Rota optimizasyonu sayesinde daha sürdürülebilir bir çalışma biçimini benimseyen lojistik firmaları, çevresel katkı sağlarken, taşıma maliyetlerini de en aza indiriyor. Lojistik sektöründeki sürdürülebilirlik faaliyetleri hakkında yorum yapan Globelink Ünimar İcra Kurulu Başkanı Fatih Baş, rota optimizasyonuna ilişkin görüşlerini aktardı.
Günümüzde sürdürülebilirlik faaliyetlerinin önemi giderek artarken, lojistik sektörü de bu trendlere uyum sağlamak ve operasyonel süreçlerinde çevresel etkiyi en aza indirmek adına çeşitli stratejiler geliştiriyor. Rota optimizasyonu gibi akıllı çözümlerle sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan lojistik firmaları, taşıma süreçlerini daha etkin bir hale getirerek çevresel etkiyi azaltıyor. Lojistik firmalarının taşıma süreçlerinde mümkün olabilecek en verimli rotaları oluşturarak yakıt tüketimini minimize etmesi, karbon emisyonunu büyük oranda azaltıyor. Bu sayede hem çevreye hem de topluma karşı daha sorumlu bir şekilde hareket eden lojistik firmaları, çevresel katkı sağlamanın yanında daha hızlı ve verimli bir biçimde hizmet vererek rekabet avantajı elde ediyor. Ayrıca araçların dağıtım zinciri boyunca olabilecek en etkin biçimde hareket etmesiyle işletmelerin etkinliği artıyor ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlanıyor.
“Rota optimizasyonu, fosil kaynakların neden olduğu çevresel sorunları en aza indiriyor”
Taşımacılık faaliyetlerinde rota optimizasyonu yapılmasının sağladığı katkılar hakkında yorum yapan Globelink Ünimar İcra Kurulu Başkanı Fatih Baş, “Rota optimizasyonu sayesinde, lojistik firmaları birçok farklı çıkış ve teslimat noktasının bulunduğu karmaşık rotalar arasında olabilecek en verimli rotayı seçerek birçok alanda fayda sağlıyor. Örnek vermek gerekirse, rota optimizasyonun sağlanması yakıt tüketimini azaltarak hem taşıma maliyetlerini azaltıyor hem de kullanılan fosil kaynakların neden olduğu çevresel sorunları en aza indiriyor. Özellikle günümüzde çevresel sorunlar giderek artarken, lojistik sektöründe bu tür akıllı çözümlerin kullanılmasının oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Öte yandan dağıtım süreçlerinde olabilecek en verimli rotanın kullanılması zaman açısından da katkı sağlıyor. Dağıtım sürelerinin optimize edilmesiyle gecikmeler en aza indiriliyor ve müşteri memnuniyeti oluşturuluyor. Ayrıca rota optimizasyonu sayesinde lojistik işletmelerinin sahip olduğu taşıma araçları, depolar gibi farklı kaynaklar etkin bir biçimde kullanılıyor. Daha kısa teslimat süreleri ve düşük riskler lojistik operasyonunun verimliliğine de etki ediyor ve rekabet avantajı elde edilmesini sağlıyor.” dedi.