Gümrük kurallarını ve antrepo yatırım izin şartlarını yeniden belirleyen, "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Değişikliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

1 Ağustos 2017 tarihli ve 30141 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, geçici depolama yeri ile antrepo açılışlarında sadece gümrük ve dış ticaret işlemlerinde şirketi temsile yetkili kişilerin sorgulanması yapılacak. Geçici depolama ile antrepo yatırımlarında ticaret ve sanayi odalarından ihtiyaç bulunduğuna dair görüş alınmayacak. Bu değerlendirme bölge müdürülüklerince yapılacak. Eşyanın veya yerin özelliği nedeniyle, kısa süreli olarak geçici depolanan eşyanın konulduğu yerler açıkça belirtilecek.

Daha önce açılış izni aşamasında aranan koşullar, yatırım izni aşamasına alındı. Sermaye yeterlilik koşulu arttırıldı. Ödenmiş sermaye miktarının her yıl yeniden değereleme oranlarında arttırılması kaldırıldı. Yatırım izni yalnızca kamu kuruluşları ve belediyeler ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş asgari 2 yıldır faaliyette bulunan ve ödenmiş sermayesi gelişmiş yöre kapsamındakiler için 2 milyon 500 bin lira, normal yöre kapsamındakiler için 1 milyon lira kalkınmada öncelikli yöre kapsamındaki iller için 500 bin lira olan anonim ve limited şirketlere verilebilecek.

  ÖZEL ANTREPOLAR İÇİN YATIRIM İZNİ ARANMIYOR

Yönetmelikle, özel antrepolar için yatırım izni süreci uygulamadan kaldırıldı. Genel antrepolar için süresiz antrepo izni verilmesi uygulaması kaldırılarak, yeni açılacak genel antrepolar için izin süresi 5 yıl olarak belirlendi. Mevcut genel antrepolar ise meri mevzuata uyum için 3 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor.

Konuyla ilgili madde ise şöyle: "MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 519 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(1) Genel antrepo açma ve işletme izinleri, açma ve işletme izin belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olacak şekilde verilir. Süre sonunda faaliyetine devam etmek isteyen antrepo işleticileri açma ve işletme iznine ilişkin yürürlükte olan mevzuata uygun şartların sağlandığını gösteren belgeleri bağlı oldukları gümrük müdürlüğüne ibraz ederek açma ve işletme izninin geçerlilik süresinin uzatılmasını talep ederler. Söz konusu talep, iznin sona erdiği tarihten en erken dört ay, en geç bir ay önce yapılır. Bir aydan sonra yapılan başvurularda gecikme süresi kadar antrepoya eşya girişi durdurulur. Talep gümrük ve bölge müdürlüğünün görüşü ile birlikte Bakanlığa aktarılarak nihai değerlendirme Bakanlıkça yapılır. Talebin uygun bulunması halinde izin belgesinin geçerlilik süresi beş yıl uzatılır. Süre sonunda yürürlükte olan mevzuata uygun şartları yerine getirmeyen genel antrepoların açma ve işletme izinleri iptal edilir.”

Akaryakıt antreposu tanımı, sayaç işlemlerine ilişkin mevzuatla uyumlu şekilde güncellendi. Transit ve serbest dolaşıma girecek eşyanın depolandığı antrepolara ilişkin ayrım kaldırıldı. Doğrudan serbest dolaışma girecek akaryakıta ilişkin gümrük işlemlerine açıklık getirildi. Şamandıralı antrepolar faaliyetlerine devam edebilecek. Yönetmelik şartlarında hafif kusur 1 yıl, orta kusurda 2 yıl ve ağır kusurda 3 yıl süre tanınacak.

Karayolu taşımacılığında transit beyanı taşıtın giriş gümrük idaresine varmasından önce elektronik ortamda giriş gümrük idaresine verilecek. Daha özet beyanın giriş gümrük idaresine varılmasından en az 1 saat önce verilmesi, bunun mümkün olmaması halinde aracın giriş gümrük idaresine varışından itibaren 1 saat içinde verilmesi gerekiyordu. Bu değişiklik 15 Ağustos 2107 tarihinde yürürlüğe girecek.

Türk polisi Macaristan'da Türk TIR'larını kaçak göçmenlerden koruyacak Türk polisi Macaristan'da Türk TIR'larını kaçak göçmenlerden koruyacak

Yeni düzenlemeyle, Denizyolu ile taşımalara ilişkin basitleştirilmiş usul, Havayolu ile taşımalara ilişkin basitleştirilmiş usul ve Boru hattı ile taşımalara ilişkin basitleştirilmiş usul'un yanı sıra birçok değişiklik yapıldı.

                           

Editör: TE Bilisim