Dünyanın en büyük lojistik örgütlerinden biri olan The Chartered Institute of Logistic and Transportation (CILT)’nin kadın kanadı WiLAT (Women in Logistic and Transportation), Türkiye’de kadın istihdamını artırmaya yönelik yürüttüğü çalışmalarla dikkat çekiyor. Son 3 yılda lojistik sektöründeki kadın çalışan oranı yüzde 9,1’den 11,2’ye yükseldi. WiLAT, erkek egemen olarak bilinen sektörde kadın istihdamını artırarak sektörün yüzünü değiştirmeyi hedefliyor.
Kadın Sürücüler Projesi ile Yeni Hedefler
C.I.L.T.’nin kadın kanadı WiLAT’dan “Kadın Sürücüler Projesi” C.I.L.T. Türkiye Başkanı ve WiLAT Orta Doğu ve Avrupa’dan Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız projeye dair yaptığı konuşmada “Global bir kurum olan CILT, kadın kanadı WiLAT öncülüğünde Türkiye lojistik sektöründe kadın istihdamının artması ve bu konuda sektördeki firmaların farkındalığını artırmak için son 3 yıldır yoğun bir çaba göstermekte. Kuruluş yılımızda yüzde 9,1 olan kadın istihdamının son 3 yılda en güncel TÜİK verilerine göre yüzde 11,2’ye çıktığını görüyoruz. Gelişim memnuniyet verici ancak kadın istihdamı sektörümüzde hala çok düşük. Bunun önemli bir nedeni de bu sektörde mavi yakalı çalışanlar içinde kadın oranının çok daha düşük olmasıdır.” dedi.
Berna Akyıldız “Kadın Sürücüler Projemizi başlatarak, kadın sürücü adaylarının belirlenmesi, eğitilmesi, yetiştirilmelerini hedefliyoruz. Ayrıca sürücülerimizi istihdam edecek şirketlerle iş birliği yaparak, bu konunun tüm mecralarda savunuculuğunu üstleneceğimiz bir yola çıktık.” diye ekledi.
WiLAT Başkanı Esra Kıvrak ise projenin yol haritasıyla ilgili bilgileri paylaştı. Esra Kıvrak “Kadın Sürücüler Projesi sektörde kadın istihdamının artışını sağlamak için önemli bir adım aynı zamanda da sürücü bulma sıkıntısı yaşanan sektörümüz için ticari bir ihtiyaç. Kadınlara sürücü olarak ihtiyaç var, erkek egemen bir meslek olan sürücülük için “insan kaynağı yaratmak” ve sektör için nüfusun diğer yarısını da ikna etmenin önemli bir ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Üstelik bu ihtiyaç ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada da hissedilmektedir. WiLAT’ın global olarak çeşitli ülkelerde benzer konularda çok başarılı örnekleri var, Türkiye’de yapacağımız projenin de global olarak sektöre ilham vereceğini düşünüyoruz ve daha büyük bir alana yayılmasını hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda misyonu benzer olan tüm paydaşlarımızı da projeye katkı vermeye davet ediyoruz.
Proje 4 Fazdan Oluşuyor
WiLAT Başkanı Esra Kıvrak, Kadın Sürücüler Projesi’nin yol haritasını paylaşarak, “Bu proje sadece kadın istihdamını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sürücü bulma sıkıntısı yaşayan sektörümüz için ticari bir çözüm olacak” dedi. Projenin 4 fazda hayata geçirileceğini belirten Kıvrak, bu fazları şöyle sıraladı:
1. Kadın sürücü kaynağına erişim: Uygun sürücü aday havuzu oluşturulacak.
2. Eğitim: Teknik ve kişisel gelişim eğitimleri verilecek.
3. İstihdam: Kadın sürücülerin sektörde istihdamı sağlanacak.
4. Hayat boyu öğrenme: İstihdam sonrası atölye çalışmaları yapılacak.
Projenin; şehir içi ulaşım, kargo, kurye, panel van ile dağıtım, okul servis şoförlüğü ve kısa-uzun mesafe ağır vasıta şoförlüğü gibi alanlarda uygulanacağı ifade edildi.
5 Yılda 5.000 Kadın Sürücü Seferberliği
WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Semra Özcan, proje vizyonunu aktararak, “Hedefimiz 5 yıl içinde 5.000 kadın sürücüyü sektöre kazandırmak. Bu proje, kadınlara yeni kariyer fırsatları sunarken sektörün gelişimine de katkı sağlayacak” dedi. Özcan, kadın sürücü istihdam etmek isteyen tüm şirketleri projeye katılmaya davet etti. Ayrıca sürücü adaylarını da başvuru yapmaya çağırarak, “Birlikte hareket edersek bu hedefe ulaşabiliriz. Çünkü hep birlikte daha güçlüyüz” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında kadın sürücülerin istihdam edilmesiyle sektörün imajının iyileşmesi, mesleğin itibarı ve uluslararası projelere katkı sağlanması hedefleniyor.