Allison 4500 R tam otomatik şanzıman donanımlı Hyundai Xcient yakıt hücreli kamyon, 2023'ün sonundan bu yana GLS Almanya parsel taşımacılık filosunun bir parçası oldu. Şirket, hidrojenle çalışan kamyonla 100.000'den fazla teslimatı tamamladı ve sürdürülebilir ulaşım çözümlerinin nasıl uygulamaya konulabileceğini gösterdi. Yakıt hücresi teknolojisinin kanıtlanmış 6 vitesli şanzımanla birleşmesiyle kamyonlar, güçlü ve çevre dostu bir çözüm sunuyor.
GLS, Kasım 2023'ün sonundan bu yana düzenli olarak, Almanya'nın Köln ve çevresindeki bölgelere parsel taşımacılık hizmeti sunmak üzere değiştirilebilir gövdeli ve Allison tam otomatik şanzıman donanımlı Xcient Fuel Cell 6x2 kamyonu kullanılıyor. Araç 2024 yaz başına kadar 30.000 kilometreden fazla yol kat etti ve sıfır emisyonla 100.000'den fazla teslimat gerçekleştirdi.
Ağırlığı 27 tona kadar ve treyler ile birlikte 40 tona kadar çıkabilen, yönlendirilebilir arka akslı üç dingilli araç, iki adet 90 kW yakıt hücresi ünitesine sahip 180 kW (yaklaşık 241 BG) hidrojen yakıt hücresi sistemiyle çalışıyor. İki yakıt hücresi ünitesi, çekiş gücünde herhangi bir kayıp olmadan hızlı ivmelenme için Allison tam otomatik şanzımanla birleştirilmiş 350 kW'lık bir elektrik motorunu (2.237 Nm) besliyor. Yedi hidrojen tankı, toplam 31 kilogram hidrojen depoluyor. Ek enerji kaynağı olarak üç adet yüksek performanslı tampon bataryadan oluşan 72 kWh'lik bir batarya seti bulunuyor ve bu, tank dolumu başına yaklaşık 380 kilometrelik bir menzil için yeterli oluyor.
Tam otomatik şanzıman donanımıyla Xcient Fuel Cell'in yüksek sürüş konforunu takdir ettiklerini belirten GLS Bölge Müdürü Gero Liebig, aracın düşük gürültü seviyesini, düzgün çalışma prensibini ve manevra kabiliyetini vurguluyor; "Kamyonun çevikliğini ve otomatik şanzıman sayesinde kolay ve hassas bir şekilde manevra yapılabildiğini görebilmek harika. Bu, özellikle değiştirilebilir gövdelerle sürüş yaparken önemli. Kamyonun neredeyse bir elektrikli araç kadar sessiz olması teslimatların gece de dahil her an, hatta kalabalık alanlarda bile mümkün olduğu anlamına geliyor. Bu da bize operasyonel esneklik sağlıyor."
Avrupa çapındaki taşımacılık hizmetleri için hidrojen kamyonunun kullanımı, günlük lojistikte çevre dostu tahrik teknolojilerinin test edilmesinde daha da ileri bir adım oluyor. GLS filosu ayrıca, 1.100'den fazla elektrikli araç ve 15 LNG kamyona da sahip. GLS Operasyon Müdürü Oualid Hamza, açıklamasında; "Yeni teknolojilere açığız ve çeşitli seçenekleri deneyimlemek istiyoruz. Bu bağlamda, şu ana kadar 30.000 kilometreden fazla yol kat eden hidrojen kamyon kusursuz bir performans gösterdi. Araç son derece iyi çalışıyor. Hiçbir sorun veya arıza yaşanmadı." diye belirtiyor.
Ağır hizmet tipi araçlar için tasarlanan Allison 4500 R şanzıman, Allison uygulama mühendisleri tarafından Xcient Yakıt Hücreli kamyonların gereksinimleri için optimize edildi. Allison'ın Kesintisiz Güç Teknolojisi™, sarsıntısız, tam güçte vites geçişleri ve üstün ivmelenme sunuyor. Tork konvertörü, kalkışta tahrik motorunun torkunu çoğaltarak Xcient kamyonların daha küçük ve daha az güçlü bir tahrik motoruyla çalışmasını sağlıyor. Böylece menzil ve verimlilik en üst düzeye çıkarılırken araç işletme maliyetlerinin de düşürülmesine yardımcı olunuyor. Ayrıca 4500 R, entegre bir hidrolik retardere sahip. Rejeneratif frenlemenin geleneksel sürtünme frenleri ve retarder torkuyla kombinasyonu, frenleme ve enerji geri kazanımını optimize ediyor ve fren ömrünü de uzatıyor.
Allison Transmission Müşteri Destek ve Kanal Geliştirme Müdürü Torsten Troebs, şöyle açıklıyor: "Şanzımanlarımız, dizelden doğal gaza ve hidrojene kadar her türlü güç aktarma organı için uygun olarak tasarlanmıştır. Bu esneklik, Hyundai Xcient Fuel Cell'in Allison şanzıman donanımlı ilk seri üretim ağır hizmet tipi hidrojen yakıt hücreli kamyon olmasını sağladı."