DHL Global Ticaret Barometresi Endeksi, Mart 2019 itibarıyla Aralık 2018’e kıyasla 4 puan kaybederek 56’ya geriledi. Ara ve ham ürünlerden elde edilen lojistik veriler, ticaretteki büyümenin ivme kaybetse de nispeten düşük bir hızda devam ettiğini gösteriyor.
DHL Global Ticaret Barometresi’nin (GTB) son üç aylık tahminlerine göre, ticarî büyüme, ivme kaybetmeye devam edecek. Genel büyüme endeksi, Aralık 2018’de yapılan son güncellemeye kıyasla 4 puan gerileyerek, 56 puan oldu. Bu haliyle endeks, GTB metodolojisinde pozitif ve negatif arasındaki çizgiyi belirleyen 50 puan eşiğine yaklaşmış olsa da, hâlâ düşük de olsa bir büyüme sinyali veriyor. Ülkeler bazında bakıldığında, ölçümlenen hiçbir ülke, 60 puan ve üstü genel endeks değerini koruyamazken, aşağı yönlü eğilime direnen ülkeler yalnızca Almanya ve Birleşik Krallık oldu.

DHL Express Türkiye CEO’su Claus Lassen, endekse ilişkin değerlendirmesinde, “Son yıllarda kayda değer büyüme gösteren global ticaretin ivmesinde bir süredir yavaşlama yaşandığına tanık oluyoruz. Ancak hala 50 barajının üzerinde bulunan DHL Global Ticaret Barometresi, ticari faaliyetlerin önümüzdeki üç ayda da pozitif kalacağını ortaya koyuyor. Türkiye’deki ihracatçılara yakın gelecek planlarını şekillendirmede yol gösterici olan endeksin uluslararası ticarete dair baskın negatif genel kanıyı yansıtmıyor olması, en azından kısa vadede fırsatların varlığına işaret ediyor.” diye konuştu.

Ticaret beklentilerinde geniş tabanlı düşüş

n11 ve Ekol Lojistik’in ‘n11depom’ projesi hayata geçirildi n11 ve Ekol Lojistik’in ‘n11depom’ projesi hayata geçirildi

Küresel ticaret görünümündeki zayıflama, ağırlıklı olarak hava ve deniz ticaretindeki büyüme oranlarının düşüşünden kaynaklandı. Hava ticaretinin global endeks değeri 4 puan düşerek 55 puana, küresel deniz ticareti ise 5 puan gerilemeyle 56 puana indi.

Beklenen ticarî büyümenin genel olarak azalması, aynı zamanda ülke bazlı skorlarda da karşılığını buldu.Yalnızca Almanya ve Birleşik Krallık’ın genel ticaret endeksleri 2 puan artarak az miktarda iyileşme kaydederken, ölçümlenen diğer beş ülkenin skorları geriledi. Özellikle aralık ayında en güçlü büyümeye sahip görünen Hindistan ve Güney Kore’nin skorlarında sırasıyla 18 ve 12 puanlık düşüşler dikkat çekti.

Süregiden Brexit tartışmalarına ve potansiyel resesyon korkusuna rağmen İngiliz ticari büyümesine ilişkin pozitif beklentilerde Brexit’e yaklaşılırken mal stoku yapılmasının etkisi olabileceği düşünülüyor. Almanya için öngörülen orta dereceli büyüme ise büyük olasılıkla transatlantik ticaretin artmış olmasından kaynaklanıyor.

ABD ve Çin arasındaki ticarî gerilimlere rağmen Çin ticaretinin görünümü yalnızca 1 puanlık gerilemeyle 56’ya indi. Bu durum, ticarî büyümenin ufak çaplı olduğuna ancak korkulacak bir darboğazın söz konusu olmadığına işaret ediyor. Öte yandan ABD, 5 puan düşerek 55 puana inmiş durumda. Önümüzdeki üç ayda öngörülen ticarî büyüme anlamında bu, ABD’nin Çin’le aşağı yukarı denk olacağını gösteriyor.

DHL Global Ticaret Barometresi 

Ocak 2018’de hayata geçirilen DHL Global Ticaret Barometresi (GTB), global ticaretin mevcut durumu ve gelecekteki gelişimine dair yeni ve eşsiz bir ön gösterge. GTB, yapay zekanın yardımıyla değerlendirilen çok sayıda lojistik verisine dayanıyor. Gösterge, dünyanın önde gelen lojistik şirketi DHL ile BT hizmeti sağlayıcısı Accenture arasındaki iş birliği sonucunda geliştirildi. Yılda dört defa yayınlanan endeksin bir sonraki güncellemesi Haziran sonunda gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim