Geçtiğimiz yıl % 3,5 büyüyerek 10,9 trilyon dolara ulaşan global lojistik sektörünün, bu yıl %3,8 büyüme ile 11,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyümenin, teknoloji yatırımları, sürdürülebilirlik ve iş gücü gelişimi gibi stratejik başlıklar üzerinden gerçekleşeceği öngörülüyor. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel mal ve hizmet ticareti 33 trilyon dolar seviyesini aşarken, bunun yaklaşık üçte birinin lojistikle bağlantılı olması sektörün dünya ekonomisindeki kritik konumunu net şekilde ortaya koyuyor.
Lojistik Teknolojilerinde Kapsamlı Dönüşüm
Global lojistik sektörünün teknolojiyle hızla dönüşmeye devam ettiğini belirten Tırport Kurucu Ortağı Dr. Akın Arslan, şu değerlendirmede bulundu: “Lojistik teknolojileri; mobilite, görünürlük, dijital filo yönetimi, gömülü lojistik teknolojileri, robotik, depo otomasyonları, tedarik zinciri teknolojileri ve otonom sürüş gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Teknolojik gelişmeler, alışılmış lojistik yönetimlerini kökten değiştirmeye başladı. Ülkemizin en büyük dijital lojistik platformu olan Tırport gibi platformlar; gerçek-zamanlı, konum-tabanlı çözümlerle öne çıkarken, tüm intermodal taşımacılık süreçlerini aynı platformdan yönetebilme yetkinliği ile küresel sahnede ön plana çıkıyor.”
Global Lojistikte 2025’in 7 Kritik Gündem Başlığı
1- Teknolojik Adaptasyon
2025, veri analitiği ve dijitalleşmenin etkilerinin daha güçlü hissedileceği bir yıl olacak. Taşımacılık şirketleri altyapı ve yapay zeka yatırımlarını artırırken, sektörün devleri dijital forwarder’lar olan Forto, Tırport, TruKKer, Transporeon, Ontruck, Zencargo, Freighthub NZ gibi oluşumlarla iş birliklerini güçlendirme arayışında olacak.
2- Devam Eden Ekonomik Durgunluk
Birçok sektör pandemi öncesi seviyelere ulaşmakta zorlanıyor. Otomotiv, havayolu, turizm gibi alanlarda hâlâ toparlanma beklenirken, Almanya gibi Avrupa’nın kilit ekonomilerindeki resesyon, Doğu Avrupa taşımacılık sektörünü de derinden etkiliyor.
3- Avrupa’da Hacimsel Daralma Devam Ediyor
Geçtiğimiz yıl Avrupa’daki yıllık toplam karayolu taşımacılığı hacmi 2,3 trilyon ton-km’ye ulaştı. Ancak hâlâ pandemi öncesi hacimlere ulaşılamadı. 2025’in Avrupa için zorlu geçmesi bekleniyor.
4- Maliyet Artışları ve Fiyat Baskısı
Artan personel, ekipman ve yol maliyetlerine rağmen spot piyasada fiyatların düşmesi, özellikle küçük lojistik firmalarını finansal baskı altına alıyor.
5- Konsolidasyon Süreci Hızlanacak
DB Schenker’in DSV tarafından satın alınması gibi mega birleşmelerin artmasıyla, büyük oyuncuların sektörde daha fazla küçük firmayı bünyesine katması bekleniyor.
6- Alternatif Yakıtlı Araçlara Geçişte Zorluklar
Elektrikli kamyonlar halen toplam kayıtların yalnızca %2’sini oluşturuyor. Karbon hedefleri sıkılaşırken dönüşüm maliyetleri sektörün önemli bariyerlerinden biri olmaya devam ediyor.
7- Jeopolitik Riskler ve İş Gücü Sorunları
Siyasi istikrarsızlıklar ve savaşlar; sürücü havuzunun daralmasına ve maliyetlerin artmasına yol açıyor. Bu süreçte yenilikçi çözümler geliştirebilen ve birleşmeler yoluyla güçlenebilen firmalar öne çıkacak.