusu olabilir.
YHT'YE YATIRIM DOPİNGİ
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün, 2016 Yılı Yatırım Programı ödeneklerinin yaklaşık yüzde 38'i yüksek hızlı ve hızlı tren projelerine harcanacak.
Bu yıl devam eden yüksek hızlı ve hızlı tren projeleri için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım gerçekleştirilecek.
2016 Yılı Yatırım Programı'ndan yapılan hesaplamalara göre, TCDD'ye 5.3 milyar lira, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek diğer demiryolu projelerine 4 milyar lira olmak üzere demiryolu ulaştırmasına bu yıl toplam 9.3 milyar liralık yatırım yapılması öngörülüyor.
HIZLI TRENE 633 MİLYON LİRA
Söz konusu projeler içinde en fazla ödenek, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için ayrıldı. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattında 633 milyon liralık yatırım yapılması öngörülüyor.
KAYNAK: SABAH